Що буде, якщо в Україні введуть воєнний стан, – огляд преси

Третій рік Україна воює на Донбасі, анексований Крим. Тисячі загиблих і поранених. Тижневик «Країна» запитує: чи зменшило б кількість жертв запровадження воєнного стану два роки тому?

219240_1

Про це йдеться в огляді преси від Радіо Свобода.

Чи справді його оголошення зараз на всій території країни, чи тільки на Донбасі, змінить ситуацію на фронті? Які наслідки для громадян і армії матиме воєнний стан? На думку експерта видання, військового експерта і волонтера Юрія Касьянова – більшість українців не розуміють, що таке воєнний стан. Передусім, це обмеження прав і свобод громадян, контроль над медіа. Багато військових керівників, яких давно слід було б люструвати, отримають величезну владу. Можуть розпорядитися нею так, що наслідки будуть плачевні. Наприклад, використають її для збагачення, зведення рахунків з опонентами, конкурентами в бізнесі. Воєнний стан – це диктатура, наголошує Юрій Касьянов. З думками інших експертів тижневик «Країна» знайомить в матеріалі «Влада ставить людей перед вибором: виконання Мінських домовленостей або воєнний стан».

Газета «Сегодня» стверджує, що ситуація із зайнятістю на окупованих територіях Донбасу залишається плачевною, незважаючи на запевнення чиновників від сепаратистського угрупування «ДНР» в тому, що «робота в республіці є». Брак фахівців і мізерні зарплати змушують донеччан їхати з окупованої території або змінювати професію. Докладніше про ситуацію на окупованому Донбасі «Сегодня» розповідає в статті «Донеччанам платять копійки і штрафують».

Газета «День» зауважує, що у відносинах Анкари і Москви наступає серйозне потепління. Про це свідчить, зокрема, заява міністра економіки Туреччини про готовність його країни взятись за будівництво першої нитки газогону «Турецький потік». Видання аналізує – як діяти Києву в цій ситуації. Насамперед, Україні потрібно відверто заявити, що «турецьким потоком» Анкара допомагає російському агресору підривати міць України. Києву також потрібно вести консультації з Європейською комісією, яка ще в 2008 році оголосила амбітний проект створення південного енергетичного коридору, суть якого полягає в тому, що через територію Туреччини в Європу прийде газ з різних, не російських джерел. Про інші необхідні кроки Києва «День» пише в статті «Типова східна хитрість».

Читайте також  Президент пояснив, чому вoєнний cтан в Україні ввели лише зараз

Газета «Україна молода» у статті «Мораль на кордоні» цікавиться – як поживає проект Арсенія Яценюка «Європейський вал»? Адже відсутність у владі «автора» не звільняє його від відповідальності за обмануті сподівання, наголошує видання. Газетярі заначають, що якби не фотографії «Європейського валу», чи то пак стіни на кордоні з Росією, які спливли в соцмережі і вразили крихкістю та ненадійністю цієї споруди, вже багато хто б і не згадав про амбітний проект колишнього прем’єра.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.