«Фейкові новини» та боротьба з ними

Уряди та компанії у всьому світі все більше стурбовані поширенням неправдивої інформації в інтернеті та її впливом на все, від цін на акції до виборів і соціальні заворушення.

Франція

Минулого року Франція ухвалила два закони проти фейкових новин, щоб приборкати поширення неправдивої інформації під час виборчої кампанії після тверджень про втручання Росії у президентські вибори 2017 року. Президент Емманюель Макрон пообіцяв реформувати закони про засоби масової інформації для боротьби з «фейковими новинами» в соціальних мережах, незважаючи на критику, що цей крок є небезпекою для громадянських свобод.

Німеччина

Німеччина минулого року ухвалила закон про соціальні медіа-компанії, такі як Facebook і Twitter, щоб можна було швидко видалити мову ворожнечі. Закон, що має скорочену назву NetzDG, є найбільш амбітним зусиллям західної демократії контролювати те, що з’являється в соціальних медіа. У ньому ще суворіші онлайн обмеження, які існують в Німеччині на мову ненависті, яка включає пронацистську ідеологію. Закон надає сайтам 24-годинний термін для усунення забороненого вмісту або штрафу у розмірі до 50 мільйонів євро. Проте, з моменту ухвалення закону, німецькі чиновники сказали, що занадто багато інтернет-контенту блокується, і вони розмірковують над змінами.

Євросоюз

Європейський союз і уряди в усьому світі повинні будуть запровадити правила для великих технологічних компаній та соціальних медіа-компаній для захисту громадян, заявив минулого місяця заступник голови Європейської комісії Франс Тіммерманс. Керівники держав ЄС закликатимуть уряди обмінюватися інформацією про загрози через нову систему попередження, яку запустила виконавча влада Євросоюзу. Вони також вимагатимуть, щоб онлайн-платформи зробили більше для усунення неправдивого або незаконного контенту. Зусилля на рівні ЄС були обмежені різними виборчими правилами в кожній державі-члені і занепокоєнням щодо того, наскільки сильно регулятори можуть втручатися заради того, щоб вберегти громадськість від оманливого контенту в інтернеті.

Читайте також  3-річний Ілля загинув у день народження, випавши з вікна

Україна

Служба безпеки України неодноразово фіксувала активізацію втручання спецслужб Росії у вибори в Україні, яке відбувається «через використання соціальних мереж для маніпулятивного впливу на електоральні настрої українських користувачів мережі інтернет». «З кінця 2018 року напрямки інформаційного впливу з боку російських «кураторів» змістилися у площину масового поширення тенденційної інформації щодо неможливості проведення в Україні чесних виборів президента, а також розпалювання міжконфесійної ворожнечі на тлі отримання українською церквою томосу.

Як бачимо, в Україні, як і в ряді інших держав теж гостро назріла потреба в дискусії про журналістську етику і відповідальність медіа, у т.ч. ресурсів у соціальних мережах за подання неправдивих відомостей, що призводять до екскалації конфліктів та дестабілізації суспільно політичної ситуації в країні та врегулювання цього питання на законодавчому рівні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: