«Хай ідуть собі, я нікого не тримаю!», – Митрополит Варфоломій, про створення Єдиної помісної Православної церкви

Днями у Києві відбувся Собор єпископів Української православної церкви, на якому священнослужителі прийняли рішення про розірвання відносин із Вселенським Патріархатом, через «українське церковне питання». Зокрема свій підпис під Постановою, яку виніс Собор поставив і Митрополит Рівненський та Острозький Варфоломій. Аналогічне рішення прийняла і Російська православна церква у Білорусі, двома днями пізніше.

«Рішення Священного Синоду Константинопольського стосовно українського церковного питання є недійсними та такими, що не мають жодної канонічної сили. Рішення про зняття анафеми та інших церковних заборон із лідерів розколу, – (авт. Очевидно, мова йде про гетьмана Івана Мазепу та Патріарха УПЦ КП Філарета),- є наслідком спотвореного тлумачення православних канонів. У зв’язку з цим, євхаристичне спілкування Української Православної Церкви з Константинопольським Патріархатом на даний час є неможливим і припиняється», – йдеться у Постанові Собору.

Очевидно, саме тому сьогодні група рівнян на чолі із депутатом обласної ради Олександром Савчуком, який свого часу став ініціатором підписання меморандуму про об’єднання церков на Рівненщині, завітали до Єпархіального управління УПЦ для того аби з’ясувати мотиви такого рішення Митрополита Варфоломія.

«У церкви є канони, які писали ще Святі Апостоли, мужі Апостольські і Собор Вселенського Патріархату. Я людина яка навчалась у духовній семінарії та академії, ми вивчали канонічне право: що можна робити священнику чи архієрею, а що не можна. Згідно цих правил Вселенський Патріархат не мав права робити це», – зазначає Митрополит.

На питання від депутата про створення перешкод для українців при створення Єдиної помісної церкви Митрополит нервово викрикнув: «Хай ідуть собі, я нікого не тримаю!».

«Вселенський Патріархат є Церквою-матір’ю для всіх православних церков світу, і російської, і української в тому числі. Але після рішення Синоду у Константинополі про надання Томосу про автокефалію українському православ’ю, Російська православна церква, та всі хто залежні від неї заявили про припинення євхаристичного спілкування з Константинополем, а тобто про вихід з юрисдикції Вселенського патріархату, що є ознакою самопроголошеності. Тобто і РПЦ, і УПЦ Московського патріархату нині фактично самопроголошені», – зазначає Олександр Савчук.

Читайте також  “Прошу припинити збір коштів”: Віктор Павлік, у молодшого сина якого діaгностувaли caркoму, знову звернувся до українців (відео)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.