Що робити людям, які вже досягли пенсійного віку, але не мають необхідного стажу?

Про те, як бути особам, які вже досягли пенсійного віку, але не мають достатнього стажу розповіла начальниця Калуського відділу обслуговування громадян пенсійного фонду України в Івано-Франківській області Наталія Костюк.

Одержати допомогу можуть тільки ті, хто на час оформлення соціальних виплат має не менше, як 15 років страхового стажу. Гроші виплачуватимуться до досягнення такими особами віку, з якого вони набувають право на пенсійну виплату, інформує “Нафтохімік-Калуш”.

“Для призначення тимчасової фінансової допомоги особам без необхідного для призначення пенсії страхового стажу слід звернутися в органи соціального захисту населення за місцем реєстрації або за адресою фактичного місця проживання. До заяви на оформлення допомоги потрібно додати документ, що посвідчує особу, її місце проживання та індивідуальний податковий номер, довідку про наявний страховий стаж, декларацію про доходи і майновий стан”, — розповідає Наталія Костюк, керівник Калуського відділу ПФУ в Івано-Франківській області.

Відповідно до законодавства України, не всі особи, яким не вистачає трудового стажу для оформлення пенсії, мають право на отримання тимчасової фінансової допомоги від держави. Зокрема, згідно з законодавством, соціальна допомога не призначається, якщо особа одержує пенсію (зокрема соціальну), працює або здійснює іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу; хто-небудь із членів сім’ї протягом року перед зверненням щодо призначення тимчасової допомоги здійснив купівлю на суму понад 50 тис. грн; у результаті вибіркової перевірки виявлено додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно, тощо.

Максимальний розмір соціальних виплат українцям, яким не вистачає стажу з 1 липня по 30 листопада цього року становить 1564 гривень, а з 1 грудня — 1638 гривень. Перерахунок розміру грошових виплат здійснюється кожні півроку з урахуванням змін майнового стану й середньомісячного сукупного доходу одержувача допомоги”, — зазначає Наталія Костюк.

Згідно із законодавством, соціальна допомога від держави виплачується в грошовій формі щомісяця на поточні рахунки в банках або через національного оператора поштового зв’язку. Спосіб одержання виплат вибирає отримувач допомоги на власний розсуд.

“Як й інші види соціальної допомоги в Україні, виплату тимчасової допомоги особам, які не мають необхідної кількості років страхового стажу, може бути скасовано якщо приховано відомості або навмисно подано недостовірні дані про доходи та майновий стан. Також є ще наступні причини припинення виплати допомоги: працевлаштування або здійснення підприємницької діяльності, виїзд на постійне місце проживання за кордон, смерть одержувача допомоги, оформлення пенсії. Крім того, якщо протягом півроку не забирати нарахованих коштів, виплату допомоги буде призупинено”, — наголошує керівник Калуського відділу ПФУ в Івано-Франківській області.

Для відновлення виплати допомоги потрібно звернутися в управління соціального захисту з письмовою заявою, зазначивши причину неодержання грошей. Відновлення виплат здійснюється з дня припинення, якщо за відповідний період особа мала право на їх отримання і за відсутності обставин для їх припинення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.