Музеї та галереї, які варто відвідати у Франківську

Одним зі способів познайомитись з Івано-Франківськом – це вирушити в тур місцевими галереями та музеями. Проте чимало франківчан згадають хіба кілька з них. Аби поповнити знання про арт-простори в місті, «Куфер» вирушає на тематичну прогулянку.

Галерея-рамарня ЦМОК

Проходячи вулицею Курбаса, обов’язково завітайте не тільки у «ГОСТ бар», але й галерею-рамарню «ЦМОК».

Вона відкрита з грудня 2007 року. Саме тут збиралась творча тусівка Івано-Франківська та вирішувалось, де відкривати нові «точки» в місті.

ЦМОК – це місце, де відбуваються виставки, влаштовують продаж різних творів мистецтва, та, як можна здогадатися з назви, тут можна замовити красиву рамку для щойно придбаної картини.

Також радимо завести бесіду з пані Оксаною Бринською – співвласницею галереї. Вона підкаже, на що звернути увагу та розкаже «підпільні» новини з мистецького життя. Проте будьте обережні – час роботи галерей обмежений, тому, якщо хочете обійти все місто, не затримуйтесь, як би спокусливо це не виглядало.

З понеділка по п’ятницю: 10:00 – 19:00, субота: 12:00 – 18:00, неділя – вихідний.

вул. Леся Курбаса, 5

Івано-Франківський краєзнавчий музей

Якщо ви хоч раз пробували залізти на дах ратуші, могли помітити, що останній та передостанні поверхи займає виставковий простір. Інколи експозиція доволі буденна: тварини й діти через об’єктиви митців Прикарпаття. Проте тут бувають й більш цікаві виставки, особливо живопису. Також для шанувальників народної творчості тут є окремий зал, в якому часто оновлюється експозиція.

10:00 – 17:00, понеділок – вихідний.

пл. Галицька, 4а.

Музей мистецтв Прикарпаття

Знову музей, до того ж, розташований неподалік від попереднього. Тут можна побачити, як костел Непорочного Зачаття Діви Марії ХVІІ століття перетворився на музей та виставковий простір одночасно. Старовинні церковні скульптури Іоана Пінзеля поєднується зі збіркою картин прикарпатських і західноєвропейських художників, галереєю та місцем для подій.

Читайте також  Франківчан обурили подвійні стандарти локдауну: горілку можна, а іграшки - під забороною

У музеї можна зробити красиві фото та при цьому поглянути на виставку сучасних художників, відвідати цікавий перформанс чи дискусію.

10:00 – 17:00, понеділок – вихідний

майдан Шептицького, 8

Галерея «Арт на Мур»

Далі варто звернути до «Бастіону» – це старі фортечні мури тодішнього Станіславова, які тепер слугують площею для магазинів, ресторанів і галереї.

Тут працюють два виставкових простори. Перший – на стінах «Бастіону», тут можна знайти, наприклад, дитячі малюнки на честь Дня матері, світлини місцевого гуртка фотолюбителів чи персональні виставки починаючих митців Івано-Франківська. Також щосуботи та щонеділі франківський художник Володимир Прокопишин проводить майстер-класи для дітей та підлітків.

Окрім коридорів, «Бастіон» пропонує відвідувачам галерею «Арт на Мур». Це ще одне місце, де можна не тільки побачити сучасних митців, відвідати виставки та перфоманси, але й поспілкуватися з власниками, почути поради від людей, які розуміються у своїй справі, також тут можна ознайомитись із літературою про мистецтво.

11:00 – 17:30, понеділок вихідний

Провулок Фортечний, 1.

Івано-Франківський Центр сучасного мистецтва

ЦСМ розташований на відстані від центру міста. Його історія починається у 2013 році, за цей час Центр встиг пережити переїзд та розформування на два Центри – власне, ЦСМ та інший, незалежний, – ЧЕЧ.

Приємна атмосфера та ізольованість місця створює домашнє відчуття, наче ви в гостях у знайомих художників. Сюди можна приходити, щоб знайомитись з молодими художниками на заняттях з рисунку, приводити дітей на майстер-класи та самим ходити на відкриття виставок.

09:00 – 18:00, субота та неділя – вихідні

вул. Марійки Підгірянки, 23.

Текст: Наталка Темех

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.