Скільки грошей потрібно, аби дослідити родовід до 7 коліна

Українці шукають своїх пращурі, бо хочуть пролити світло на сімейні легенди.

Про це Gazeta.ua розповів детектив і генеалог Олександр Данилович.

“Для чого українці шукають пращурів? Одні з цікавості, інші – щоб отримати спадок. Траплялися люди, які хотіли довести свою кревність із Мазепою, Хмельницьким, Гоголем і Шевченком. Те, що ви з ними однофамільці, ще не означає, що маєте спільну кров”, – каже генеалог.

Він вісім років досліджує родинні корені клієнтів.

“Дослідження роду до сьомого коліна коштує три-чотири тисячі доларів. Усе залежить від того, з якого регіону людина. Найкраще архіви збереглися на Київщині, – говорить Олександр. – Інформацію про предків можна знайти самотужки. Тільки на це підуть роки. Не всім вистачить терпіння. Бо відповіді на всі питання в одному архіві навряд чи знайдете. Доведеться об’їхати пів України”.

За словами генеалога, також знадобляться документи, які зберігаються в закордонних архівах.

“З ними працювати легше, бо три чверті оцифровані і є в мережі. Але доступ переважно платний – від 9 до 40 доларів за місяць, – розповідає Олександр. – Зараз популярними стали генеалогічні ДНК-тести. Вони дозволяють встановити, звідки бере початок ваш рід. Визначити етнічну приналежність і місця проживання людей, які мають спільних з вами предків. Коштує така процедура – від шести тисяч гривень. Для аналізу достатньо здати зразок слини. Результат чекати півтора-два місяці”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.