Скульптури Ерте – генія ар-деко

Ерте – один з найяскравіших персонажів художньої сцени ХХ століття.

Роман Тиртов в 18 и в 97 років

Росіянин за походженням і зовсім забутий в Росії. Ним захоплювалися Жорж Баланчин і Енді Уорхол.

Художник моди, графік, автор театральних костюмів і скульптор, він залишився в історії мистецтва нашого століття як найяскравіший представник стилю арт-деко.


Ерте – це псевдонім. Справжнє ім’я одного з найуспішніших художників ХХ століття – Роман Петрович Тиртов.

Нащадок старовинного російського роду, що бере початок від татарського хана Тиртов, він став відомий всьому світу під псевдонімом Ерте, який взяв, «щоб не ганьбити сім’ю».


Заради мистецтва Ерте довелося відмовитися від традиційної в родині кар’єри військово-морського офіцера: незважаючи на невдоволення батька-адмірала, в 1912 році Ерте виїхав з Петербурга в Париж, щоб ніколи більше не повернутися в Росію.

У Парижі він відвідував клас живопису знаменитої Академії Жульєна, яку залишив, щоб повністю присвятити себе професії дизайнера моди. Щомісяця Ерте посилав малюнки в російський журнал «Дамський світ», працював модельєром в знаменитому будинку моди Поля Пуаре і виступив в ролі автора костюмів до вистави «Мінарет» в паризькому театрі Ренесанс. У 1915 році двадцятидворічний художник уклав довгостроковий контракт з журналом «Harper’s Bazaar», для якого зробив в цілому 250 обкладинок.

Одночасно як дизайнер одягу він співпрацював з «Vogue», «Cosmopolitan», «Women’s Home Journal». Дуже скоро Ерте став по-справжньому знаменитим.

Будь-яка елегантна жінка, яка цікавиться модою по обидва боки Атлантики, знала його і беззастережно вірила його смаку.

Але цього Ерте було мало: його творча енергія і багатосторонність просто дивні. Він робив костюми і займався сценографією в паризькій Гранд-опера, нью-йоркської Метрополітен-опера та Лондонському оперному театрі, а у свій час був художником голлівудської студії Метро-Голдвін-Мейер, де працював над кількома фільмами, в тому числі – над знаменитим «Бен Гуром ».

Читайте також  За рейтингом від Google Карпати на другому місці, де полюбляють відпочивати українці

У 1960-і роки Ерте вперше звернувся до ще одного нового для себе виду мистецтва – скульптури. Персонажі ранніх малюнків і гуашей немов знайшли плоть і кров, перемістившись в тривимірний простір.

 

Бронзова поверхня піддавалася ретельній обробці, покривалася кольоровий патиною, позолотою і сріблом, що диктувало інші, більш насичені, ніж у графіці, кольори.

На підготовчих стадіях Ерте міг змінити композицію в бік більшої динамічності або, навпаки, статичності. Він додавав або прибирав окремі деталі.

В результаті художник створив понад сотню скульптур; для всіх він розробляв оригінальні постаменти, перетворюючи кожну роботу в повномасштабну театральну постановку.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.