Перебіг більшості випадків туберкульозу є безсимптомним — лікар-фтизіатр Дмитро Пронь

Прийнята ВООЗ програма передбачає подолати цю хворобу до 2035 року. Проте Україна продовжує перебувати серед світових лідерів за поширенням туберкульозу і його стійкої до ліків форми.

Головною проблемою є мультирезистентний туберкульоз — із множинною стійкістю до ліків. Ця форма виникла у зв’язку з тим, що попередніх 5-10 років були складнощі із закупівлею і доставкою протитуберкульозних препаратів, і багато пацієнтів не доліковувалися, переривали лікування або через відсутність препаратів, або через недоліки соціального супроводу таких хворих, розповів “Вікнам” калуський лікар-фтизіатр Дмитро Пронь.

Туберкульоз — це інфекційне захворювання. Без лікування воно може бути смертельним. Найчастіше при туберкульозі уражаються легені, але хвороба може виникнути в будь-якому іншому органі людини. Туберкульоз передається через повітря, коли хвора людина кашляє, чхає чи іншим чином виділяє збудника в повітря. Перебіг більшості випадків є безсимптомним. Зазвичай хворобу передають лише люди з активним туберкульозом. Ймовірність передачі від однієї людини до іншої залежить від кількості інфікованих крапель, що виділяє носій, вентиляції середовища, де перебуває ця людина, тривалості контакту, рівня імунітету здорової людини.

У 90% людей туберкульоз вражає легені. Розрізняють заразну форму туберкульозу («відкриту») і незаразну («закриту»). У випадку заразної форма людина виділяє з харкотинням у навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу. При «закритій» формі в харкотинні не виявляють мікобактерії — зазвичай такі пацієнти взагалі не кашляють.

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія починає розмножуватись у легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити чи сповільнити цю агресію.

Коли ступінь ураження органа набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються:

— кашель, що триває понад 2-3 тижні;
— підвищене потовиділення вночі;
— слабкість;
— безпричинна втрата ваги;
— підвищення температури тіла до 37 і більше без видимої причини, що триває понад тиждень.

Читайте також  Психосоматика: способи зруйнувати здоров’я дитини

У деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.

За наявності хоча б кількох із перерахованих симптомів треба звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання, який скерує вас на флюорографію легень та здачу мокротиння на аналіз. Аналіз мокротиння — це дуже важливе дослідження, яке дозволяє не тільки підтвердити діагноз, але й визначити чутливість збудника до ліків та призначити правильне лікування, переконує Дмитро Пронь.

Для лікування чутливого туберкульозу потрібно 6-12 місяців, мультирезистентного — до 18-ти місяців. Варто зазначити, що лікування туберкульозу в Україні безкоштовне.

Для знищення збудника в приміщенні, де перебувала хвора людина, потрібне постійне провітрювання, ультрафіолетове опромінення та вологе прибирання кімнати. Важливе дотримання етикету кашлю хворої людини — прикривання рота та носа серветкою при кашлі і чханні. Також хворі повинні носити хірургічну маску в місцях загального користування.

Пам’ятайте: раннє виявлення туберкульозу залежить від вашого відношення до свого здоров’я, здоров’я рідних, близьких та всіх, хто вас оточує, попереджає лікар-фтизіатр.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.