На Франківщині за документами підрядник за день відремонтував дорогу за 1,5 млн гривень

Печеніжинська ОТГ документально оформила капітальний ремонт вулиці за 1,5 млн вже після завершення робіт. Виявилося, що виконувати роботи підрядник розпочав за тиждень до підписання договору і встиг завершити до того, як закупівля з’явилася на Prozorro.

На початку жовтня Печеніжинська об’єднана територіальна громада уклала із ТОВ “Шляховик” договір на капітальний ремонт дорожнього покриття на вул. Франка у селищі Печеніжин на суму 1 441 092 гривні.

Проєктно-кошторисна документація на ремонт дороги була розроблена у серпні Івано-Франківським відділом комплексного проєктування державного інституту “Укрдіпродор” за 14 тис. гривень, а у вересні пройшла експертизу у київській фірмі “Проексп”.

ОТГ провело закупівлю на ремонт дороги, опублікувавши у системі ProZorro звіт про укладений договір. Додамо, що закон дозволяє закуповувати роботи, вартість яких не перевищує 1,5 млн гривень, без проведення аукціону. Тож селищна рада уклала договір із товариством “Шляховик” напряму.

За умовами договору підрядник мав розпочати виконання робіт з моменту його підписання і завершити до кінця року. А оплата за виконані роботи мала проводитись на основі акту виконаних робіт. Крім цього, замовник зобов’язаний був виплатити підряднику спершу аванс розміром до 30% від суми договору.

Проте селищна рада сплатила всю суму за договором за один день. За даними пошуково-аналітичної системи 007, Печеніжинська ОТГ розрахувалася із товариством “Шляховик” 10 жовтня. А ось акти виконаних робіт, на підставі яких проводилась оплата, датовані 8 жовтня. Цікаво те, що така ж дата, 8 жовтня, стоїть і на договорі, опублікованому у системі у ProZorro.

На Франківщині за документами підрядник за день відремонтував дорогу за 1,5 млн гривень 1

Такий “турборежим” підписання документів викликає подив. Тож ми вирішили розібратися, чи підрядник справді виконав усі роботи за договором за один день.

Насправді ж ТОВ “Шляховик” розпочало і завершило ремонт дороги ще до офіційного підписання угоди.

Читайте також  На Прикарпатті пенсіонер обікрав свого сусіда

2 жовтня на сайті Печеніжинської ОТГ була опублікована новина про капітальний ремонт дороги на вул. Франка, де вказано, що підрядна організація розпочала роботи. Водночас сама закупівля відбулася аж 8 жовтня, тобто через тиждень після публікації.

На Франківщині за документами підрядник за день відремонтував дорогу за 1,5 млн гривень 3

Ба більше, зі сторінки депутата обласної ради Дмитра Лащука дізнаємося, що роботи на вулиці Франка були завершені 5 жовтня – за три дні до дати укладення договору.

На Франківщині за документами підрядник за день відремонтував дорогу за 1,5 млн гривень 5

Ситуацію із ремонтом дороги у тендерному комітеті Печеніжинської ОТГ пояснюють тим, що роботи фінансувалися із двох різних джерел. Влітку уряд виділив з держбюджету субвенцію на формування інфраструктури Печеніжинської ОТГ, за кошти якої мала бути відремонтована дорога. Потім обрали підрядника, а селищні депутати вирішили співфінансувати роботи з місцевого бюджету, аби відремонтувати більший відрізок.

Проте на питання, чому підрядник почав виконувати роботи ще перед підписанням договору, у тендерному комітеті відповісти на змогли.

Водночас в ОТГ наголошують на важливості нової дороги. Кажуть, вона об’їзна і розвантажує центр Печеніжина від вантажних автомобілів.

Відзначимо, що умовами договору передбачені гарантійні строки на виконання робіт на штучних спорудах – 10 років, на влаштування земляного полотна – 10 років, на дорожній одяг та дорожнє покриття – 3 роки.

До речі, з настанням весни селищна рада проводила на вулиці Франка невеликий поточний ремонт і заплатила тоді філії “Коломийського райавтодору” трохи більш як 36 тисяч гривень. Тепер жителі Печеніжина мають 500 метрів нової дороги.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Читайте також  Сьогодні у Франківську розпочинається опалювальний сезон

РЕКЛАМА:

Джерело.