Тиждень без світла. У калуській дев’ятиповерхівці вимкнули ліфти

До редакції «Вікон» звернулися мешканці будинку на вул. Пушкіна, 13. З минулого понеділка тут, а у будинку є п’ять під’їздів, РЕМ виключив електропостачання, тож, немає світла у під’їздах і не працюють ліфти.

Як зазначила мешканка будинку Ярослава Концевич, яка є інвалідом, мешканці, а особливо це стосується пенсіонерів та інвалідів, мають великі проблеми з тим, щоб спустися з верхніх поверхів. За словами пані Ярослави, будинок обслуговує КП «ЖЕО №4» і при цьому люди оплачують послуги комунального підприємства. Тож, вважають вони, їхні права порушені.

Мешканці не виключають, що відключення від світла є елементом шантажу, оскільки, на відміну від сусідніх будинків, тут не створено ОСББ і власники квартир не визначилися з вибором управляючої компанії.

Як повідомив у коментарі “Вікнам” директор КП «ЖЕО №4» Василь Фурда, будинок на вул. Пушкіна, 13 — один з небагатьох, співвласники якого не визначилися з формою управління. Тут, як і в інших будинках, на початку року проводили збори і пояснювали зміни у законодавстві: ЖЕО ліквідовують, а отже мешканці мають обирати прийнятну для себе форму утримання будинку. Можна створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку або ж обрати управляючу компанію. Тоді протокол про вибір управляючої компанії ТзОВ «Теплодім» підписали власники 47-48% площ будинку на вул. Пушкіна, 13. А має бути понад 50%. Тож, багатоповерхівка залишилася на обслуговуванні ЖЕО №4. Нагадаємо, що «Теплодім» теж очолює Василь Фурда. Переважна більшість будинків, як раніше обслуговував ЖЕО №4, обрали собі за управителя саме цю компанію.

Окрім будинку на вул. Пушкіна, 13, донедавна на території обслуговування КП «ЖЕО №4» були ще дві багатоповерхівки, які не визначилися з формою управління: на вул. Б. Хмельницького, 54 і 56. Проте Василь Фурда повідомив:

Читайте також  У мeрії підозрюють, що франківські ліфти палять конкуренти

«Сьогодні принесли протокол зборів співвласників будинку №54, які обрали управляючу компанію ТОВ «Телодім». Тож на обслуговуванні ЖЕО №4 залишаються два багатоквартирні будинки і дев’ять гуртожитків».

У березні цього року Калуська міська рада прийняла рішення про ліквідацію ЖЕО, комунальні підприємства надавали послуги до 1 липня. Після цієї дати — лише мешканцям будинків, які не визначилися з формою управління. Відтак різко впали доходи комунального підприємства. За словами Василя Фурди, гуртожитки споживають багато електроенергії, газу і води, а рівень оплати послуг їхніми мешканцями — всього 42%. Три будинки фактично виявилися «прив’язаними» до гуртожитків через ЖЕО. І якщо раніше комунальне підприємство балансувало за рахунок надходжень від великої кількості багатоквартирних будинків, то тепер це неможливо. Відтак у КП «ЖЕО №4» виникла заборгованість за електроенергію у розмірі 218 тис. гривень — в основному за рахунок гуртожитків та ще 45 тис. гривень — борги за спожитий гуртожитками газ. Саме через борги за електроенергію знеструмлені ліфти на вул. Пушкіна, 13.

Минулого тижня Калуська міська рада виділила з міського бюджету 350 тис. гривень для КП «ЖЕО №4». Відтак підприємство, як повідомив Василь Фурда, погасить борги за світло і газ і найближчим часом електропостачання, зокрема на Пушкіна, 13, мають відновити. Проте, не виключено, що ситуація повторюватиметься, адже за існуючого обсягу доходів ЖЕО №4 не зможе вчасно оплачувати електроенергію, а, значить, будуть утворюватися нові борги. Виходить так, що не платять за послуги мешканці гуртожитків, де немає ліфтів, а страждають через борги люди, які проживають у багатоповерхівках з ліфтами.

Така ситуація може тривати до травня наступного року. Якщо до того часу мешканці не створять ОСББ чи не оберуть управителя, то управителя їм призначить міська влада.

Читайте також  В Івано-Франківську продовжують горіти ліфти. ВІДЕО

Також Василь Фурда повідомив, що у ЖЕО №4 вже провели скорочення працівників. Частина пішла працювати у ТОВ «Теплодім», а в комунальному підприємстві залишилося кілька двірників, сантехнік, електромонтер та інші, які обслуговують кілька будинків і гуртожитки. До речі, перехідний період є складним не лише для комунального підприємства, але й для управляючої компанії: значна частина мешканців вже не оплачують послуги ЖЕО, але ще не почали платити і ТОВ «Теплодім». Рівень розрахунків з управляючою компанією за липень становить всього 40%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.