Безпека в мережі. Чи всі дотримуються правил?

Ми живемо у час новітніх інформаційних технологій, які торкаються чи не усіх сфер нашого життя. Тому про безпеку у мережі знаємо не з чуток. Жертвами комп’ютерних «геніїв», мереж «ботів», які розсилають фейкові новини, став не один громадянин країни. Тому питання захисту своїх сторінок, особистих сайтів та свого інформаційного простору є важливим у теперішній час. Особливо – у час війни.

Ще у 2017 році українська влада прийняла рішення заборонити в нашій країні російські соцмережі та їхні програмні продукти. А це, у свою чергу, мотивувало зловмисників шукати нові шляхи впливу на населення. Росія використовує кіберпростір у війні не тільки проти України, а й проти інших держав. Для того, аби розхитати ситуацію у країні, створити хаос та паніку для просування власних інтересів, агресор впливає на громадянську думку та використовує для цього фейкові новини чи відверту пропаганду.

Неодноразово під удар хакерів потрапляли урядові сайти та сторінки у соцмережах. Масштабні атаки проводяться та організовуються не однією особою, за спинами яких стоять впливові організації. Варто мати на увазі, що ми всі знаходимось у єдиному мережевому просторі, тому якщо хтось один постраждає від хакерського вірусу, то по ланцюжку «заразитися» може будь-хто.

Може здаватися, що такі атаки з боку агресора не можуть завдати великої шкоди. То до яких наслідків можуть призвести така тенденція?

Кібератаки можуть завдати удар по авторитету держави у цілому як у світі, так і серед її населення. Крім того, зловмисники займаються брудною пропагандою – розсилають спам такого характеру, фейкові новини для дезорієнтації населення. Приватні сторінки користувачів у мережі ламають та збирають звідти корисну інформацію. Або ще гірше – замінюють на інформацію, яка буде корисна іншій стороні. Часто хакери атакують велику кількість комп’ютерів та порушують функціонування сайтів чи цілих комп’ютерних систем. Атакувати можуть комп’ютери та системи, які відповідають за функціонування міст: системи водопостачання, електроенергії, транспорт.

Читайте також  “Після посадки розвалився на частини і загорівся”: Моторошна авіакатастрофа в аеропорту Станбула

То ж що варто робити, аби вберегтися?

– Придумуйте надійні паролі. Як би це банально не звучало, проте це одне із ключових правил кібербезпеки. При цьому для кожного окремого сервісу та сайту повинен бути свій пароль, не варто використовувати їх повторно. А свій пароль не варто нікому повідомляти, а також зберігати  їх на чужих пристроях.

– Свої пристрої не залишайте без нагляду. Заблокуйте свій пристрій чи вийдіть із сторінки, якщо вам потрібно кудись відійти. Ніхто не повинен мати доступу до вашої інформації, навіть якщо вона не має великого значення.

– Користуйтесь антивірусом. Ці програми допоможуть швидше виявити загрозу на вашому пристрої. Не забувайте використовувати такі програми і на смартфонах.

– Не переходьте на підозрілі вкладення, посилання та банери. Дуже часто за цікавим заголовком та привабливою картинкою ховається вкрай неприємний вірус. Звертайте увагу на написання URL-адреси. Сайти часто можуть імітувати інтерфейси банків та онлайн-магазинів, при цьому змінюють кілька символів у посиланні. Шкідливі домени часто містять складні комбінації символів.

– Захистіть себе від спаму. Свої дані давайте тільки тим, кому справді довіряєте. Не заповнюйте  форми, де просять вказати адресу електронної пошти. Якщо ж ви все-таки отримали спам – відзначте його, щоб  провайдер електронної пошти вдалося більш ефективно блокувати такі повідомлення надалі.

Ну і пам’ятайте: ваша безпека залежить тільки від вас!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: