Тереза Мей йде у відставку: чи означає це скасування Brexit?

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про відставку 24 травня. Тепер реалізація Brexit залишається під питанням. Розповідаємо, чому відставка Мей цілком закономірна і яка вірогідність того, що Британія не піде з ЄС.

Тереза Мей офіційно піде у відставку вже 7 червня. Причиною такого рішення експерти називають неприйняття урядом її позиції щодо здійснення виходу країни з Євросоюзу.

Під час офіційної промови Мей зазначила, що “зробила все можливе, щоб врахувати підсумки референдуму 2016 року”, коли жителі Британії проголосували за вихід країни з Євросоюзу. На останніх словах виступу прем’єр-міністр розплакалася.

Скоро я піду з посади, обіймати яку було честю для мене. Друга жінка-прем’єр-міністр, але, безумовно, не остання. Я роблю це без злого умислу, але із величезною і нескінченною вдячністю за можливість служити країні, яку я люблю,
– резюмувала Тереза Мей.

Дивіться повне відео виступу Терези Мей:

Напередодні про свою відставку через неприйняття позиції Мей оголосила лідер Палати Громад Андреа Лідсом. Британські медіа зазначають, що саме це могло стати “смертельним ударом” для Терези Мей.

Голова правління “Майдану Закордонних Справ” Богдан Яременко у коментарі 24 каналу зазначив, що відставка Мей – цілком передбачувана.

Це – останній засіб врегулювання кризи, коли її підходи і будь-які спроби знайти домовленості, які влаштували б її, парламент і Європейський Союз, не спрацьовують. Тому у цій ситуації вона не може запропонувати іншого виходу,
– пояснив експерт.

Наразі розглядають три найімовірніших варіанти майбутнього Brexit:

відмовитися від нього;
провести референдум щодо того, що робити далі;
здійснювати Brexit без домовленості.

У Британії останнім часом все більше говорять про варіант відмовитися від Brexit взагалі. І цей варіант Богдан Яременко називає дуже імовірним, оскільки Євросоюз на нього, швидше за все, погодиться. Більш того, він зацікавлений у цьому.

Читайте також  Росія стала міжнародним ізгоєм через окупацію Криму, – The Telegraph

Це – питання домовленості. Країни ЄС цілком можуть погодитися на такий варіант, тому що їхня непоступливість у питаннях домовленостей з Британією про умови виходу свідчила про те, що вони хочуть створити такий прецедент і показати, що виходити з Євросоюзу – дуже небезпечно і невигідно. А якщо Британія взагалі відмовиться, то вони досягнуть повністю своєї мети і це дуже серйозно зміцнить Європейський Союз. Інші держави побачать, що навіть така самодостатня і сильна дипломатія, країна, економіка, як британська, не може собі дозволити без проблем вийти,
– зазначив експерт.

Тереза Мей, звісно, проти такого варіанту розвитку подій. Вона уже говорила: якщо є рішення референдуму, то його потрібно виконувати поза будь-якими обставинами.

Виходити без угоди взагалі – дуже складно і матиме негативні наслідки.

Щодо того, що чекає на Британію після відставки Терези Мей, наразі говорити складно, і це навіть у Британії, напевне, розуміють не всі – пояснив 24 каналу експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Олег Бєлоколос.

Очевидно, пройдуть консультації всередині Консервативної партії, де вирішуватимуть, хто ж буде лідером. Я не виключаю, можливо, і закликів до проведення виборів, але це менш імовірно. Це – свідчення того, що курс Мей на те, що Brexit має бути, зайшов у глухий кут,
– пояснив експерт.

Після відставки Мей є вірогідність, що будуть продовжені переговори щодо Brexit. Проте ідею проведення ще одного референдуму будуть активно пропагувати також. Тому наразі ситуація – вкрай непередбачувана.

Що відомо про Brexit?Велика Британія повинна була покинути Європейський союз 29 березня 2019 року, проте після трьох провальних голосувань щодо прийняття угоди по Brexit терміни перенесли на 31 жовтня. Чергове і, ймовірно, останнє голосування в парламенті заплановано на червень.

Читайте також  Смертельна пожежа у психлікарні Одеси: Зеленський вимагає провести розслідування

Референдум щодо членства Британії у ЄС відбувся 23 червня 2016 року. 51,9% громадян, що взяли участь у голосуванні, виявили бажання покинути ЄС, натомість 48,1% виборців проголосували за те, щоб залишитись у складі ЄС.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.