Як улітку врятуватись від гострих кишкових інфекцій? Радить калуський лікар-епідеміолог Ольга Гошовська

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай бактерії чи віруси потрапляють в організм із зараженою їжею чи водою. Діагноз може поставити лікар після проведення мікробіологічних аналізів.

Про ситуацію із захворюванням на Калущині, її особливості, умови розвитку та способи запобігання розповіла «Вікнам» лікар-епідеміолог Калуської міськрайонної філії ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Ольга Гошовська.

Не зважаючи на пройдешню повінь, яка охопила всі території Калуського району, рівень росту на гострі кишкові інфекції знизився, каже лікар:

“Захворюваність на гострі кишкові інфекції за п’ять місяців цього року нижча минулого року. Проте тривожить реєстрація гострих кишкових інфекцій. Зокрема з початку червня за першу декаду зареєстровано вже 15 випадків. За цей період до інфекційного відділення Калуської районної лікарні звернулося вісім дорослих та семеро дітей, з них — вісім міських та сім сільських жителів “.

Очевидно, що росту захворюваності сприяють й ще не повністю ліквідовані наслідки повені, що впливає на якість питної води, каже Ольга Гошовська:

“Загалом з початку року в районі зареєстровано 46 випадків гострих кишкових інфекцій, зокрема вісім випадків сальмонельозу, з них 87,5% склали дорослі, один випадок шигельозу та 37 випадків гастроентероколітів, з них 86,4% склали дорослі. Так, літо стартувало, але не ліквідовані наслідки стихії. Крім цього, відомо, що не всі захворілі на гострі кишкові інфекції звертаються за медичною допомогою займаються самолікуванням і статистичні дані не об’єктивні”.

Факторами передачі гострих кишкових інфекцій можуть бути не тільки неякісна питна вода, але й неякісні харчові продукти, зауважує лікар:

“Найчастіше це м’ясопродукти (кобваси, паштети, копченості, фарші, котлети, холодці, зельць), молопродукти (молоко, сметана, сир, кефір), рибопродукти (риба копчена, в’ялена, рибний фарш) і немита зелень. Частина цих складових присутні у вуличній їжі, яка є частим збудником різних захворювань. Тому остерігайтеся такої їжі”.

Читайте також  На Прикарпатті за проходження практики та захист дипломної роботи посадовець вишу вимагав від студента понад 4 тисячі гривень

Щодо симптомів гострих кишкових інфекцій, то у хворого з’являється загальна слабість, в’ялість, нудота, блювання, біль в шлунково-кишковому тракті, частий рідкий стілець, підвищена температура тіла. У таких випадках лікар-епідеміолог закликає звертатись до лікаря, а не займатись самолікуванням.

Ольга Гошовська зазначила, що гострі кишкові інфекції можуть передаватися від хворої до здорової людини. Тому важливо обмежити контакт з хворим і дотримуватися правил особистої гігієн. А ще важливо дотримуватися правил під час купівлі, приготуванні та вживанні харчових продуктів, умов та термінів їх зберігання.

Лікар нагадала основні правила щодо попередження гострих кишкових інфекцій:

— Не купуйте продукти харчування з рук приватних осіб (молоко, сметану, сир та інші), адже вони стають факторами передачі кишкових інфекцій. Про це часто вказують хворі, які знаходилися на лікуванні в інфекційному відділенні районної лікарні;

— Не вживайте продукти харчування, напоїв, терміни придатності яких минув. Купуючи продукти харчування, слід перевіряти терміни їх придатності;

— Для пиття використовуйте воду водопровідну або криничну, яку перед вживанням слід прокип’ятити. Це дає гарантію, що всі мікроби та віруси загинуть;

— Перед споживанням овочів, фруктів, ягід, їх необхідно добре промити кип’яченою водою декілька разів. Це забезпечить безпечне споживання і збагатить організм людини вітамінами;

— Якщо мандруєте у гори, на річку чи ліс не беріть продукти харчування, які швидко псуються (ковбаси, молочні вироби, кулінарні вироби та інші). Беріть із собою продукти харчування герметично закриті разового вживання;

— Якщо харчуєтеся у лісі, на пляжі, у дорозі слід уникати контакту продуктів харчування із землею, піском, брудних поверхонь. Для цього слід передбачити місце прийому їжі;

— Звичайно не забувайте про чистоту рук. Їх треба мити якнайчастіше, а особливо при приготуванні страв, перед прийомом їжі та після відвідуванні туалету. Брудні руки стають причиною забруднення продуктів харування різного виду мікробами, які інтенсивно розмножуються в них і викликають розлади кишківника.

Читайте також  У Нафтогазі повідомили про третій платеж за газ: названо суми у 2024 році

— У літній період купатися необхідно у офіційно відведених місцях, де є нагляд за територією та наявний біотуалет.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.