Рада ухвалила “безвізовий” закон щодо переходу на біометричні паспорти

Верховна Рада України (ВРУ) ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №3224 “Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України”, що забезпечує перехід на біометричні паспорти. Відповідне рішення підтримали 226 народних депутатів. Онлайн-трансляція засідання Ради доступна за посиланням.

210462

Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту закону є уточнення переліку документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, з безконтактним електронним носієм або без такого, визначення правового статусу окремих категорій осіб, усунення правових прогалин в чинному правовому регулюванні, приведення закону “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” у відповідність із чинним законодавством та реаліями сьогодення.

Так, законопроектом передбачено:

– чітке розмежування видів документів з імплантованим безконтактним електронним носієм і без нього;

– запровадження обов’язку оформлення паспорта громадянина України після досягнення 14-річного віку;

– запровадження посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, та проїзного документа особи, якій надано додатковий захист;

– запровадження картки трудового мігранта як документа, що посвідчує особу іноземця або особи без громадянства, які мають намір займатися підприємницькою діяльністю в Україні, та підтверджує законні підстави для тимчасового проживання в Україні.

Як зазначається в законі, для оформлення закордонного паспорта, дипломатичного, службового та низки інших документів будуть використовуватися відцифровані відбитки пальців рук. Водночас для оформлення паспорта громадянина України відцифровані відбитки пальців рук вноситимуть лише за згодою особи.

Згідно із законодавчим актом, паспорти видаватимуть кожному громадянину України, який досяг 14-річного віку. Паспорт буде оформлятися на 4 роки особам, які не досягли 18 років, а всім іншим – на 10 років.

Читайте також  Жорсктий виступ Олега Березюка у Верховній Раді після звільнення Єгора Соболєва з посади голови антикорупційного комітету.Відео

Паспорти громадян України міститимуть текст українською та англійською мовами. В них не ставитимуть відмітки про реєстрацію шлюбу та його розірвання, проте кожному з подружжя видаватимуть свідоцтво про шлюб.

Крім того, в законі прописано порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном.

Серед іншого, ухваленим законом уточнюється визначення “безконтактний електронний носій”. Документ встановлює вартість адміністративної послуги з оформлення документів, що засвідчують особу. Крім того, в безконтактний електронний носій, що міститься в паспорті громадянина України, який досяг 18-річного віку, будуть вносити засоби електронного цифрового підпису.

Відповідно до даного законодавчого акту, кожен українець може мати не більш ніж два закордонні паспорти.

Також закон визначає перелік документів, що дають право громадянину України на виїзд з України та в’їзд до України, згідно з яким такими документами є:

– паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт);

– дипломатичний паспорт України;

– службовий паспорт України;

– посвідчення особи моряка;

– посвідчення члена екіпажу;

– посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в’їзд до України).

Нагадаємо, 11 січня 2016 р. Державна міграційна служба (ДМС) України почала оформляти картки посвідчення особи у вигляді ID-карток. Отримати цей документ на даний час можуть лише ті громадяни України, які досягли віку 16 років та ще не отримували внутрішній паспорт.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.