У Філарета жорстко відреагували на рішення синоду РПЦ

Синод Руської православної церкви повторює політику Кремля і йде шляхом самоізоляції у відповідь на законні рішення міжнародної спільноти.

“Патріарх Кирил з 1991 року особисто є архітектором розділення Української Церкви. Тому йому важко визнати провину за 27 років хибної діяльності, яка затягла всю повноту православ’я у конфлікт”, – написав у Фейсбук речник Київської Патріархії Євстратій Зоря.

На його думку, ситуація “рано чи пізно буде вилікувана і РПЦ повернеться у спілкування”.

“Тепер перед всіма, належними до Московського патріархату в Україні, постає питання: йти разом з РПЦ у розділення чи залишатися в єдності зі Вселенським Православ’ям – через Помісну Українську Церкву?”, – підсумував він.

Також за його словами, Московський патріархат свідомо загострює конфлікт з Вселенським Патріархатом, аби зробити Росію «всеправославним координуючим центром».

«Бачимо, що з 2016 року МП свідомо загострює конфлікт з Вселенським Патріархатом. Яка ж мета цього? На мою думку – мета є простою: самим посісти місце «першого патріархату». А для того, щоб цього досягти, потрібно це місце «очистити», – впевнений Зоря.

Він зазначає, що МП фактично ухопився за привід рішень Вселенського Патріархату щодо України як за можливість заявити, що місце всеправославного кординуючого центру – вакантне.

На підтвердження цієї думки речник УПЦ КП цитує слова головного дипломата МП митрополита Іларіона Алфєєва. Алфєєв наголошує, що Константинопольський патріархат «більш не є координуючим центром православного світу».

Зоря вказує, що заявляючи про «самоліквідацію Константинопольського Патріархату», МП показує свою справжню мету – під приводом «захисту від агресії» (в мінському синодальному рішенні вжито слова «вторгнення на канонічну територію РПЦ») захопити місце першого Патріархату.

«Раніше я писав, що від 2016 року Москва прагне скликати свій «Всеправославний собор». І зараз ми побачимо спроби провести таке сепаратне зібрання, залучивши до нього ієрархів окремих Помісних церков. Хоч я впевнений, що задум цей провалиться», – резюмував Зоря.

Читайте також  У Франківську трапилась пожежа в піцерії «Тіп Топ»

Раніше 15 жовтня глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон повідомив, що Синод Руської православної церкви ухвалив рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.