ПРИКАРПАТСЬКА РАПУНЦЕЛЬ: У КОЛОМИЇ ОБРАЛИ ДІВЧИНУ З НАЙДОВШОЮ КОСОЮ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Двадцять три коломиянки віком від п’яти до шістнадцяти років взяли участь у конкурсі «Довга коса – дівоча краса».

osaAz0Zqe_w

У палаці культури «Народний дім» учасниці представляли себе у кількох сценічних виходах, зокрема, спочатку дівчата представляли себе, розповідаючи про навчання, захоплення й цілі на майбутнє; ділилися знаннями у галузі української народної творчості; також матері й бабусі красунь заплітали їм унікальні зачіски за десять хвилин; у конкурсі талантів коломиянки представляли свої особливі вміння.

 

«Здавна цінувалася краса за довжину дівочого волосся, – розповідає начальник відділу культури Коломийської міськради, член журі конкурсу Уляна Мандрусяк. – У давні часи був звичай – не обрізати дівоче волосся аж до шлюбу. Звичайно, часи змінилися, але ми хочемо, щоб ці традиції знали. Тож, в ігровій та пізнавальній формі у вигляді конкурсу ми знайомимо дівчат з українськими традиціями».

 

Ініціювали конкурс працівники Коломийської бібліотеки №1 для дітей.

 

«Такий народознавчий захід ми влаштували вперше у Коломиї, – каже завідувач книгозбірні Надія Дідик. – Прагнули не тільки привернути увагу до дівочої краси – довгого волосся, але й до давніх українських звичаїв».

 

За підсумками журі обрали двох переможниць. У віковій категорій від п’яти до десяти років дівчину з найдовшою косою визнали десятирічну Олю Кавацюк. Довжина її волосся – 115 см.

 

https://pp.vk.me/c604326/v604326767/f57d/PkYj2L8CTfM.jpg

 

В інший віковій категорій, від одинадцяти до шістнадцяти років, обрали володарку теж 115-сантиметрової коси Яну Чукур. Дівчині 15 років. Вона навчається у Коломийській гімназії ім. М. Грушевського.

 

«Чесно кажучи, на перемогу надіялась, але не була впевненою в ній, – ділиться враженнямиЯна Чукур, – оскільки конкурсантками було чимало дівчат з дуже довгим і красивим волоссям. Я вважаю, що такі заходи – хороша ідея, адже вони сприяють естетичному розвитку, а також дають відчути, що коса – це не лише забуті звичаї, а й окраса сучасної дівчини. Втім, я не закликаю всіх відпускати довге волосся, оскільки і у коротких зачісках є свій шарм. Кожна людина – це неповторна особистість».

Читайте також  У коломийських безхатьків з’явилося тимчасове житло. ФОТО

 

Красуні з найдовшими косами отримали цінні подарунки. А організатори, в свою чергу, мають на меті зробити цей захід традиційно щорічним.

 

https://pp.vk.me/c604326/v604326767/f584/SWmKuqJD4_c.jpg

 

https://pp.vk.me/c604326/v604326767/f5a0/VaX_xx3HxSk.jpg

 

https://pp.vk.me/c604326/v604326767/f5a7/fIueQB66c8o.jpg

 

https://pp.vk.me/c604326/v604326767/f5b5/NHpicJ4FpyM.jpg

 

джерело http://firtka.if.ua/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: