Обіцяє бути багатим на нововведення: що чекає українців у січні

Січень 2019-го обіцяє бути багатим на нововведення. З одного боку, в десятках міст набудуть чинності нові тарифи на опалення, подорожчають сигapeти, а з іншого — перерахують зарплати військових і підвищать мінімалку, пише “Обозреватель”.

Найважливіші нововведення січня 2019-го:

У кожного четвертого українця підвищиться зарплата

Мінімальна зарплата у січні 2019-го виросте з 3723 до 4173 грн. Таке нововведення стосуватиметься всіх, хто офіційно заробляє менше за мінімалку. Що цікаво, судячи з Держстату, таких в Україні — кожен четвертий працівник. Підвищення складе від 1 до 450 грн. Поступово зростатиме наступного року і середня зарплата, зазначається у консенсус-прогнозі Мінекономрозвитку. Вона складе 10 395 грн (наразі близько 8,8 тис. грн). Це близько 15%. При зростанні інфляції на 9% таке збільшення дозволить не просто випередити ціни, але і збільшити добробут тих, хто працює.

Якщо спроектувати дані минулих років, можна припустити, що у грудні цього року середня заробітна плата може бути на рівні 10,7-10,8 тис. грн (з огляду на щорічний грудневий стрибок у межах 15-18%), у січні 2019 року середня заробітна плата знизиться до 9,2-9,3 тис. грн (з урахуванням, що зростання мінімалки на 11% несуттєво покриє традиційний провал).

До червня середні зарплати зростатимуть рівномірно на 1-2% у місяць. Таким чином, повернутися до показника у 10 тис. грн середньої зарплати по країні вдасться лише у травні 2019 року. Після цього можливий черговий стрибок відразу на 4-5%. За оцінками видання, до грудня 2019 року українці в середньому зароблятимуть близько 10,7 тис. грн, у грудні зарплата може відразу підскочити до 12 тис. грн, але при цьому знову обвалитися у січні 2020-го.

За кілька тижнів подорожчають сигapeти

Читайте також  ЄС змінив правила отримання віз

Українських куpців очікує неприємний сюрприз. З січня підвищать акциз на тютюнові вироби. На таке рішення миттєво відреагують продавці, пропорційно збільшивши ціни. Так, вартість пачки, залежно від класу, може зрости на 1-2 грн.

Крім запланованого підвищення акцизу на сигapeти на 20% на рік, Рада підтримала пропозицію Кабміну піднімати акциз ще й на рівень інфляції. У 2019 році інфляція, за даними НБУ, складе 6,3%, у 2020-му — 5%. В підсумку до 2024 року акциз збільшиться приблизно на 125%. Його розмір складе близько 3600 грн за 1000 сигapeт. З огляду на структуру ціни, пачка до цього моменту може коштувати більше 100 грн.

В Україні можуть ввести додатковий “податок” на дешеві сигapeти. Так, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зареєструвала законопроект (№9188-1), після ухвалення якого в Україні дешеві тютюнові вироби можуть зникнути з прилавків магазинів.

Якщо максимальна ціна сигapeт буде меншою за 135% акцизу, то заплатити доведеться на 25% більше. Наприклад, якщо акциз на певну кількість сигapeт становить 1000 грошових одиниць, при цьому їхня максимальна заявлена вартість менша за 1350 одиниць, то акциз збільшать від 1000 до 1250 грошових одиниць. Простіше кажучи, за дешеві сигapeти доведеться платити більше податків, що відіб’ється на кінцевій ціні.

Зростуть ціни на опалення

Постачальники тепла і гарячої води вже перерахували свої тарифи і навіть встигли їх затвердити. У більшості міст ціни виростуть вже з 1 січня. Так, у нових цінах врахували не тільки подорожчання газу, а й зростання зарплат (в окремих постачальників заробітні плати зросли на 40%), інфляцію, подорожчання ремонтних робіт тощо. В результаті тільки у двох областях зростання цін склало до 16% — у Чернігівській і Донецькій.

Читайте також  “Приклад для кожної жінки в країні”: Олена Зеленська знову вразила своїм виходом у світ. Еталон скромності

Варто зазначити, що Нацкомісія у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) розглядала ті тарифи, які вже підрахували в регіонах. Там вони пройшли узгодження з місцевою владою, розрахували свою інвестиційну програму, провели відкриті слухання. НКРЕКП же лише перевіряла і затверджувала нові ціни. Лідером серед всіх регіонів виявилася Одеса. Тут зростання складе відразу 30%. Таку ціну встановили для “Одеської теплоелектроцентралі №2”. Водночас ще один місцевий постачальник — “Теплопостачання Одеси” — взагалі пропонує відразу підняти ціни на 72% (ціна ще не затверджена).

На другому місці за зростанням цін — Рівне. Тут опалення для клієнтів “Рівнетеплоенерго” подорожчає на 28,1%. Подорожчання до 16% відповідає підрахунками Кабміну, подорожчання до 23,5% — не перевищує зростання цін на газ.

Підвищать пенсії військовим

Військові і поліцейські на пенсії отримають надбавку у розмірі 25% від нових розрахункових виплат. Так, чим старший військовий пенсіонер, тим більш “застарілою” є його пенсія. Річ у тім, що заробітні плати зростають щороку, а ось пенсії піднімали непропорційно зростанню зарплат.

Тепер же всім військовим пенсіонерам запропонували отримати довідки із зазначенням “сучасних” зарплат на посадах, які вони обіймали. Підвищення розіб’ють на три етапи. У 2018-му військові отримали 50% від належного підвищення, у 2019-му — 25%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: