Ефект Франкліна: як перетворити ворога у друга

Все ж є спосіб перетворити деяких ваших ворогів на друзів.

 

Наявність недоброзичливців в житті — явище неминуче. Негативні почуття можуть виходити від друзів, членів сім’ї, колег, однокласників і навіть випадкових інтернет-тролів. Чи ви є розумними, худими, спокусливими, заміжніми, самотніми, маєте дітей чи любите свою роботу, у вас завжди знайдуться недоброзичливці.

Більшість людей порадять вам просто їх ігнорувати. І хоча це цілком здорова порада, все ж є спосіб перетворити деяких ваших ворогів на друзів.

Чарівне прохання про допомогу

Найшвидший і простий спосіб перетворити ворога на друга — це попросити його про допомогу. Цей психологічний трюк називається ефектом Бена Франкліна. Коли ви про щось просите людей, яким ви не подобаєтеся, вони змінюють своє ставлення до вас і починають розглядати вас як друга. Допомога в основному призначена для близьких людей. Ви зазвичай не надаєте послуги неприємним вам людям. Звідси виникає когнітивний дисонанс, тобто збивається послідовність переконань, цінностей і думок.

Мозок повинен усунути дисонанс. Він починає поводитися як зовнішній спостерігач і оцінює ваші дії, а потім дає пояснення, чому ви робите те, що робите. Дисонанс найчастіше зустрічається в ситуаціях, коли людина повинна вибирати між двома несумісними переконаннями або діями. Коли ви звертаєтеся до свого недоброзичливця за допомогою, ви створюєте дисонанс, і він змушений змінити своє сприйняття вас, щоб виконати ваше прохання і усунути неузгодженість. Прохання про милість також є тонкою формою лестощів: вона дозволяє недоброзичливцю відчути, що у нього є щось, чого немає у вас. В результаті він не тільки захоче допомогти вам, але і подивиться на вас по-іншому. Ненависть в результаті випаровується.

Читайте також  Розпочався повний парад планет, який повториться лише через 140 років

Перетворіть недоброзичливців у друзів

Вам потрібно взяти себе в руки перед тим, як ви звернетеся за послугою. Вона повинна бути досить незначною і легко здійсненною, але не настільки тривіальною, щоб не виглядати як образа. Це означає, що вам необхідно врахувати сильні і слабкі сторони, інтелект і здібності людини, до якої ви звертаєтеся.

Якщо це хтось, кого ви не знаєте, зробіть своє прохання максимально простим. Попросіть розміняти купюри, щоб купити каву в автоматі, або порекомендувати ресторан або іншу установу. Коли ви озвучуєте питання, воно повинно звучати так, як ніби ви дійсно потребуєте в послузі і цінуєте допомогу людини. Слідкуйте за тоном свого голосу й мовою тіла. І не забудьте висловити свою вдячність і подяку за допомогу.

Цей метод призначений не тільки для недоброзичливців. Він відмінно працює з людьми, яких ви, можливо, взагалі не знаєте, такими як новий колега, дуже далекий знайомий і навіть ваша таємна любов. Проста дія — невеликий і розумний запит — може стати каталізатором, що перетворює будь-яку людину в друга.

РЕКЛАМА:

Джерело.