9 речей, на які не витрачають грошей забезпечені люди

Більшість людей не впевнені в завтрашньому дні, тому що їм ніяк не вдається створити фінансову подушку безпеки. Але можливість заощадити кошти залежить не тільки від доходу, але і від наших звичок. Прочитавши статтю, ви дізнаєтеся, від яких витрат варто відмовитися, щоб в майбутньому не жертвувати власними інтересами і бажаннями. А вкінці вас чекає бонус, який покаже, що можна купити на одну нову модель телефону з «яблуком».

Тутка проаналізував популярні поради людей, які вміють економити, і виділив найбільш недоцільні витрати.

1. Дороге весілля

Часи, коли одруження зобов’язувало вражати всіх друзів і родичів масштабом заходу, давно проминули. Навіть знаменитості світового рівня все частіше люблять влаштовувати це свято тільки для найближчих, не відчуваючи себе при цьому жадібними і такими, які зрадили всіх далеких родичів. А вчені стверджують, що ті пари, які зробили вибір на користь скромного весілля і більше подбали про проведення медового місяця, розлучаються набагато рідше.

Але перш ніж ви самі приймете остаточне рішення, чи запрошувати на ваше торжество 150 осіб, з яких вам особисто знайомі тільки 20, порахуйте всі майбутні витрати. Після того, як список буде готовий, а сума підрахована, зіставте її з вашою мрією. Можливо, цих коштів вистачить, щоб зробити довгоочікуваний ремонт, виїхати на пів року в іншу країну або купити авто.

2. Дорогі й популярні курорти

З того моменту, як соціальні мережі стали звичною і невіддільною частиною життя майже кожної людини, нікого вже не ошелешиш круасанами на фоні Ейфелевої вежі або види з хмарочоса в Нью-Йорку. І для того, щоб зібрати більше лайків, потрібно вибрати найбільш екзотичне місце для відпочинку. Так, готель з жирафами в Кенії, каньйон в Ісландії й гамаки на Балі витіснили колись популярні напрямки і тепер саме туди вирушають блогери і туристи за ефектними кадрами. Але врахуйте, що тільки поснідати з жирафами обійдеться вам від $ 620 на людину. Чи варті ваші кошти кількох фотографій, які загубляться серед мільйона інших? Звичайно, ні. При виборі місця відпочинку краще орієнтуватися на власні потреби, а не займати чергу до бажаючих сфотографуватися на фоні модного краєвиду.

3. Домашні тренажери та спортивний інвентар

Як підтверджує практика, людина користується домашнім тренажером перший тиждень після розпакування, а потім це дороге обладнання переймає призначення спинки стільця і стає вішалкою для речей. Чудовою альтернативою, яка заощадить місце в будинку, може стати абонемент в тренажерний зал, але за умови, що ви не з тих людей, які ходять займатися за кілька днів до свят або перед відпусткою. У такому випадку і це марна трата грошей. Для того, щоб залишатися у формі, досить відмовитися від ліфта і щодня підійматися по сходах, внести у свій розклад прогулянки після роботи і активно проводити вихідні.

Читайте також  Звільнена з полону прикарпатська журналістка відпочивала в Криму із терористом з ЛНР

Також не варто купувати дороге спортивне обладнання, якщо ви не плануєте користуватися ним регулярно. Для експлуатації кілька раз на рік таких речей, як сноуборд, ключки для гольфу, бадмінтонні ракетки і багато іншого, люди придумали прокати, які збережуть кошти у вашому гаманці.

4. Новий автомобіль

Відомо, що в той момент, коли автомобіль виїжджає з салону, він відразу втрачає 11% своєї вартості і 30% — у перший рік експлуатації. Тому вигідніше купувати автівку, якій не менше 2 років, так ви зможете уникнути великої втрати в ціні, коли будете її продавати.

Також варто пам’ятати, що машина давно перестала бути показником фінансового успіху і більшість тих розкішних і нових авто, які ви бачите на дорогах, придбані в кредит. Якщо вас турбує престижність і ви орієнтуєтеся виключно на марку автомобілю, то це питання до вашої внутрішньої свободи. Уміння відрізняти свої справжні потреби від бажання покрасуватися перед сусідом допоможе уникнути як фінансових, так і психологічних проблем.

5. Розумна техніка

Сьогодні важко знайти «нерозумну» побутову техніку, яка за величезну вартість не тільки виконує свої прямі обов’язки, а й надає безмежні можливості: переглянути світлини на холодильнику, послухати музику з мультиварки, дізнатися погоду за допомогою чайника і багато іншого. Але вам справді необхідні всі ці функції? Найбільша проблема таких речей полягає в тому, що навіть найбільші виробники не дають гарантії на те, що прилад регулярно буде отримувати оновлення. І в разі застарілої прошивки ваша розумна техніка миттю “отупіє”.

Також варто пам’ятати, що оновлення важливі не тільки для підтримки функціоналу, а й для безпеки. Наприклад, ваш холодильник може бути заражений шкідливими програмами і зловмисники легко отримають доступ до вашої електронної пошти з усією потрібною їм інформацією.

Читайте також  З першого серпня“готівковий” проїзд у комунальному транспорті коштуватиме шість гривень

6. Занадто дешевий або занадто дорогий одяг

В цьому випадку правда знаходиться десь посередині. Дешеві речі вам можуть обійтися надто дорого, тому що найчастіше ви переплачуєте за те, що не прослужить і кількох сезонів й лише займає місце в шафі, створюючи ситуацію «немає чого одягнути». Однак і перед придбанням занадто дорогої речі також варто задуматися: якщо її не шили ельфи ниткою з вовни єдинорога, то з великою ймовірністю ви зможете знайти аналог за адекватну ціну.

Не завжди висока вартість свідчить про якість, так само як і низька ціна — не привід брати річ, не роздумуючи. Параметри, які дійсно важливі: матеріал, акуратність швів і комфорт. Якісний одяг не тільки прослужить довго, але і вигідно підкреслить вашу фігуру, що вплине на самооцінку, а це, погодьтеся, важливо.

7. Схеми швидкого збагачення

Якщо ви дійсно хочете розбагатіти, то не розраховуйте на лотереї. Дослідження свідчать, що люди з низькими прибутками частіше від інших сподіваються на удачу і є рушійною силою зростання доходів схем швидкого збагачення. Примарна віра в джекпот не повинна ставати способом розв’язання поточних проблем. Забезпечені люди вкладають в розвиток своїх можливостей, а не у випадкові заробітки.

8. Дорогий догляд

Безумовно, перед тим, як довірити своє обличчя фахівцю, варто упевнитися в його кваліфікації, як і не варто наносити на шкіру засоби з сумнівним складом. Але не забувайте, що навіть за великі гроші чудес не буває і, як у випадку з одягом, варто запитати себе: чи може корекція брів коштувати 1000 гривень і який ефект, крім порожнього гаманця, подарує крем, який дорівнює вашій зарплаті?

Немає жодного дослідження, яке підтвердило б ефективність дорогих косметичних засобів. Зате проводився наступний експеримент: першій групі дали дорогий крем в красивій баночці, друга група отримала звичайний зволожувальний засіб, але також в розкішній упаковці, а третя група користувалася дорогим кремом, але в простій тарі. Єдиною відмінністю за підсумками 6 тижнів дослідження виявилося те, що учасники з першої і другої груп користувалися продукцією охочіше, ніж люди з третьою, а ось якість шкіри учасників експерименту зовсім не змінилася.

Читайте також  ЧЕРЕЗ СПЕКУ НА КОЛОМИЙСЬКОМУ ОЗЕРІ НА БЕРЕГ ВИКИНУВСЯ 10-КІЛОГРАМОВИЙ ТОВСТОЛОБ (ФОТОФАКТ)

9. Нові моделі відомих брендів

Заведено вважати, що люди, які постійно женуться за престижними речами, — сноби, які публічно демонструють свої статки і винятковість. Але вчені виявили й іншу групу споживачів дорогих товарів — це люди, які відрізняються загостреним почуттям виконаного обов’язку. Для них предмети розкоші — спосіб нагадати собі про свої ж досягнення, а не ознака зарозумілості.

Якщо придбання речі не вдарить по вашому бюджету і час від часу уві сні ви бачите, як стаєте її власником, тому і прокидаєтеся щасливим, то, звичайно, не варто відмовляти собі в покупці. Але чи варто працювати тільки для того, щоб встигати мати всі новинки, які виходять одна за одною, або, що ще гірше, влазити в борги? Адже радість від нової дорогої речі триватиме перші кілька днів, а кредит буде нагадувати про себе ще довгі роки. Можна спробувати домовитися з самим собою: наприклад, якщо ви хочете щось з дорогої техніки, то вигідніше купити попередню модель, яка падає в ціні після анонсу новинки. Такий спосіб допомагає багатьом людям знайти компроміс між «хочу» і «можу».

Бонус: речі, які ви можете купити за ціною нового iPhone 11 Pro

Навіть якщо у вашій кишені завалялися зайві 26 тисяч гривень, не поспішайте бігти за новим iPhone в салон стільникового зв’язку, поки не ознайомилися з альтернативою, яку можете купити за ці гроші:

оплатити мовні курси за місяць – 4000 грн
поїхати на вихідні в Карпати – 6000 грн
купити кілька цікавих книг – 300 грн
придбати дешевшу модель iPhone – 10000 грн
придбати кухонну техніку – 5000 грн
Хочеться відзначити, що перед тим, як відмовитися від будь-якої статті витрат у своєму бюджеті, дайте відповідь на запитання: яка потреба стоїть за цими витратами? Ми розуміємо, що для когось поїздка в таксі насамперед означає безпеку і можливість зберегти особисті кордони, кава в руку після роботи — бажання подбати про себе і зняти стрес, а чергова помада може бути простим способом вирватися з сірих буднів. Не варто суворо тримати себе в рамках, але і не забувайте про міру.

А які витрати ви вважаєте абсолютно непотрібними?

РЕКЛАМА:

Джерело.