Політтехнолог спрогнозував, коли українці розчаруються в Зеленському

Виборці Зеленського можуть розчаруватися у ньому дуже швидко. Бо вже за півроку від Зеленського очікують результатів роботи.

Про це в коментарі «Вголосу» сказав політтехнолог Ярослав Макітра.

«Розчарування можливе і через те, що реальні показники Зеленського – це 30% виборців, котрі його підтримали в першому турі, а не те, що може бути у другому. Не варто забувати, що зараз за Зеленського голосують ті, які негативно ставляться до Порошенка», – зазначив експерт.

За даними екзит-полів, на виборах президента України перемагає Володимир Зеленський. Він набрав 73,2% голосів, тоді як його опонент Петро Порошенко – лише 25,3%.

Такий високий рівень підтримки Зеленського свідчить про те, що українці чекають на зміни. Як Зеленському не розчарувати народ України та на що ми можемо сподіватись?

Про це «Вголос» питав політтехнолога Ярослава Макітру, політичного аналітика Олександра Кочеткова, військового експерта Олега Жданова та екс-міністра економіки України Володимира Ланового.

Як скоро виборці Зеленського можуть розчаруватись у новому Президентові?

Ярослав Макітра:

Виборці Зеленського можуть розчаруватися у ньому дуже швидко. Так, за даними дослідження «Рейтингу», вже за півроку від Зеленського очікують результатів роботи.

Розчарування можливе і через те, що реальні показники Зеленського – це 30% виборців, котрі його підтримали у першому турі, а не те, що може бути у другому. Не варто забувати, що зараз за Зеленського голосують ті, які негативно ставляться до Порошенка.

Володимир Лановий:

Перед Зеленським стоять дуже серйозні виклики, а тому може бути так, що за півроку він втратить довіру людей. Щоб цього не сталось, він повинен довести українцям, що він – це самостійна фігура, котра діє так, як йому підказує його голова.

Перемога Зеленського сталась завдяки несприйняттю діючої системи управління та соціально-економічного ладу в Україні: Зеленський завжди критично ставився до діючої системи, він показував найгірше, що є у політиці. На нього українці покладають дуже великі сподівання щодо зламу старої системи. При цьому люди не знають, якою буде ця нова система, котру запропонує він.

Зеленський також ще не уявляє, якою повинна бути економічна модель України, у його програмі є багато загальних фраз. Сподіватимемось, що він навчатиметься. Бо інакше – дійсно, вже за півроку ми розчаруємось у ньому.

Читайте також  Ми зупинили Рoсію – Зеленський

Зеленський повинен налагодити комунікацію із суспільством

Що можна зробити за півроку, щоб українці не розчарувались?

Ярослав Макітра:

Зеленський повинен налагодити комунікацію із суспільством. Варіантів багато – це зустрічі, приїзди, спілкування через соціальні мережі. Йому потрібно втягнути суспільство у діалог з владою та дати людям надію, що їхні думки впливають на прийняття рішень. Якщо це вдасться запустити – це вплине на рейтинг Зеленського. Бо Порошенко не налагодив комунікації з українцями, розмова з народом була на рівні «треба підвищити тарифи на газ, хто проти, той – «рука Путіна».

Олександр Кочетков:

Перше, що треба зробити Зеленському, – це побудувати нові комунікації з людьми. Їм треба пояснювати, що ти робиш і навіщо. Зеленський це може зробити, бо він розуміється на сучасних інформаційних технологіях.

Друге – достатньо швидко можна виправити ситуацію у тарифній сфері. Люди очікують на зниження тарифів на газ та електроенергію. Їх, за даними експертів, можна знизити удвічі. Це можна зробити навіть з урядом Гроймана. Бо прем’єр-міністр вже має суперечки з Коболєвим про те, що газ на світових ринках дешевшає, а у нас – дорожчає. У цьому є або корупційна складова, або монопольна змова.

Третє, що помітять люди, – це починати кампанію щодо спрощеної системи адміністрування. Потрібно повідміняти усі ці довідки, дозвільні документи, перевести все в онлайн. Потрібно також намагатись спростити податкову систему. Ми про це постійно говоримо, є багато напрацювань у цій сфері, але цього й досі цього не сталось. Причина в тому, що якщо все буде просто, чиновники не матимуть можливості брати хабарі. Підприємець буде незалежним від дій посадовців. Це люди одразу помітять, це сприятиме покращенню нашої економіки.

З чим зіткнеться Зеленський після перемоги на виборах?

Ярослав Макітра:

Після виборів Зеленський зіткнеться з тим, що ні у Парламенті, ні в Уряді немає його людей. На нього будуть орієнтовані 20-30 людей Коломойського. Навіть якщо примкнуться інші, це спричинить великий рівень недовіри у суспільстві. Таким чином Зеленський одразу «розмаже» свій рейтинг. А тому для нього існує лише два варіанти: перший – це піти на розпуск Парламенту, другий – йди на конфронтацію з урядом та Парламентом і на основі цього будувати свою парламентську кампанію.

Читайте також  Жінка народила прямо на виборчій дільниці

Володимир Лановий:

Якщо Зеленський знайде підстави для того, щоб відправити уряд Гройсмана у відставку, та приведе до влади професіоналів, у ньому не розчаруються.

На мій погляд, Зеленський повинен почати свою роботу із соціальних проблем. Бо саме це в теперішніх умовах дуже турбує людей.

Зеленський також повинен боротись з корупцією. Він це обіцяв, а українці дуже позитивно сприймуть це.

Зеленський може домовитись із Юлією Тимошенко

Якими у ці п’ять років будуть його взаємини з Верховною Радою України?

Олександр Кочетков:

Тут є два варіанти: Рада буде антипрезидентською, оскільки на боці Зеленського відкрито є лише один нардеп – це Купрій. Це буде жорстке протистояння.

Тут найвірогіднішим сценарієм є перетворення Верховної Ради на «олігархічну фортецю», котра блокуватиме усі ініціативи президента Зеленського, протистоятиме йому. І тут новому Президенту потрібно буде залучати до протистояння людей, котрі досвідчені та вміють боротися. Важливо, хто буде головою Адміністрації Президента у Зеленського, бо саме він вибудовуватиме стосунки із Верховною Радою. Коли ми почуємо прізвище цієї людини, ми все зрозуміємо.

Є другий варіант – Зеленський може домовитись із Юлією Тимошенко. І за це вона вимагатиме не лише посади прем’єр-міністра, вона працюватиме на поступовий перехід України до канцлерської посади. Тимошенко – досвідчений гравець, вона знає, як розігнати Парламент і як сформувати більшість.

Як Зеленський співпрацюватиме з Урядом?

Володимир Лановий:

Зеленському потрібно буде розібратися з Урядом. Бажано його змінити на професіоналів.

Олександр Кочетков:

Уряд Гроймана займе режим очікування. Уряд робитиме свої справи. Ближче до парламентських виборів Гройсман почне співпрацювати із Президентом, щоб зі своєю партією зайти у Парламент.

А як щодо оборонного сектору: із Зеленського вийде Головнокомандувач?

Олег Жданов:

Володимир Зеленський перемагає на виборах завдяки особистості Петра Порошенка, котрий постійно брехав, обіцяв та по суті нічого не робив. Усі розуміють, що Порошенко вів країну не у Європейський союз і НАТО, а у політичне крило РФ. Ми йшли на зближення до Росії, це все було завуальовано патріотичними закликами про «армію, мову, віру». Українці, не давши Порошенку другого шансу, вчинили дуже правильно, бо зараз на кону стоїть доля країни.

Читайте також  Путін надіслав Зеленському 12 пропозицій. Стали відомі деталі

З усіх, хто підтримує Зеленського, 50% – ті, хто за нього, а решта – це ті, хто не хоче допустити ще п’ять років безкінечної кривавої війни, на якій наживаються наближені до Президента люди. Я маю на увазі Гладковсього-молодшого.

Про те, що непрофесійність Зеленського спровокує російську агресію – це маразм. Армія виконує закони України. Військові присягають на вірність українському народу, а не Порошенку. І якщо народ вирішив проголосувати за Зеленського – значить армія прийме нового керівника та під його керівництвом захищатиме Україну. Щодо ведення переговорів, то у Володимира Зеленського не так вже і мало досвіду. Коли Порошенко йому грубіянив, той йому достойно відповідав. Макрон залишився ним задоволеним.

Зеленський повинен виконати свої обіцянки про те, що він почне вести прямі переговори з Росією у Нормандському форматі за участю сторін-гарантів Будапештського меморандуму – США та Великобританії. Це піде йому тільки на користь. І якщо вже на першому етапі будуть результати, то українці в ньому не розчаруються.

Співпраця з олігархами за цих умов буде, зокрема з Коломойським?

Ярослав Макітра:

В історії України ще не було президента, котрий би не співпрацював із олігархами. Крім Кравчука, бо тоді олігархів ще не було. Ця система із приходом Зеленського за місяць чи за два не зміниться. Бо олігархи – це ті, хто має суттєвий вплив на медіа, економіку тощо. І Зеленський навряд чи щось зробить з цим. На мій погляд, Зеленський уже зараз співпрацює із Коломойським. І тут цікаво, якою ця співпраця буде після виборів.

Олександр Кочетков:

Коломойський та Зеленський – це люди, котрі можуть зателефонувати один одному. Вони добре знайомі. Коломойський – це людина, котра завжди взаємодіяла з владою. І порадити Зеленському, як вибудувати відносини з Парламентом чи Урядом, він може. Спочатку навіть Порошенко активно радився з Коломойським. Щодо «Приватбанку», то там не все так однозначно. Бо якщо раніше Коломойський вивіз з банку гроші, то це відбувалось під керівництвом НБУ, котре призначає Порошенко. Тобто з цим всім ще треба розібратись.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.