Заробітки без грошей. Як на Прикарпатті рятують людей від рабства

Організована порностудія, рабство за борги, продаж власної дитини – минулого року на Франківщині порушили три кримінальні справи за торгівлю людьми. Нині, аби потрапити у таку халепу, не треба їхати за кордон.
Щоб у територіальних громадах знали, чим і як допомогти потерпілим односельцям, «Карітас Івано-Франківськ» проводить зустрічі і навчання.

Вислухати і допомогти
Разом з виконавчою директоркою благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ» Наталею Козакевич їдемо до Олешанської ОТГ.

У залі сільради чекають старости сіл, представники освіти й соцзахисту. Наталя пояснює, що до 2011 року велику частину роботи з допомоги людям, що потрапили у рабство, виконували громадські організації. Найпотужніша – Міжнародна організація з міграції (МОМ). Нині цими питаннями також займаються уповноважені особи у департаментах соцполітики ОДА та управліннях соцполітики РДА.
А коли децентралізація завершиться, ці повноваження перейдуть у тергромади. З 2020 року в ОТГ мають вміти протидіяти торгівлі людьми, виявляти постраждалих і допомагати їм. Аби громади швидше розібралися у всіх аспектах, Мінсоцполітики уклало договір з МОМ та «Карітас» про навчання у семи областях України.

«Якщо ви знаєте, що людина була на роботі за кордоном чи навіть у Франківську і її свободу обмежували, забирали паспорт, змушували понаднормово працювати, не виплатили гроші, то є ймовірність, що вона постраждали від торгівлі людьми, – говорить Козакевич. – Не завжди історії заробітчан є успішними. Тому перше, що очікуємо від представників громад, розуміння, що людям потрібна допомога – аби їх вислухали, допомогли пройти медичне обстеження, отримати матеріальну допомогу».

З 2004 року в «Карітасі» допомогли 205 постраждалим. Якщо на початку серед них переважали жінки, які потрапляли у сексуальну експлуатацію в Польщі чи Чехії, то нині це чоловіки, які були в експлуатації трудовій – у Польщі, Росії, навіть в Україні.

Читайте також  Збитки на Прикарпатті від травневої негоди сягнули 424 мільйони гривень

Нещодавно одна така дівчина закінчила у «Карітасі» навчання на курсах косметолога, і фонд придбав для неї все необхідне, щоб вона могла обладнати своє робоче місце. Зміг розпочати власну справу і хлопець із Калуського району, якого експлуатували у Польщі на ягодах. Він запозичив технологію, закупив посадковий матеріал, а «Карітас» купив йому зрошувальну систему.
За словами Наталії Козакевич, інколи МОМ оплачує медобстеження, лікування чи дорогі операції. А при порушенні кримінальної справи «Карітас» забезпечує для постраждалих адвоката.

Від горя й біди
«Жінка хворого на рак мозку чоловіка зі сльозами їхала додому в район з лікарні. До неї підсіла інша, просто запитала, чого та плаче, – розповідає Наталя Козакевич про один із випадків. – Вона втерлася в довіру, приходила на чай-каву. А потім вивезла жінку в Ірландію, де змушувала майже рік працювати на неї, прибирати офіси й не платила їй ні копійки».

Вдень жінка відпочивала, вночі її під охороною возили на об’єкт, вона його прибирала і ранком поверталася назад. Коли питала за гроші, то її запевняли, що все йде на картку чоловіка. Але контактувати не давали, мовляв, вони в Ірландії нелегально. Тож жінка навіть не підозрювала, що це – рабство.

Одного ранку її не забрали з офісу після прибирання. Там підняли шум. Але пощастило – підключили МОМ, ті купили жінці квиток в Україну. Тут вона опинилася біля розбитого корита – ті 10000 доларів, які позичила на операцію чоловіка, так і залишилися боргом разом із нарахованими відсотками.

«У торгівлі людьми все відбувається дуже чітко. Після торгівля зброєю і наркотиками – це третій за прибутковістю бізнес, – говорить Козакевич. – Я не зустрічала жодної історії, коли б людина, яка постраждала від торгівлі людьми, за кордоном чекала, поки їй знайдуть роботу. Якщо з Олеші чи Тлумача виїжджає мікроавтобус з людьми, він усіх розвозить цілеспрямовано. Ще до безвізу були випадки, коли від торгівлі людьми страждали й держслужбовці. Вони під час своєї відпустки їхали в Польщу на ягоди чи яблука і їх продавали за 10-15 запрошень. І одне таке запрошення потім продавали за тисячу-півтори євро».

За словами Козакевич, такі речі буде складно подолати без покращення соціальної та економічної ситуації в країні. Але якщо дитина приходить до школи і каже, що тато приїхав і нічого не заробив, вдома скандали, треба не бути осторонь і прийти на допомогу. Або сказати, до кого звернутися.

Читайте також  Сaдовий пoяснив, чoму два його cини не пішли cлужити в ЗCУ. Відео

«Ніхто з нас і наших родичів не застрахований від таких випадків. У чужій країні з мовним бар’єром людина опиняється у глухому куті, – каже голова громади Богдан Двояк – У нас близько 15 % громади – на заробітках. В ОТГ є понад 300 бюджетників, а виробничих місць, якщо 100 назбираємо, то дуже добре. Ми шукаємо інвесторів і боремося за кожне робоче місце. Якби людина мала роботу, то не їхала б за кордон. Для цього треба запропонувати 7-8 тис грн на місяць. Люди б трималися. Поки ми цього не можемо».

Наразі в Олеші є відділ освіти і соціальних питань. На всю громаду – дев’ять соцпрацівників.

Наталя Козакевич додає, що враховувати важливо не лише потреби людини, що постраждала від торгівлі людьми, а й цілої родини. Зокрема, влаштувати дитину в садок, допомогти із заготівлею дров чи вугілля, підтримати, коли найважче.
Відтак, у кожній громаді мала б діяти колегія, група, міжвідомча рада чи комісія, яка приймає такі рішення. Для цього вже в березні відбудуться два тренінги для старост сіл та працівників різних підрозділів Тлумацької та Олешанської ОТГ.

Співпраця дає результати
Франківський «Карітас» розпочав роботу з ОТГ області у серпні минулого року.

«У новостворених ОТГ нині велику увагу приділяють розвитку інфраструктури, освіти, медицини, культури. Соціальні працівники надають допомогу літнім, перестарілим і одиноким. І часто до протидії торгівлі людьми не доходить», – говорить Наталя Козакевич.

Тож фахівці «Карітасу» їздять, зустрічаються із головами та їхніми заступниками. З Білоберізькою, Старобогородчанською, Верхнянською і Печеніжинською ОТГ вже вдалося налагодити співпрацю. Верхнянська ОТГ першою в області створила свою міжвідомчу раду. В її бюджеті минулого року заклали 5000 грн на друк листівок і виготовлення банерів для проведення профілактичної роботи.

Читайте також  Чому в “мокрий” день, 24 травня, треба забути про роботу і викинути віник у вікно

«У Верхнянській та Старобогородчанській громадах за сприяння старост навчали людей, які збираються за кордон на роботу, як не потрапити до торгівців людьми, виявили двох потерпілих, направили до «Карітасу», – розповідає Козакевич.

Каже, Тлумацька ОТГ минулого року ще не мала фахівця з соціальної роботи й купувала послуги в РДА. А нині у громаді починають створювати свій центр соціальних служб.

«Голова Тлумацької ОТГ розповів про сусіда, якому в Чехії не заплатили за роботу. Він ледве повернувся і навіть не знав, що є постраждалим і може розраховувати на допомогу від держави та громадських організацій, – каже Наталя Козакевич. – Коли людина у кризі, треба щоб її хтось вів за руку, аби вона не здалася в процесі роботи із держустановами».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.