Солдати та офіцери скаржаться на агітацію за Порошенка у військовій частині

Службовці однієї з військових частин Миколаївського гарнізону ВМС розповіли, що їх незаконно агітують голосувати за кандидата в президенти Петра Порошенка (стаття 64 закону про вибори президента забороняє таку агітацію). За їх словами, агітувати приїжджали заступник командувача флотом Олексій Неїжпапа, волонтери та радник президента Юрій Бірюков.

Кореспондент Євген Спірін поговорив з кількома учасниками зустрічей, тими, кого вони називають агітаторами, та керівництвом військової частини. Імена всіх військових на їхнє прохання ми не називаємо, пише theБабель.

Вдень 11 квітня в одну з частин Миколаївського гарнізону Військово-морських сил приїхав перший заступник командувача флотом Олексій Неїжпапа. В окремому кабінеті він зібрав офіцерів, розповів їм про перспективи розвитку флоту, і окремо − чому в другому турі виборів потрібно голосувати тільки за Петра Порошенка. Про це повідомили кілька учасників зустрічі.

Ось що розповів theБабелю один з учасників зустрічі: “Це був жах. Це офіцер, у розмові мат через мат, психи, приниження. Говорив: “Я вам, офіцерам, як матросам пояснюю”. Суть дискусії була така: наш гарант флот побудував з нуля − [подивіться] що було і що стало − і це все міняти [на курс] на Росію, назад? “Та ви ідіоти! Як так можна?! А десять тисяч загиблих? Думайте, що ви вибираєте”. Це все з підтекстом, що з Порошенком ми живемо добре, а з Зеленським повернемося назад під контроль Росі”.

Контр-адмірал Неїжпапа підтвердив theБабелю, що приїжджав у частину, зустрічався з офіцерами і говорив про перспективи розвитку флоту. Але, за його словами, за чинного президента не агітував.

За два дні до цього, 9 квітня, військовослужбовці цієї частини зустрічалися з волонтерами. Сімдесят військових зібрали в клубі, зустріч тривала близько 40 хвилин. Замість анонсованої бесіди про “координацію руху ветеранів та соціальну підтримку” волонтери, за словами військових, теж агітували голосувати за Порошенка. Самих ветеранів на зустрічі було мало.

Читайте також  Після питання про Мальдіви суд припинив допит Порошенка

“Спочатку слухали розповідь, як важко бути волонтером з 2014 року. А потім почалася розмова: “Дайте владі закінчити реформи, зробіть правильний вибір”, і так далі. А потім сказали, що якщо ми зробимо неправильний вибір, ми всі є у списках і нас усіх знайдуть”, − розповідає один з учасників зустрічі.

“Я вважаю, на територіях військових частин агітація заборонена. Зараз багатьма частинами їздять такі волонтери й агітують. Ще й за наказом”, − розповідає інший учасник зустрічі. За його словами, наказ про організацію заходу підписав заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-майор Радіон Тимошенко.

Генерал Тимошенко підтвердив theБабелю, що зустріч справді була. Провести її попросив представник Всеукраїнської організації допомоги учасникам АТО в Миколаївській області та організація “Волонтери Миколаєва”. Радіону Тимошенку вони сказали, що хочуть “підтримати українських вояків”. “Ніяких дозволів [агітувати] їм не давали, − заявив theБабелю генерал Тимошенко. − Я підписав доручення за чіткими правилами. Якщо вони агітували − це грубі порушення. Ми категорично проти цього”.

Ми зв’язалися з Ольгою Малярчук − волонтером, яка теж була на зустрічі, і, за словами військових, агітувала голосувати за Порошенка. Вона з 2015 року очолює Центр допомоги учасникам АТО при Миколаївській ОДА. Ольга Малярчук підтвердила, що приїжджала в частину і, як зазвичай на таких зустрічах, розповідала про свій волонтерський досвід та про співпрацю волонтерів з армією. “Про списки − це реальний наклеп, − розповіла theБабелю Малярчук. − Мені шкода це чути, але буває. Смішно це все і безглуздо, але нам не звикати”.

У частині наполягають, що “бесіди з волонтерами” − це прихована агітація за Порошенка; що такі “бесіди” не рідкість і траплялися й раніше: наприклад, перед першим туром виборів до військових приїжджав позаштатний радник президента Юрій Бірюков і приховано агітував за кандидата Порошенка. “Це просто смішно… Армія поза політикою, так нехай до кінця вона буде поза політикою… Кожен робить вибір сам, а такими кроками Порошенко тільки більше відштовхує від себе”.

Читайте також  Угода з дияволом: як Порошенко допомагає Медведчуку і прихвостням Кремля контролювати газовий ринок

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.