Вся Україна нарешті дiзнaлася cпрaвжню причинy oтpyєння Ющенка

14 років тому, 5 вересня 2004 року, вважається днем, коли отруїли кандидата в президенти Віктора Ющенка.

У цей день Ющенка запросили на спеціальну нараду на дачу тодішнього голови СБУ Володимира Сацюка. На вечері були також присутні голова СБУ Ігор Смешко та народний депутат Давид Жванія.

У книзі “Недержавні таємниці: нотатки на берегах пам’яті” Ющенко пише про вечерю, на якій його отруїли. Спочатку на стіл подали салати, потім гаряче і плов. Саме на нього нарікає екс-президент – плов роздавали порційно.

Наступного ранку Ющенко почав відчувати нудоту, головні і шлункові болі. Екс-президент не міг встати з ліжка. У ніч з 9 на 10 вересня 2004 року Ющенка доставили в австрійську клініку “Рудольфіннергаус”. Там встановили діагноз гострий панкреатит з ускладненнями, який викликали токсини. На думку лікарів, якщо б його привезли ще за 24-72 години ризик смерті був би 80%. Токсин сильно позначився на обличчі Ющенка.

Після аналізів у крові знайшли діоксини — отруту, яка придушує певні функції організму, призводить до порушення обміну життєво важливих речовин. У крові екс-президента їх кількість перевищувала допустиму концентрацію у тисячі разів. Ющенку довелось скасувати передвиборчі поїздки.

20 вересня 2004 у Верховній Раді створили спеціальну комісію з розслідування отруєння. Наступного дня прокуратура відкрила справу за звинуваченням у замаху на життя державного діяча. У жовтні погіршення здоров’я списали на активізацію латентної вірусної герпетичної інфекції, закрили справу. Однак за декілька місяців відкрили її знову. Досі нікому не висунули обвинувачень у замаху на життя колишнього президента. Старший прокурор ГПУ Олексій Донський на початку 2018-го розказав, що на слідчу групу тиснула влада Віктора Януковича.

Серед версій отруєння у ЗМІ звучали отруєння соратниками по Помаранчевій революції та головними противниками Ющенка — Медведчуком або Януковичем. Сам Ющенко у своєму отруєнні побачив втручання Росії.

Читайте також  Збільшення мінімалки в Україні до 4200 гривень є цілком реальним і не призведе до серйозних наслідків – експерт

“Давно вже немає сумнівів хто отруїв мене. Слідство пройшло велику дорогу. Воно вже знає, з якої країни цей матеріал, ким і яким маршрутом привезений. Всі, хто це робив, перебувають не в Україні. Але є процедура слідства, яка повинна завершитись. Чи давав Володимир Путін особисто наказ отруїти мене — вирішене питання, але я не можу оголошувати відповідь.

До самого Володимира Путіна я звертався у 2005 році, просив про співпрацю російської та української прокуратур. Наприклад, щодо обміну продуктами діоксину, який виробляється у російських лабораторіях, щоб українська сторона отримала формули матеріалу, як отримала від інших міжнародних центрів. Україні не видали осіб, які цей злочин вчинили. Жодного конструктивного кроку з боку Росії для розслідування не зробили”.

Віктор Ющенко був президентом протягом 2005-2010 років. До цього працював головою Нацбанку та два роки був прем’єром. Після другого туру президентських виборів 2004, який пройшов із значними порушеннями, Верховний суд призначив проведення повторного голосування. Віктор Ющенко переміг із 51,99 % голосів.

Про отруєння українського президента Ющенка зняли документальний фільм “Ющенко: недосконале вбивство”.

РЕКЛАМА:

Джерело.