Прикарпаття потерпає від масового нашестя рудих іспанських слимаків

Цього року Україна, окрім перепадів температури, чергування високої вологості і спеки, потерпає від нашестя слимаків.

Їх різновидів чимало — від маленьких до величезних, але результат однаковий: об’їдене листя, пошкоджені рослини і мільйони “мокрих” слідів на твердому покритті, пише ZN.ua.

В Івано-Франківській області найбільше страждають мешканці приватних секторів від масового нашестя рудого іспанського слизняка, якого ще називають аріоном. Про це розповіла начальник відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Держпродспоживбслужби в Івано-Франківській області Галина Данилюк.

Слимак небезпечний тим, що він дуже швидко розмножується. Вони гермафродити, у їхній статевий системі є чоловічі і жіночі органи, тому вони легко розмножуються. Одна особина слизняка може відкласти до 400-500 яєць. З яєць, що перезимували, на початку червня з’являються молоді слимаки.

“Вони швидко ростуть і приблизно через два місяці досягають статевої зрілості і починають розмножуватися, тому якраз з серпня починають завдавати великої шкоди”, — розповіла Данилюк.

Іспанський рудий слимак поїдає все на своєму шляху: малину, капусту, овочі, салати, помідори, картопля, буряк, навіть чорнобривці. Вони виїдають у листі дірки і часто знищують повністю листову пластинку.

У Госпродпотребслужбе порадили, як боротися з іспанськими слимаками.

“Ми радимо перекопувати землю, вони зимують у стадії яйця на глибині до 10 см, збирати слимаків вручну, також очищати ділянки від будівельного сміття, вони люблять ховатися у вологих місцях. Крім того, вони ховаються під широколистяними деревами”, — сказала Данилюк.

Однак слимаки не тільки знищують рослини. Вони можуть поласувати котячим кормом, будь-якими продуктами, попити молока. Часто їх можна зустріти в будинку, і ніхто не знає, якими шляхами вони туди проникають.

Рудий слимак поширився по Європі надзвичайно швидко. Дуже серйозною проблемою він став для країн Скандинавії — у деяких районах Південної Норвегії та Швеції slug з’їдає до 30% врожаю полуниці.

Читайте також  На Прикарпатті з’явилися дві червоні карантинні зони і додалося жовтих (СПИСОК)

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що рудий слимак переноситься з регіону в регіон з саджанцями рослин для ландшафтного дизайну — для їх завозу не потрібні супровідні документи. В Західну Україну потрапив з Польщі, а далі — з посадковим матеріалом з Львівської та Івано-Франківської областей. Щоб slug з’явився у дворі, достатньо лише кілька яєць.

Єдиний безпечний спосіб позбавлення від слизняка — його регулярний збір вручну. Шведи рекомендуються використовувати біометод, тобто організми, які поїдають яйця і молодих особин. До того ж шкідник — справжній делікатес для качок, гусей та курей. Щоб було простіше зібрати шкідника, можна робити приманки — зазвичай слимаки збираються під деревиною у вологих місцях. Також слимаки розчиняються в солі. Ефективним засобом боротьби є фосфат заліза. Фахівці кажуть, що без нього не обійтися.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.