Сірководневе джерело на горі Сопка (фото)

Джерело знаходиться на горі Сопка (Зіняків верх) на висоті близько 550 метрів над рівнем моря у досить похмурій місцині на схилі гори у глибокій ущелині, в яку ніколи не заглядає сонячне проміння, у лісовому масиві Національного природного парку «Гуцульщина».

 

Впоперек гірського хребта до нього з Косова веде зручна лісова стежка.

Мандруємо Карпатами: Сірководневе джерело на горі Сопка

Територія ділянки площею 5 гектарів, де знаходиться сірко- водневе джерело, є цінним природним утвором, має частину погорбованого масиву із чітко виявленим стрімким схилом, у середній частині якого в розпадку гірської системи, складеної аргелітами та алевролітами палеогенових пісковиків, в улоговині саме і виходить на поверхню сірководневе джерело, дебет води котрого сягає 11 літрів на годину.

 

Цілиця має велику наукову та пізнавальну цінність, заслуговує на постійну увагу і потребує догляду за її станом, адже вода дуже помічна від багатьох шлунково-кишкових недуг.

Мандруємо Карпатами: Сірководневе джерело на горі Сопка

Над криничкою поставили хрест, а потім і капличу. Воду, а також капличку освятив восени 1996 року тепер уже покійний священик Іван Близнюк.

 

Упорядкували місце довкола пам’ятки природи, офіційно взятої під охорону держави, перекинули через стрімке урвище місток небайдужі прикарпатці.

Мандруємо Карпатами: Сірководневе джерело на горі Сопка

До речі, мінеральна вода на Сопці (Стіжках) стала другою, яку увінчали капличкою (першим було Цілюще джерело в Пістині на сусідній горі Клифі).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.