Зеленський віддасть долю України в руки народу: гарант здивував новою ініціативою

Президент Володимир Зеленський запропонував надати народу право законодавчої ініціативи.

Зеленський віддасть долю України в руки народу: гарант здивував новою ініціативою

Згідно зі статтею 93 Конституції, право законодавчої ініціативи у Верховній Раді належить президенту, народним депутатам та Кабінету міністрів.

Законопроект пропонує до списку “законодавців” додати “народ”, а саму статтю доповнити формулюванням: “Закон приймається відповідно до вимог законодавчої процедури, визначеної Конституцією України та законами України”.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що внести зміни до Конституції необхідно тому, що нинішній перелік суб’єктів законодавчої ініціативи “є звуженим та позбавляє можливості виступати таким суб’єктом безпосередньо народ України як єдине джерело влади”.

29 серпня Зеленський подав у Раду законопроект “про внесення змін до статті 93 Конституції (щодо законодавчої ініціативи народу)”. Текст закону оприлюднили на сайті парламенту в п’ятницю, 30 серпня.
А ще Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради ряд законопроєктів про внесення змін до Конституції. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Так, глава держави запропонував до розгляду законопроєкт №1017 “Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)”.

Також внесено законопроєкт №1016 “Про внесення змін до статей 85 та 101 Конституції України (щодо уповноважених Верховної Ради України)” та законопроєкт № 1015 “Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)”.

Крім того, Зеленський у законопроєкті № 1014 пропонує внести зміни до статті 106 Конституції щодо закріплення повноважень Президента утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад директора Національного антикорупційного бюро України і директора Державного бюро розслідувань.

Ще одним президентським законопроєктом № 1013 про зміни до Конституції передбачено скасування адвокатської монополії.

Читайте також  Ця жінка народила 9 синів поспіль, а тепер чекає на 10-го: лише хлопчики

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.