Операції з пересадки органів почнуть проводити в чотирьох лікарнях України

Перевозити органи померлих будуть рятівники та поліцейські.


Зараз Міністерство охорони здоров’я проводить переговори з ДСНС та поліцією – на ці служби в майбутньому буде покладена місія вчасної доставки органів померлих для трансплантації.

Такі операції в Україні будуть проводити в чотирьох лікарнях: кістковий мозок будуть пересаджувати в спеціалізованій лікарні Охматдит та Національному інституті раку в Києві, а органи – в Інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова та Запорізькій обласній лікарні. Про це в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

Для того, щоб розпочати в Україні операції з пересадки органів, державі потрібна повна база, в якій міститиметься інформація про донорів та пацієнтів. Базу даних донорів кісткового мозку вже маємо – Україна її купила. Інші бази та систему, що їх об’єднає, зроблять спеціалісти МОЗ.

Вже зараз в Україні стартувало навчання транспланто-координаторів. На них буде покладений обов’язок спілкування з сім’ями, кожній з яких треба буде пояснити необхідність підписання договорів про донорство. Також вони будуть керувати процесом трансплантації.

Як саме будуть доставляти органи в лікарні спецслужби – поки невідомо. Пропонується перевозити їх машинами або вертольотами – все залежить від того, на яку відстань потрібно буде доставити орган.

Оплата операцій, за словами Супрун, буде проходити через НСЗУ, а займатись координацією роботи буде окремий центральний орган виконавчої влади. Поки невідомо, що саме необхідно створити – окремий департамент, орган чи комітет. Крім того, це потягне за собою додаткові витрати на персонал, а гроші краще б використати на трансплантацію. Можливо, цим займуться на рівні МОЗ.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.