“Липа” всюди: українцям масово продають підроблені долари

В Україні вже кілька днів на тлі новин про введення воєнного стану триває ажіотажний попит на валюти. В першу чергу на цьому заробили обмінники, які швидко зорієнтувалися і підняли курс американської валюти, передає Обозреватель.

При цьому, згідно з інформацією НБУ, долари – одна з улюблених валют фальшивомонетників. Сотні обмінних пунктів працюють нелегально і ніким не контролюються, значить, ніхто не може гарантувати справжність купюр.

Причому фальшивки трапляються не тільки в обмінниках, а й в банках, терміналах. OBOZREVATEL з’ясував, як впізнати фальшивку і не стати жертвою шахраїв.

Де українці “знаходять” фальшиві гроші

Кілька днів тому клієнтка “Ощадбанку” заявила, що в касі зняла свій валютний депозит і частина купюр виявилася фальшивими. У прес-службі фінустанови заявили, що скаргу на даний момент перевіряють. За останній час це вже не перший випадок, коли несправжні гроші “проникають” в банківську систему. Так, в кінці минулого року в Києві затримали зловмисників, які через термінали міняли фальшиві долари на справжні гривні.

“В Україні долари підробляють нечасто”, – розповідає фінансовий аналітик Єгор Комов. За його словами, їх також привозять з-за кордону. Збути несправжню валюту складніше. Гривнями можна розплачуватися за будь-які покупки та послуги, тому такі підробки легше “розчиняються”. А ось з доларами ситуація складніша – доводиться обманювати термінали, банки або відкривати нелегальні обмінники. Також такі гроші можуть проникати в “сірий сегмент”.

“У нас розплачуватися за послуги і покупки в валюті заборонено. Де використовують долари? Тіньові операції, корупція. Там легко “ходить” валюта”, – пояснює Комов. Валютні фальшивомонетники зустрічаються в Україні не часто. “Столицею” фальшивої американської валюти вважається Перу. Звідти “гроші” розходяться по всьому світу.

Читайте також  Більш серйозний і зосереджений: український шоумен Сергій Притула показав шанувальникам свого рідного брата

Фінансист Володимир Мазуренко зазначає: завозити багато лже-доларів в Україну недоцільно і ті фальшивки, які зустрічають, найчастіше виготовляють тут же. “Насправді система захисту гривні не поступається євро або долару. Купюру в 20 доларів підробляють вкрай часто. За рік вилучають мільйони фальшивих банкнот. Вони можуть потрапити і в нашу систему. Причому деякі підробки звичайний детектор валют може і не помітити – тільки експертиза”, – розповідає аналітик.

Фальшиві гроші також активно поширюють “міняйли” на ринках і в нелегальних обмінниках. Наприклад, в минулому році СБУ виявили виробництво підробок в промислових масштабів. Звідти “купюри” розходилися по всій країні і потрапляли в гаманці українців. “Високоякісний друк банкнот номіналом 100 і 50 доларів США фальшивомонетники здійснювали в промислових масштабах з використанням обладнання одного з поліграфкомбінатів Західної України. Підробки містили чимало загальновідомих захисних елементів, які відображалися навіть під ультрафіолетовим світлом”, – йдеться в повідомленні Служби безпеки.

Як не купити фальшивку

Купувати валюту в банках. Незважаючи на те, що фальшиві гроші можуть попастися навіть в касах банків, легальні фінансові установи залишається найнадійнішим продавцем валюти. У банків є більше можливостей виявити несправжні гроші. При покупці або зняття валютного депозиту кожну купюру варто уважно розглянути відразу на місці. Якщо є сумніви – можна вимагати відправити купюру на експертизу або замінити її на іншу. У Нацбанку можуть зробити остаточний висновок, справжні гроші чи ні.

Перевіряти обмінники. В Україні тільки за офіційною інформацією Нацбанку виявили понад 200 нелегальних обмінників. Їх перелік можна побачити на сайті регулятора. Але і там не повний перелік. Перед тим, як купувати долари в пункті обміну, варто перевірити наявність ліцензії від Національного банку.

Читайте також  З 1 січня Україна буде жити з новим офіційним курсом долара: встановлено новий рекорд його вартості

Вимагати чек. Також при купівлі валюти вам зобов’язані видати чек. Якщо ніякого документа, який підтверджує покупку, вам не дають, краще всього відмовитися від такої операції. Якщо ж вам вже продали фальшивку – звертайтеся в поліцію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.