Гриценко бачить прем’єр-міністром Садового: коментар політолога

Про команду Гриценка та те, що він бачить прем’єр-міністром Садового, а також про рейтинги та підсумки президентської кампанії – розповів політичний експерт Андрій Юсов у прямому ефірі 24 каналу.

Чому інші кандидати не приєднуються до демократичних сил
– На жаль, не доводиться говорити, що Смешко чи Безсмертний на сьогодні – це самостійні політичні фігури, жоден з них не бореться реально за вихід до другого туру.

– Такою поведінкою, коли вони не захотіли домовлятися з іншими кандидатами у президенти, політики грають проти демократичної позиції, а відтак, фактично на користь кандидата від влади.

– Ми можемо констатувати, що приблизно 30 із 39 можливих кандидатів у президенти мають рейтинг менше одного відсотка. І Роман Безсмертний сьогодні знаходиться в цій когорті. Я думаю, що його допомога, внесок в об’єднану перемогу демократичних сил була б значною. Цим він не дає своїм виборцям справжньої альтернативи, яка може бути переможною.
Про команду Гриценка
– Один із ключових закидів проти Анатолія Гриценка від його опонентів було те, що він не може об’єднувати навколо себе людей. Але, власне, протягом останніх кількох місяців вийшло так, що саме в його команді представлено найширше коло і політичних партнерів, і громадських організацій.
Найбільшим елементом цієї кампанії була угода між Садовим та Гриценком. Те, що два таких значних політики продемонстрували, що можуть домовлятися і поступатися один одному заради перспективи країни – це справді важливо.
– Гриценко на сьогодні чи не єдиний, хто публічно продемонстрував свою команду кандидатур на майбутні 5 посад, які залежать від позиції президента. Чого не зробили інші кандидати у президенти, які часто і критикували Гриценка.

Читайте також  Підлітки жорстоко зґвалтували школяра: справу намагаються зам'яти

Зазначимо, що Гриценко пропонує певних політиків на майбутні посади. Зокрема народну депутатку Світлану Заліщук на посаду міністра закордонних справ, а заступника генпрокурора Давіда Сакварелідзе на посаду генпрокурора України. На пост голови СБУ – кандидата юридичних наук Віктора Трепака, а на пост міністра оборони – полковника запасу Івана Апаршина. Главою Нацбанку Гриценко запропонував професора

– Гриценко дуже коректно сформулював свою заяву щодо Садового. Зрозуміло, що одразу після президентських виборів починається парламентська кампанія. Новому президенту буде потрібна підтримка й потужна коаліція в парламенті для втілення реформ. Досвід попередньої парламентської кампанії продемонстрував, що у суспільства є очікування щодо прізвища прем’єр-міністра.
Це побажання, а не обіцянка. Це стратегія для реалізації програми об’єднаної опозиції, а також важливий сигнал для проєвропейського демократичного виборця в Україні.
– Щодо Світлани Заліщук, то Гриценко сказав, що єдина її вада – це її молодість. Проте вона має великий досвід роботи як в громадському секторі, так і в дипломатичному середовищі. Вона виглядає цілком конкурентною.

– Щодо Давіда Сакварелідзе – це цілком адекватна публічна пропозиція людини, яка продемонструвала нульову толерантність до корупції. Ми не маємо до нього жодних претензій, він вже перебував на високих посадах в прокуратурі. Тобто це сильне кадрове рішення, бо людина готова боротися з корупцією в Україні, вже має в цьому певний досвід та є публічною фігурою. Мені здається, що це вдале рішення.
Про рейтинги кандидатів
– Є досвід кампанії 2012 року, наприклад. “Самопоміч” показала тоді значно кращий результат, ніж їй прогнозували, а “Удар” – навпаки, гірший. У 2014 році “Народний фронт” здійснив стрибок буквально в останні дні кампанії, ледь не випередивши БПП.

Читайте також  Трамп отримав "дуже теплого" листа з пропозицією зустрітися втретє від Кім Чен Ина

Тож безумовно, зміни можуть відбуватися. Особливо в такій активній та динамічній виборчій кампанії, яка є українська. Адже окрім політичного компонента у ній є ще дипломатичний, міжнародний, правовий тощо.

– Щодо соціології. Треба зважати на неї, але водночас враховувати, що там можливі впливи. Потрібно робити свідомий вибір, аналізувати життєвий шлях кандидата та його команди, ознайомитися з програмами претендентів на президентське крісло, а головне – йти на вибори.
Про президентські вибори
– За вихід до другого туру змагаються 4-5 кандидатів: Порошенко, Гриценко, Тимошенко, Зеленський та Бойко. Інші кандидати беруть участь у кампанії з іншими цілями та завданнями. Хтось з прицілом на парламентську кампанію, чимало ж виконують функції технічних кандидатів.

– Розрив у межах вищезгаданої п’ятірки невеликий. Можна сказати, що у межах похибки. Тому кожен голос є дуже важливий. Мобілізаційна кампанія, яка відбувається зараз з боку сил демократичної опозицій – це правильний посил виборцям.

– Дуже не хотілося би, щоб у другому турі ми вибирали лише проти кого голосувати. Такий ризик є. Є різні варіанти другого туру. За результатами міжнародного дослідження, українці очолили список країн з найбільшою недовірою до влади. Рівень недовіри до чинного глави держави – 69%, антирейтинг – 50%. Це дуже високі показники.
Якщо у другий тур вийдуть Порошенко та Зеленський, розрив між ними може складати понад 20%. Це відверте голосування проти. Шансів перемогти відомого шоумена немає. І навпаки, найменший розрив з Анатолієм Гриценком, у нього ж і найменший рівень антирейтингу та недовіри.
– Це означає, що демократична опозиція таким чином може мобілізувати додаткових прихильників навколо позитивної програми, а не лише протестних настроїв.

– Серйозні політичні діячі не мають ганятися один за одним й влаштовувати сутички. Дуже важливо, щоб виборча кампанія в Україні відбулася спокійно. Основне завдання кандидатів у президенти: дати українцям відчуття впевненості у завтрашньому дні. Що в країні буде порядок, буде боротьба з корупцією, судова реформа, не буде мародерства та тих елементів, які стримують розвиток країни.
Про звинувачення Гриценка у розкраданні в армії
– Ці звинувачення нічим не підкріплені. Днями Марк Цукерберг (засновник соціальної мережі Facebook – ред. 24 канал) відкрив доступ до даних, скільки політики витрачають на рекламу різноманітних дописів. Виявляється, що на рекламні пости проти кандидата від демократичної опозиції Гриценка було витрачено декілька сотень тисяч доларів.

Читайте також  ЦВК відмовила двом претендентам на посаду президента: відома причина

– Останні журналістські розслідування перевернули ситуацію, яка стосується корупції в оборонній сфері, й привернули увагу до сьогодення. З’ясувалося, що корупція в оборонці є навіть у період війни, це вже називається мародерством.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.