Церкви не буде: суд зобов’язав забрати капличку та хрести зі скандальної ділянки біля міського озера

Господарський суд Івано-Франківської області визнав незаконним рішення виконкому про надання дозволу встановлення каплиці на Південному Бульварі неподалік міського озера у Франківську, а церкву зобов’язав звільнити земельну ділянку від тимчасових споруд і будівельних матеріалів.

Суд встановив, що виконком надав дозвіл Управлінню Івано-Франківської єпархії УПЦ КП на встановлення каплиці на земельній ділянці, яка справді належить позивачу на праві оренди, пише  Курс.

Розміщення будь-яких споруд на цій ділянці, постановив суд, є “неправомірним втручанням в його право оренди і в його право на самостійне господарювання”.

З відповідним позовом до суду звернулося ТОВ “Розважально-відпочинковий центр “Гаразд” у січні цього року, фактичним власником якого є підприємець Костянтин Бородайко.

Нагадаємо, минулого року в Івано-Франківську на розі вулиць Південний Бульвар-Романа Гурика освятили хрест та місце під каплицю Святого Духа. У такий спосіб міська влада вирішила боротися із забудовником “Гаразд Україна”, який має намір звести на території зеленої зони торгово-розважальний центр.

У грудні 2018 року поблизу міського озера міський голова Руслан Марцінків разом із депутатами міськради та Муніципальною вартою встановили намет, щоб не допустити до ділянки забудовника – підприємця Костянтина Бородайка.

Після того виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради прийняв рішення надати дозвіл Івано-Франківській УПЦ КП на будівництво каплички на земельній ділянці площею 4 га на вулиці Південний бульвар. 27 грудня на території освятили хрест, а 28 грудня встановили ялинку.

10 січня, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків запросив предстоятеля Православної церкви України Епіфанія до Івано-Франківська завітати на освячення каплички на ділянці біля озера.

До слова, історія із цією земельною ділянкою триває з початку 2000-х років. Міська рада змушена була відкласти затвердження нового генерального плану міста на невизначений термін через позов фірми “Розважально-відпочинковий центр “Гаразд” Костянтина Бородайка.

Читайте також  Директор школи застав дружину-вчительку з учнем. Секс-скандал обговорює вся область

Також, франківський забудівник пішов до суду шукати захисту від мерської каплички. ТОВ “Розважально-відпочинковий центр “Гаразд” оскаржило рішення виконкому та просило суд зобов’язати відповідачів (виконком та церкву) звільнити земельну ділянку від тимчасових споруд і будівельних матеріалів.

Доки тривали суди, на спірній ділянці встановили 15 хрестів та збудували капличку, яку освятили 7 квітня на Благовіщення.

Крім того, церква просила виділити земельну ділянку в районі міського озера площею 0,03 га для будівництва каплиці, а виконком прийняв рішення про розміщення такої споруди на земельній ділянці площею 4 га.

Цікаво, що штамп з електронного реєстру свідчить, що Управління Івано-Франківської єпархії УПЦ КП подало звернення 27 грудня 2018 року о 13:15 год., а виконком почався о 13.00.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.