24-річний франківський пластун власними силами започаткував свій бізнес

Після закінчення університету нафти і газу Михайло Семеген зрозумів, що обрав не ту спеціальність. Пішов працювати у заклад харчування, і це його надихнуло відкрити власний бізнес. Для цього відкладав половину зарплати і стипендії та здійснив мрію.

В Пласті Михайло Семеген з 2006 року, де юнакував в курені ч. 79 ім. В’ячеслава Липинського. Хлопці згодом поділили курінь, де з однієї частини утворився 99 курінь ім. Павла Скоропадського, в якому і продовжив пластування Михайло. В старшопластунство перейшов в 1 курінь УСП та 16 курінь УПС “Ватага Бурлаків”, йдеться на сайті Івано-Франківського “Пласту”.

Зараз Михайлу 24 роки і він своїми силами започаткував власний бізнес. Має за спиною закінчений ІФНТУНГ.

“На ІІ-ІІІ курсі курсі спеціальності, на якій навчався, зрозумів, що багато не досягну. Туди, куди поступив, мені не подобалося. Довго шукав себе. Власна справа починається з мрії, ідеї та мети”, – ділиться Михайло.

Разом з одногрупником Михайло почав працювати в закладі швидкого харчування. До того взагалі не був зв’язаний із галуззю харчування.

Попрацювавши деякий час, зрозумів, що якщо грамотно поставитися до цього бізнесу, то можна заробляти гроші.

“Мені почало подобатися готувати на кухні. Попрацював рік, набрався навиків і захотів відкрити щось своє. Почав шукати приміщення в центрі, адже 50% успіху закладу харчування залежить від місця розташування. Пошуки приміщення зайняли рік: кожного дня перегляд на olx, газети, сайти. Було дуже багато перешкод, щоб почати щось своє”, – розповідає хлопець.

Одного разу після пластового табору на olx натрапив на приміщення, в якому працює зараз. Там вже були тумбочки, столи, вікно на виніс. Власник дав йому відстрочку, щоб відтягнути орендну плату, – мав 3 тижні на організацію старту.

Читайте також  Безробітні на власну справу можуть отримати 90 тисяч гривень від держави

“Я звільнився з роботи. Я мав стартовий капітал, бо економив: відкладав половину стипендії та зарплати. Все вистачило до останньої копійки на відкриття Crust. Тільки один блендер взяв із дому. Я замовив гриль, домовився із постачальниками. Це була сумлінна робота на 3 тижні, включно з рекламою, якою займалася моя дівчина. Дедлайн я поставив на 1 жовтня (рік 2017), так і сталося. Були тут і кульки, музика, спотикач”, – згадує Михайло Семеген.

Але під час відкриття трапилася халепа: через те, що гриль був новий, він задимівся, також відмовились працювати сковорідки, в яких мало готуватися м’ясо.

“Розуміючи, що відкриття вже за декілька годин, я почав швидко вирішувати проблеми, і це мені вдалося. Відкриття хоч і запізнилось, але відбулося, що головне. А наступного дня декілька годин не було світла. Проте на початку бізнесу не треба впадати в паніку, говорити, що все пропало. Тільки після першого тижня я вийшов у плюси по грошах. Позитивні відгуки людей також давали наснагу працювати”, – розповів він.

На відкриття прийшли друзі, знайомі і просто перехожі. Того дня було понад 100 людей.

Найважче почалося після відкриття закладу. Режим на ногах був з 08.00 ранку до 00.00 ночі.

“З дозвільними документами також не було ніяких проблем, – заспокоює Михайло, – держава тобі сприяє, якщо ти законослухняний громадянин і все виконуєш згідно з нормами”.

“Пласт дав мені орієнтир: 14 точок Пластового Закону. Ці Закони допомагають у бізнесі та житті. І я дякую Пласту, що мене виховав, і це допомагає мені йти по життю”, – підсумовує він.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.