Савченко,як ВІП-агітатор

Знайшла чим вразити людей кандидат від “Батьківщини” Ольга Сікора, яка реально проживає у Калуші, де має бізнес у вигляді готелю та ресторану.

 936799f-savchenko1 (1)
Кандидат від “Батьківщини” Ольга Сікора запланувала Савченко аж чотирнадцять зустрічей за два дні. Савченко витримала шість.

Вона привезла на округ Надію Савченко. При тому Сікора напланувала аж чотирнадцять виступів за два дні, з них одинадцять — по різних селах.

 

УП стала свідком цієї віп-агітації.

 

Коли до центральної площі Рогатина прибув кортеж з двома представницькими чорними джипами та простенькою сірою Шкодою Октавія, то для багатьох було несподіваним, що Надія вийшла саме зі Шкоди.

 

Натомість кандидат, за яку приїхала агітувати Савченко, – з чорної Toyota Land Cruiser, якою сама і кермувала.

 

Кількасот рогатинців обступили двох жінок в кільце. Поки Сікора робила представлення, Савченко обернулася і уважно розглядала пам’ятник Роксолані – легендарній українці, яка прославилась, потрапивши в турецький полон.

 

Вже традиційно на своїх зустрічах Надія почала з подяки людям за свою волю, бо “якби ви не підтримували, якби ви мовчали, ніхто у владі вас би не почув”.

 

Савченко одразу запропонувала задавати їй запитання. Поки люди зависли у паузі, думаючи щоб спитати, вона, вочевидь, згадала для чого сюди приїхала і почала агітацію.

 

“Партія “Батьківщина” представлена невеликою фракцією. Дуже важко боротися, коли в тебе дев’ятнадцять однодумців і коли проти тебе стоїть триста. Зараз у вас будуть вибори і є можливість додати голосів якісь партії. Але якщо ви хочете робити одну справу з нами – тоді додайте голосів партії “Батьківщина” і оберіть кандидата, який буде від цієї партії”, – додала Савченко, навіть не називаючи ім’я та прізвище кандидата.

 

Після чого Савченко знову запропонувала ставити запитання.

 

“Розкажіть щось про кандидата”, – вочевидь, хтось зі місцевої “Батьківщини” відчув, що цієї агітації було замало.

 

Савченко знітилася, посміхнулася, відповівши, що в партії зовсім мало часу, але це “не сама гірша партія”, проте хвалити нікого не хоче.

 

Савченко використовують в усій агітаційній продукції кандидата від

Згодом під час відповідей на запитання здалося, що Надя не в курсі біографії кандидата. Наприклад, що Сікора вже була від цього округу депутатом в 2012-2014 роках.

 

Зокрема, відповідаючи на масові скарги людей на погане життя, високі тарифи, низькі пенсії, Савченко врешті апелювала до відповідальності самих виборців. Мовляв, не треба обирати тих самих депутатів.

 

“Будемо кричати: “Змініть щось”! Ми балачок наслухалися, а що ви зробили для того, щоб балачки припинилися? Ви обираєте собі депутатів кожен раз, і кожного разу вони вам щось обіцяють, щось не виконують, а на другий раз ви знову обираєте того самого депутата”, –заявила Савченко.

 

Коли Сікора нарешті взяла слово, то пояснила, що насправді вона всі обіцянки перед виборцями виконала, але люди її наново не обрали в 2014-му, віддавши переваг Ігорю Насалику, бо буцімто купилися на подачки.

 

В 2012-му році я йшла проти банди під Партії регіонів, я вам не обіцяла викопати криницю чи привезти цеглу під хату. Я казала, що я патріотична людина і я не продамся, не зраджу і я дотримала слова… Якби не було Майдану, війни, можливо, я би притягнула на округ гроші. Але що вас важливіше – майбутнє дітей і держави? Чи ямка на дорозі? Чи вазонок на стовпі, чи безкоштовна таблетка? Якщо ми будуємо Україну, то не треба голосувати за вазонок, таблетку, і Буковель!”, – почала кидати каміння в город Насаликів та Шевченка їхня конкурентка.

 

Людям це не сподобалося. Вони почали вигукувати, що важливе одне та інше. Мікрофон взяла місцева жінка, яка заявила, що люди сюди прийшли насправді послухати Надю, “яка перенесла тортури”, а не Сікору, “бо та вже була депутатом”.

 

“Так, люди купляться за таблетки, бо люди зубожіли! Може ті вазони і не треба, але тротуари без ям – нам потрібні, щоб рогатинська Роксоляна могла іти на каблуках з горло піднятою головою”, – вигукувала жінка, запитавши принагідно Надю, чи зможе побороти “ту банду у Верховній раді”.

 

Савченко традиційно відповіла, що вона не Бог і не месія, а звичайна людина, але відступати не має права, буде стояти до останнього, але що і в неї є остання крапля крові.

 

“Ми на вас дуже надіємося! Тільки вам і віримо”, – лунало з натовпу.

 

Наприкінці зустрічі, яка тривала годину, Надя попросила не вставати в чергу для фотографії, бо поспішає далі, але запропонувала зробити спільну фотографію з усіма дітьми, бо “бо діти завжди хочуть зв мною фотографуватися”.

 

Перервані гастролі

Фотографією з дітьми Савченко закінчувала усі наступні зустрічі. Вже в третьому населеному пункті, стоячи в сільському клубі біля кандидатки, Надя виглядала втомленою і напруженою, постійно перебирала пальці, тримаючи руки позаду.

 

Вже на третій зустрічі Савченко виглядала втомленою

 

Ближче до кінця зустрічі вона повідомила, що їй треба поспішати в Київ, бо під Верховну раду вийшли матері полонених воїнів АТО. Це було несподівано, бо в Савченко були заплановані зустрічі на окрузі і наступного дня, в тому числі, в містечку Калуш, який є “опорним пунктом” Сікори.

 

В той момент у новинах інформагентств ніде не згадувалося про якийсь вихід матерів під парламент. Втім, нечисельний пікет таки відбувся наступного дня, проте Савченко там ніхто не бачив.

 

Сікора переконала втомлену від уже чотиригодинної безперервної їзди по округу Савченко відвідати ще три села по десять хвилин кожне замість звичних годинних зустрічей. Адже там уже зібралися люди.

 

В Комарові серед публіки дітей було не менше, ніж дорослих

 

В одному з них, Комарові, близько ста жінок з купою дітей чекали Надю біля дитячого садка. Савченко за п’ять хвилин коротко розповіла про те, що “Батьківщина” – “не сама гірша партія”, тому треба підтримати її кандидата, що вона знає про всі проблеми, які турбують людей як то пенсії і тарифи, тому буде ними далі займатися, але що вона не Бог і не всесильна, тому готова до того, що в неї потім полетить каміння.

 

Наприкінці кожної зустрічі Савченко дозволяє з неї фотографуватися лише дітям

 

Проте люди залишилися незадоволеними, бо не встигли задати жодного запитання. Виявляється, їх цікавили не тарифи, а відсутність в селі клубу. На шо Сікора, прямуючи до свого авто, лиш відповіла: “Понавибирають тих кошельків, що вам грошей насиплять, а потім кажуть, чого нема клубу!”.

 

Але це лише розізлило людей. Не встигла Сікора сісти за кермо свого джипу, як услід місцеві жінки почали проговорювати: “Гляньте на ту машину! За шо вона її купила, за мої дві тисячі зарплати!?”.

 

Вчепилися до джипу кандидатки і в наступному селі Вікторів, куди довелося подолати шість кілометрів вщент розбитою дорогою.

 

“Але то джипара! Встидалася би на такому сюди їхати до людей!”, – виголошувала якась жінка.

 

 

Непросто тут було і Савченко. До неї обійматися ліз місцевий чоловік, який роблячи між кожним словом лайливу вставку, кричав Наді, що “баба мусить бути президентом”.

 

Коли Сікора в клубі взяла своє слово після Савченко, її люди перебили і почали задавати запитання до Наді. Їх цікавило, коли закінчиться війна на Донбасі.

 

Навіть дуже короткою зустріччю частина вікторівців таки залишилась задоволена.

 

“Ми ж розуміємо, що Надя більше сюди ніколи не приїде. Тому для нашого Вікторіва – це історична подія”, – ділиться враженнями мешканець села без асфальту, зате вже з визначною історією.

 

За кого в цьому селі люди голосуватимуть 17-го травня, автор так і не зрозумів. Спілкуючись після виїзду поважних гостей ще годину з селянами, не вдалося почути жодної конкретики. Віяло лиш загальними розчаруванням від політиків загалом.

 

“Хіба якби Савченко тут балотувалася, ми б за неї проголосували”, – жартували люди.

 

Агітація

 

Сюди, крім Сікори, вже заїжджала і кандидатка під Радикальної партії, виступала біля церкви після служби. Але люди навіть не запам’ятали як її звати, хоча її агітацією розклеєні стовпи чи не в кожному селі.

 

“Ну про Насалика хоч щось чули?, – Знаємо, що його брат в Калуші щось там зробив. Але нам він нічого не зробив. – Але ж він був вашим депутатом півтори роки…, – Був, але ми того не відчули”.

 

Блокування роботи дільничних комісій

На 85-му окрузі балотується 37 кандидатів. Це далеко не найвищий показник на фоні інших округів, де 17-го липня відбудуться довибори.

 

Проте вже очевидно, що така кількість зумовлена масовою реєстрацією технічних кандидатів з метою отримати людей у дільничних комісіях і при потребі блокувати її роботу. Що, зрештою, вже і робиться.

 

Як розповіли УП в окружній виборчій комісії, подання на членів ДВК від технічних кандидатів були здані в останню мить.

 

Як виявили члени ОВК, усі ці подання були зроблені немов під копірку. А спостерігачі ОПОРИз’ясували, що електронні файли подань від одинадцяти кандидатів були створені на комп’ютері однією організацією.

 

Коли прийшов час збирати дільничні комісії (до 5-го липня має відбутися перше засідання), виникли проблеми з кворумом. Члени ДВК від технічних кандидатів просто не приходять на засідання, а номера телефонів, вказані в заявах, – або “поза зоною”, або там запевняють, що не писали жодних подань, а їхню копію паспорту просто хтось використав.

 

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як довірена особа одного з технічних кандидатів каже, що насправді вона писала заяву на члена ДВК від Ольги Сікори і не знає, чому її подали від іншого кандидата.

 

Сама Сікора свою причетність до цієї схеми заперечує. Проте висловити свою версію подій, що це за схема і хто за неї стоїть, теж не може. Каже, що немає часу розбиратися.

 

В ОВК кажуть – вперше на окрузі за 25 років зіштовхнулися з такою масштабною схемою технічних кандидатів. Але тут певні – вибори таки відбудуться. Бо вже придумали як обійти задум замовника блокувати роботу.

 

Але секретів не видають, щоб зловмисники їх не обійшли і тут.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.