У Калуші до вакцинації залучають людей уже два роки поспіль — Михайло Гаврилишин

Днями очільники Міністерства охорони здоров’я України закликали українців підтримати кампанію “Вакциновані — значить захищені”. Пацієнтам рекомендують вакцинуватися від дифтерії і правця до вересня, оскільки з початком навчального року кількість випадків захворювання на інфекційні хвороби зростає, отже ризик виникнення спалаху підвищується.

Щоб захистити себе та своїх дітей, українцям слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень і отримати щеплення, яке проводять комплексною вакциною від дифтерії та правця. Якщо серед немовлят рівень вакцинації щороку зростає, то дорослі — дуже часто не роблять ревакцинацію вчасно. Найнижчі показники по Україні в Івано-Франківській області — лише 31% щеплених дорослих, інформують “Вікна”.

У повідомлення на сайті МОЗ України йдеться:

«В Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 70% дітей, дорослих — ще менше. 2018 року кожен другий дорослий не зробив необхідного щеплення. За таких умов експерти прогнозують можливий ризик виникнення спалаху. Єдиний спосіб захиститися — зробити щеплення».

Вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці. Вона складається з дитячого циклу на 6 доз та ревакцинації кожні 10 років у дорослому віці. МОЗ України закликало сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів простежити, щоб пацієнти, які підписали з ними декларацію, мали необхідні щеплення. Усі області України забезпечені якісною вакциною від дифтерії і правця.

У Калуші до вакцинації залучають людей уже два роки поспіль. Про це “Вікнам” повідомив керівник міського центру первинної медико-санітарної допомоги Михайло Гаврилишин. Зокрема, лікарі первинної ланки отримали таке завдання і телефонують пацієнтам, з яким уклали договори, та переконують їх звернутися у поліклініку та зробити щеплення. Вакциною від дифтерії і правцю, повідомив Михайло Гаврилишин, заклад повністю забезпечений. Вакцинація є безкоштовною для пацієнтів. Єдине, що гальмує процес — це пасивність людей, які свідомо уникають щеплень або не надають цьому великого значення.

Читайте також  Попросила усіх присутніх одягнути маски: Шарпали за волосся і ляпаси в обличчя в автобусі побились дві жінки (відео)

Так, минулого року план щеплень серед дорослих у міському центрі становив 4985 осіб. А отримали щеплення всього 668 осіб. Цього року, за словами Михайла Гаврилишина, ситуація відчутно поліпшилася: при плані 4901 вакцинованих дорослих на рік, за сім місяців щеплення вже отримали 1005 пацієнтів медичного закладу. Проте, показник щеплень серед дорослих на рівні 20% до плану — досить низький, а тому, як запевнив керівник медзакладу, активна робота із залучення калушан до вакцинації проти дифтерії і правця триватиме. Щодо дітей, то тут показники охоплення вакцинацією є значно кращими — за сім місяців з початку року щеплення отримали 80-90% дітей до плану.

Станом на 30 липня у міському центрі первинної медико-санітарної допомоги є 730 доз вакцини від дифтерії і правця. За потереби, як зазначив Михайло Гаврилишин, з області можна доставити її більше.

«Усім необхідним для вакцинації ми забезпечені. Вакцина є, вона свіжа і безпечна. Тож закликаю калушан, щоб приходили і приводили своїх дітей роботи щеплення. Я сам щепився від дифтерії рік тому і можу сказати: вакцинація переноситься добре, ускладнень немає», — зазначає керівник міського центру.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.