7 млн.за півроку: компанія брата франківського депутата, який став довіреною особою Шевченка, “погоріла” на підряді з будівництва скверу

Успіх бізнесу залежить не стільки від якісної роботи та професійної компетенції, скільки від того, хто є власником чи співвласником компанії.

Вочевидь, за такими принципами за півроку “розкрутились” дві калуські компанії, що належать Назарію Якимчуку – рідному брату депутата облради Михайла Якимчука, який є довіреною особою кандидата на пост Президента України від “УКРОПу” Олександра Шевченка.

Проте “якість” виконання робіт цими фірмами не залишилось поза увагою правоохоронних органів – в прокуратурі відкрили кримінальне провадження за розкрадання бюджетних коштів на об’єкті, який в грудні за один тиждень капітально відремонтувала одна з компаній брата депутата.

2018 рік на Прикарпатті оголосили роком ЗУНР, а 2019 рік – роком ОУН. В області періодично відбувають тематичні заходи, присвячені славній 90-річній історії націоналістичного руху, відкриваються нові відпочинкові та туристичні локації, які носять імення українських націоналістів. Одним із таких об’єктів мав стати сквер пам’яті минулих літ, який облаштовують у Верхнянській ОТГ на Калущині.

За облаштування скверу взялися восени 2018 року і вже 14 жовтня, у день Покрови пресвятої Богородиці, День захисника Вітчизни та з нагоди 76-ї річниці створення УПА відбулось його урочисте відкриття. При цьому, кошти збирали всім селом, долучились і звичайні селяни і небідні меценати. Та згодом селяни не приховували здивування від того факту, що, виявляється, в грудні 2018 року Департамент фінансів ОДА розподілив субвенції місцевим бюджетам, із яких 290 тисяч гривень виділив саме на облаштування Скверу пам’яті минули літ у Болохові.

Закупівлю “Капітальний ремонт (Облаштування скверу пам’яті минулих літ) в с. Болохів, Верхнянської ОТГ Калуського району” оголосили 20 грудня 2018 р., після розподілення Департаментом фінансів облдержадміністрації субвенцій місцевим бюджетам, пишуть Версії з посиланням на СТИК.

Облаштування Скверу пам’яті минулих літ виконувала компанія “Альянс Капіталгруп”. Підприємство, за даними пошуково-аналітичної платформи YouControl, було створене в лютому 2018 році і належить двом калушанам – Ігорю Тодарчуку та Назарію Якимчуку. Останній є рідним братом депутата облради Михайла Якимчука.

Згідно підписаного договору, всі роботи мали бути виконані за тиждень – до 27 грудня 2018 року.

Вочевидь, якість виконаних робіт не відповідала зазначеній вартості об’єкта, на який з обласного бюджету було спрямовано майже 290 тисяч гривень.

Як стало відомо Версіям, слідчий відділ Калуського відділення поліції ГУНП в області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння службовими особами ТОВ “Альянс Капіталгруп” бюджетними коштами в сумі понад 100 тисяч гривень, виділеними на проведення будівельних робіт по об’єкту “Капітальний ремонт (Облаштування скверу пам’яті минулих літ) в с. Болохів, Верхнянської ОТГ Калуського району.

Читайте також  В Україні будуватимуть школи під землею

Кримінальне провадження відкрите за ч.2. ст. 191 Кримінального Кодексу України – привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Наразі за даним кримінальним провадженням жодній особі підозри не оголошувались.

Версії проаналізували закупівлі Департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації і виявили, що той уклав 9 угод з компаніями, співвласником яких є Назарій Якимчук – брат депутата облради Михайла Якимчука.

Останній пройшов до Івано-Франківської облради від партії “Воля”, однак був виключений з партії та фракції за порушення партійної дисципліни. Зараз Михайло Якимчук активно підтримує “УКРОП” і їхнього кандидата Олександра Шевченка.

До слова, на сайті ЦВК вказано, що Михайло Якимчук є довіреною особою кандидата в Президенти від УКРОПу Олександра Шевченка на територіальному окрузі №85 з центром у місті Калуш (включає Калуш, Калуський, Рогатинський і частково Галицький райони).

На час обрання до ради Михайло Якимчук був зареєстрований як ФОП, основним видом діяльності якого була роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах: торгував секонд-хендом.Однак в декларації за 2017 рік єдиний дохід депутата Якимчука – пенсія 17424 гривень.

Михайло Якимчук – один з чотирьох депутатів, якому обласна рада оплатила навчання в магістратурі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу заспеціальністю “Публічне управління та адміністрування”. Нещодавно обранець отримав диплом магістра.

На офіційному сайті Івано-Франківської облради вказано, що брат депутата Назарій Якимчук також є його помічником-консультантом.

Назарій Якимчук є співвласником двох компаній – ТОВ “Альянс Капіталгруп” та ТзОВ “Єврокапітал Буд”. За даними пошуково-аналітичної платформи YouControl обидві фірми створені рік тому – в лютому 2018 року. Компанії заснував калушанин Ігор Тодарчук. Основним видом діяльності обох фірм є будівництво житлових і нежитлових будівель.

За даними сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній Opendatabot наприкінці травня 2018 року відбулася зміна засновників і співвласником”Альянс Капіталгруп” та ТзОВ “Єврокапітал Буд” став Назарій Якимчук, йому належить по 50% акцій у кожній із компаній.

Читайте також  В Івано-Франківську ніяк не можуть розпочати будівництво нового моста на Пасічну

А вже через кілька тижнів після появи нового співвласника ТОВ “Альянс Капіталгруп” одержало перший підряд від Департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації. 6 червня 2018 року був підписаний договір на капітальний ремонт Войнилівської музичної школи Войнилівської селищної ради об`єднаної територіальної громади Івано-Франківської області на суму 1 230 814 гривень.

Закон “Про публічні закупівлі” зобов’язує проводити відкриті торги, коли вартість робіт перевищує 1,5 мільйона. Тому при закупівлях на “допорогові” суми замовники можуть обирати підрядників на власний розсуд, укладаючи з ними так звані прямі договори. Саме за таким принципом і був обраний підрядник “Альянс Капіталгруп” – фірма з 4-місячною історією, яка до цього не підписувала ще жодної угоди.

До слова, якщо компанія “Альянс Капіталгруп” зареєстрована в Калуші, то інша компанія, якою володіють Якимчук та Тодарчук – ТзОВ “Єврокапітал Буд” – зареєстрована за тією ж адресою, що і Войнилівська селищна рада об’єднаної територіальної громади – смт. Войнилів, вул. Шевченка, буд. 118.

Цікаво також, що офіс директора компанії “Єврокапітал Буд” та кабінет селищного голови Войнилівської ОТГ Мар’яни Масляк, яка йшла на вибори голови ОТГ від “Укропу” – саме тієї політсили, яку зараз активно підтримує депутат Михайло Якимчук, знаходяться в одному приміщенні.

Протягом 2018 року Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації для виконання ремонтних робіт на “допорогові” суми у Войнилівській ОТГ та сусідній Верхнянській ОТГ дев’ять разів запрошував фірми Якимчука та Тодарчука.

Зокрема, ТзОВ “Єврокапітал Буд” стало переможцем у таких закупівлях Департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації:

Капітальний ремонт адмінприміщення в селі Завадка по вул. Івана Франка, 26а Верхнянської сільської ради об`єднаної територіальної громади – сума договору 97 242 гривень.
Капітальний ремонт Калуського обласного протитуберкульозного диспансеру в смт. Войнилів Войнилівської селищної ради об’єднаної територіальної громади – сума договору 920 171 гривень.
Капітальний ремонт харчоблоку Войнилівського ДНЗ ясла-садок “Берізка” в смт Войнилів Войнилівської селищної ради ОТГ, Калуського району, Івано-Франківської області – сума договору 281 907 гривень
Капітальний ремонт адмінприміщення в селі Завадка по вул. Івана Франка, 26а Верхнянської сільської ради об`єднаної територіальної громади – сума договору 63 548 гривень
Капітальний ремонт Копанківської ЗОШ І-ІІ ступенів по вул. С. Бандери, 5 в с. Копанки Калуського району Івано- Франківської області – сума договору 238 804 гривень.
Окрім того 5 листопада ТзОВ “Єврокапітал Буд” підписало одразу 5 угод на загальну суму 1 415 792 безпосередньо з Войнилівської ОТГ на виконання електромонтажних робіт. До 31 грудня компанія мала здійснити капітальний ремонт вуличного освітлення в селах Довпотів, Дубовиця, Павликівка, Середня та Перевозець.

Читайте також  B Івано-Франківській області побудують новий м’ясопереробний завод

Також ТзОВ “Єврокапітал Буд” мало виконати капітальний ремонт будівлі ЦТП 2-51 на замовлення КП “Водотеплосервіс” Калуської міської ради.

ТОВ “Альянс Капіталгруп” стало переможцем у чотирьох неконкурентних закупівлях. Окрім вже згаданих капітального ремонту Войнилівської музичної школи компанія та облаштування скверу пам’яті минулих літ в селі Болохів Верхнянської сільської ради компанія також виконувала:

капітальний ремонт ОНЗ (заміна віконних та дверних блоків на металопластикові) Войнилівської ЗОШ І-ІІІ ст на суму 1 115 041 гривень;
реконструкцію існуючих каналізаційних мереж та каналізаційної насосної станції в с. Копанки Калуського району Івано-Франківської області (в т. ч. виготовлення проектно-кошторисної документації) на суму 940 486 гривень.

Цікавий факт: останні три договори були підписані 20 грудня 2018 року і компанія “Альянс Капіталгруп” мала виконати роботи за тиждень – до 27 грудня 2018 року. Тобто, за останні робочі дні року фірма брата депутата мала одночасно виконати роботи на трьох різних об’єктах, в тому числі і в Сквері пам’яті минулих літ, яким цікавляться правоохоронні органи.

Подібні угоди наприкінці року вже стали традицією і навіть дістали неофіційну назву – “грудневі жнива”. У цей період бюджетні установи активно витрачають залишки на рахунках без проведення тендерів.

Загалом “Альянс Капіталгруп” та “Єврокапітал Буд” зі статутним капіталом по 50 тисяч гривень в 2018 році на закупівлях заробили майже 7 мільйонів гривень. Причому обидві компанії жодного разу не брали участі у відкритих торгах, тобто з ними були підписані прямі договори. Непоганий врожай за перший рік діяльності, точніше за півріччя, бо компанії почали “заробляти” лише після того, як їх співвласником став брат депутата. До травня 2018 року ні “Альянс Капіталгруп”, ні “Єврокапітал Буд” жодної угоди через ProZorro не підписували.

У вересні 2019 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України має намір здійснити 5-денну перевірку в ТОВ “Альянс Капіталгруп”. Зокрема, предметом перевірки ДАБІ стане “контроль за додержанням ліцензіатами вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.