12 лютого – Свято Трьох Святих: щo варто, а чого в жодному разі робити в цей день не можна

12 лютого християни відзначають важливе церковне свято – Собор трьох святителів.

Ми розповімо про історію та про традиції цього свята.

Історія свята Собор трьох святителів

В це соборне свято, присвячене пам’яті великих каппадокийцев Василя Великого,Григорія Богослова і константинопольського патріарха Іоанна Златоуста, прийнято почитати вселенських вчителів, які формально завершили догмат про Святу Трійцю.

Історія встановлення свята відноситься до правління візантійського імператора Олексія I Комніна, коли в Константинополі йшли суперечки про першість кого-небудь з цих Отців церкви. Кожен з великих святителів здавався для його послідовників найкращим, від чого серед християн відбулися церковні чвари: одні називали себе василіанами, інші – григоріанами, треті – іоаннітами.

За церковним повір’ям, 1084 року митрополиту Євхаїтському Іоанну з’явилися разом три святителя і повеліли встановити загальний день святкування їхньоъ пам’яті, оголосивши, що вони рівні перед Богом.

З першої половини XII століття в грецьких богослужбових книгах з’являється служба трьом святителям. Самий ранній приклад – Статут константинопольського монастиря Пантократора (1136 рік), що містить правила освячення храму на свято “святих Василя, Богослова і Хризостома”.

Святителі Василій Великий, Григорій Богослов і Іоанн Золотоустий відомі як великі богослови і отці Церкви. Кожен святий являє собою приклад життя у Христі, приклад для всіх віруючих. Їхні вислови стали постулатом для багатьох віруючих.

Всі три святителя були блискуче освідчені. Василь Великий і Григорій Богослов, освоївши всі знання, доступні в їхніх рідних містах, завершували освіту в Афінах, центрі класичнї освіти. Тут святі друзі знали дві дороги: одна вела до храму Божого, інша – в училище. Ця дружба тривала все життя. Іоанн Златоуст вчився у кращого ритора епохи Ліванія; богослов’я він вивчав у Діодора, згодом знаменитого єпископа Тарсійского, і єпископа Мелетія. До всіх трьом застосовні слова з житія св. Василя: він вивчив кожну науку до такої досконалості, як ніби не вчився нічому іншому.

Читайте також  Секрети пластикових вікон, про які вам забувають сказати при установці

Традиції свята Собор трьох святителів

Це свято вважають не тільки пам’ятною датою, в яку прийнято згадувати трьох вселенських учителів, чиї праці стали натхненням для віруючих, а цитати – керівництвом до життя, але і приводом для того, щоб задуматися, а чи правильно ви виховуєте своїх дітей. У народі цей день називають Святом сімейної святості, так як всі три сім’ї святителів були дуже віруючими і виховали своїх дітей в любові і повазі до віри.

У цей день прийнято відвідувати церкву і віддавати молитви трьом святим.

Знахарі в цей день примиряють ворогів і зводять подружжя, які розійшлися. Для цього купують ікону трьох святих (Василя Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоуста). На стіл стелять нову скатертину, а на неї ставлять ікону. Запалюють три свічки і читають особливу змову на порозуміння і примирення ворогуючих.

Прийнято збиратися всією сім’єю після відвідин церкви, кликати в гості родичів. Після обіду варто провести розмову про Слово Боже і розповісти молодшим членам сім’ї історію трьох Святителів, про їхнє життя і про історію свята.

Що не можна робити в цей день

На трьох святителів не можна прясти, а тому називають цей день ще й “днем трьох святителів, що не прядуть”.

Не можна лаятися, лихословити і конфліктувати.

Не можна працювати на землі.

Молитва до трьох святителів і великих архиєреїв – Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого

О, всеблаженні святителі – Василію Великий, Григорію Богослове та Йоане Золотоустий! Вислухайте нас, недосконалих і грішних, що молимось до Господа через ваше заступництво, і занесіть молитву нашу до милостивого і чоловіколюбного Бога, перед Яким ви стоїте сьогодні в радості святих і з хорами ангелів. Умоліть Його чоловіколюб’я, щоб Він не осудив, але пробачив нам беззаконня і провини наші, та нехай вчинить з нами згідно з благаннями нашими та по милості й доброті Своїй.

Читайте також  Вперше в Івано-Франківську пройде «Фестиваль української родини»

Випросіть нам у Христа і Бога нашого мирне і спокійне життя, здоров’я душевне і тілесне, родючість землі і у всьому всякий достаток і добробут, і щоб не на зло нам обернулись добра, даровані від щедрого Бога, але на славу Його і на прославлення вашого заступництва.

Нехай – через це заступництво – Своєю всеблагістю і благодаттю Господь дасть нам богоугодно перейти шлях земного життя; визволить нас від повітряних митарств і Духом Своїм Святим наставить і провадить нас на дорогу, яка веде в оселі праведних, де безустанний голос тих, що торжествують, і безконечна насолода тих, що оглядають невимовну доброту Божого лиця. Свою Церкву святу від розколів і єресей збереже та, зрештою, її первісну вселенську єдність і цілісність відновить, вірних укріпить, заблудлих наверне і дарує всім те, що потрібне для спасіння і слави Божої; подає нам усім ваше архіпастирське і святе благословення, щоб, ним бережені, ми визволились від всякої біди і напасті.

Вислухайте моління наше, святителі Христові, і моліть безустанно за нас всесильного Бога, що Його славлять і Йому поклоняються в трьох Особах, і Йому належить всяка слава, честь і влада на віки вічні. Амінь.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.