Про що депутати забули, приймаючи Виборчий кодекс: думка голови Комітету виборців

Ухвалення Виборчого кодексу, яким передбачені відкриті партійні списки, викликало багато емоційних оцінок народних депутатів. Парламентарі назвали його виборчою реформою. Але не враховані суттєві моменти.

Таку думку 24 каналу висловив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Виборчий кодекс – крок уперед. Втім, закон потребує не лише доопрацювання, а принципових змін, без яких нова виборча систему не буде ефективною,
– переконаний Олексій Кошель.

По-перше, розповідає голова КВУ, повна заборона або максимальне обмеження політичної реклами. Нова система, зазначає Кошель, передбачає збільшення виборчих округів до меж області. А це потребуватиме від кандидатів у депутати суттєвих витрат на рекламу.

Приміром, реклама на ста бордах за три місяці кампанії коштує близько двох мільйонів гривень. А телереклама в рази дорожча. Заборона реклами не лише зробить кампанію дешевшою, але й створить різні можливості для учасників – бідних і багатих,
– зауважує Кошель.

По-друге, створення спрощених механізмів для голосування громадян України, які перебувають за кордоном. На виборах президента, зазначає Кошель, понад три мільйони громадян, які проживають за кордоном, не змогли проголосувати. Їхати до консульства в інше місто для багатьох надто дорого. Плюс довжелезні черги біля консульства. Є практика в європейських країнах – голосувати звичайною поштою.

По-третє, максимальна прозорість виборчих фондів. Щоб отримати принципову якість виборчих процесів, говорить експерт, треба запровадити щоденне звітування в режимі онлайн. Зараз про джерела фінансування і витрати дізнаємося за кілька днів до дня голосування.

Четверте, розширення повноважень ЦВК, чого немає в новому кодексі. Потрібно провести реформу ЦВК – щоб комісія займалася не лише виборами і референдумами. Але й виборами, наприклад, в системі вищої школи, де присутня корупція.

Читайте також  У Запоріжжі мати залишила однорічного сина в лікарні, каже, що грошей для догляду за ним нема

Які зміни виборчого законодавства ухвалила Верховна Рада? Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс, який змінить систему обрання народних депутатів. З 2023 року українці голосуватимуть не лише за назву партії, а й за конкретного кандидата в ній. Це означає:

партії більше не зможуть за мільйони продавати прохідні місця у своїх списках, а мажоритарники – підкуповувати виборців на округах;
замість понад 200 одномандатних округів буде 27 регіональних. У кожному окрузі партія формуватиме свій список кандидатів. І партія, і кандидати отримають свої порядкові номери. Щоб виборці їх не забули, усі списки повісять в кожній кабінці;
в бюлетені буде лише дві графи: “Номер партії, за яку віддаєте свій голос” і “Номер кандидата у народні депутати з партійного списку”. У них треба буде записати порядковий номер партії та кандидата з неї.
якщо кандидат у народні депутати набере відповідну кількість голосів виборців, він зможе переміститися вверх по списку або навпаки опуститися вниз. Тобто мандати дістануться не тим, хто перший, другий, третій у регіональній списку партії, а тим кандидатам, хто в цьому списку набрав найбільшу кількість голосів;
депутатські мандати розподілятимуть пропорційно за результатами виборів. Чим більша підтримка партії, тим більше мандатів вона отримає. Місця у сесійній залі займуть ті кандидати, які отримали найбільшу підтримку у своєму регіоні.
прохідний бар’єр залишиться на рівні 5%.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.