У Харкові вирішили знести намет волонтерів: там влаштували протест

 

Департамент територіального контролю Харківської міськради передав припис із вимогою знести волонтерський намет “Все для перемоги” на головному майдані міста. Це мають зробити представники проукраїнських громадських організацій, що відповідають за роботу цього намету.

Міський голова Харкова Геннадій Кернес 8 травня звернувся до городян з проханням підтримати електронні петиції про демонтаж волонтерського намету Кернес хоче повернути ім’я сталінського маршала Жукова одному з проспектів Харкова на площі Свободи та повернення проспекту імені радянського маршала Георгія Жукова. Після такої заяви Кернеса місцеві активісти звернулися до СБУ з вимогою відкрити кримінальне провадження проти мера Харкова за пропаганду комуністичного режиму.

Припис за підписом начальника інспекції з паркування Гаркушина вимагає добровільно у триденний строк (до 14 травня) прибрати “самовільно встановлений намет”.

У Харківській міськраді вважають, що конструкція встановлена на землі комунальної власності без дозвільних документів. Намет нібито перешкоджає дорожньому рухові та псує благоустрій. А це є порушенням норм закону “Про благоустрій” та “Про дорожній рух”.

У випадку невиконання вимог припису у встановлений строк, самовільно (незаконно) встановлений об’єкт… буде демонтовано на підставі рішення виконавчого комітету Харківської міської ради,
– наголошується у документі.

За ці роки було декілька спроб, щоб прибрати намет, але петиції не набирали потрібної кількості голосів. Але 8 травня петицію підтримав Кернес, а більше 5 тисяч харків’ян також її підписали. Відповідно, петицію розглядатимуть на сесії міськради. Активісти ж категорично проти знесення намету.

Вони встановили поблизу намету посилене чергування, а 12 травня влаштували протест проти його знесення. Городяни збирають підписи під зверненням до міської влади з вимогою не зносити намет. Близько 600 учасників мітингу рушили ходою від майдану Свободи до будівлі Харківської мерії. За деякими підрахунками на акцію вийшли приблизно 1500 людей.

Читайте також  Знайшли тіло бійця, який зник біля Попасної під час бою з диверсантами ворога

Активісти показали документи, за якими цей намет офіційно стоїть на площі. Він зареєстрований в поліції як пікет за відповідними атрибутами. Щороку вони подовжують цю заявку. Тому виконком і мерія просто не мають права його демонтувати.

Хода, щоб показати позицію харків’ян. Показати, що справді є багато люедй, які виступають за збереження намету. Є багато людей, які розуміють, що цей намет є власне символом протидії російській агресії активних харків’ян,
– зазначив активіст Харківського антикорупційного центру Ігор Черняк.

Інспекція з паркування 11 травня видала припис: до 14 травня люди, які встановили намет, мають його прибрати.

Натомість, перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко заявила, що збираєтья відкрити власну громадську приймальню у харківському наметі. Про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook.

“До мене звернулися харківські волонтери і активісти з пропозицією облаштувати в наметі, в якій всі ці п’ять років збирали гуманітарку на фронт, мою депутатську громадську приймальню. Для мене це честь. Дала згоду. І найближчим часом я проведу там особистий депутатський прийом. Ні реваншу”, – зазначила вона.

Раніше учасники протесту, який проводили на підтримку роботи волонтерського намету, встановили на ньому табличку з повідомленням, що намет є громадською приймальнею нардепа від фракції “Самопоміч” Ярослава Маркевича.

Активісти кажуть, що будуть оскаржувати такі рішення в суді. А за умови силової спроби демонтувати намет, мають там посилене чергування. Поліція також наблизила патрулювання інспекторів до намету.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.