У центрі уваги – знову Домбровський кар’єр

На Івано-Франківщині обговорили екологічну ситуацію на території Калуського гірничопромислового району

На базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбувся круглий стіл на тему «Техногенно-екологічна ситуація на території Калуського гірничопромислового району». Науковці ІФНТУНГ, Національної академії наук України, експерти з Федеративної Республіки Німеччина, депутати всіх рівнів, представники громадських організацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування обговорили питання, що турбує не тільки мешканців Калуського району.

Під час засідання.
Фото прес-служби Івано-Франківської ОДА.

Доповідачі акцентували на ситуації в Домбровському кар’єрі та хвостосховищі, звідки йде найбільша загроза для мешканців і навколишнього середовища всієї Західної України. На цьому акцентував увагу голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль. Отож, метою засідання є об’єднання науковців задля глобального вирішення проблем гірничопромислового району, зокрема, локалізації осередку техногенно-екологічної ситуації, убезпечення населення від негативного впливу. Одним із варіантів вирішення проблеми є проведення розчистки дренажної канави та здійснення переробки сировини, зокрема, розсолів.

Карта Домбровського кар’єру.
Фото прес-служби Івано-Франківської ОДА.

«Після припинення виробничої діяльності ситуація загострилася, адже належні заходи для підтримки гірничо-технологічних об’єктів у безпечному стані не здійснювалися. Упродовж тривалого часу сама природа рекультивувала деякі об’єкти, однак загроза їх негативного впливу досі залишається значною та потребує моніторингу за ситуацією, використання новітнього обладнання та сучасних підходів», – акцентував керівник Івано-Франківщини.

Народний депутат Едуард Прощук та голова ОДА Денис Шмигаль (зліва направо).

Фото прес-служби Едуарда Прощука.

«Проблема складна: техногенна, екологічна та юридична. Велика кількість фахівців уже працює над механізмом ефективного її вирішення. Провідні спеціалісти нашої країни та Німеччини доповіли про дослідження протягом 2008 – 2017 років. Дослідники зазначають, що рівень розсолів у кар’єрі сягнув 282,78 м, до борту залишилося 15 м, щороку води додається. Від борту кар’єра до Дністра – 22,5 км, до його притоки Лімниці – 3,8 км, тож можливе перетікання розсолів у гальковий горизонт Лімниці, а звідти в Дністер. Витоки солі зі хвостосховища та солевідвалів забруднюють навколишні поверхневі води та ґрунти.

Читайте також  У прикарпатському селі люди, які не здали гроші на церкву, потрапляють на дошку ганьби

Ще з початку виборчої кампанії взяв в опрацювання проблеми Домбровського кар’єру, і це питання є пріоритетом моєї роботи. Наразі беремо під контроль моніторингові дослідження та створюємо робочу групу із напрацюванням усіх фахівців щодо вирішення проблеми. Домовлено найближчим часом організувати на цю територію поїздку членів Комітету екологічної політики та природокористування Верховної Ради, щоб спільно виробити шляхи її вирішення на рівні Парламенту та Уряду», – повідомив член цього Комітету, народний депутат із ОВО №85 Едуард Прощук.

РЕКЛАМА:

Джерело.