Синод в Стамбулі офіційно вирішив надати Україні Томос про автокефалію (відео)

Синод Вселенського патріархату в Стамбулі після триденних консультацій 11 жовтня ухвалив рішення надати Україні Томос про автокефалію Православної церкви.

Про це повідомив патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Патріарх Філарет нагадав, що Синод зняв з нього і предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія анафему, що є важливим кроком до об’єднання української церкви.

При цьому Томос про автокефалію Української православної церкви буде отримано від Вселенського патріарха – після об’єднавчого Собору.

В свою чергу Президент Петро Порошенко заявив, що сьогоднішнє рішення Синоду Вселенського Патріархату щодо надання автокефалії Українській православній церкві є позитивним.

“Сьогодні Вселенський патріарх сказав омріяне, та довгоочікуване, та протягом тривалого часу виборюване нами “так”. Помісній автокефальній православній церкві в Україні бути. Рішення Вселенського патріарху та Синоду остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовінистичні фантазії Москви не підкриплені жодним церковно-правовим документом, яка говорить про Україну як про ніби-то канонічну територію російської церкви… Рішення про надання автокефалії вже прийнято. Наголошую. Рішення про надання автокефалії Україні прийнято. І ще раз підтверджене”, – заявив Порошенко.

Порошенко зазначив, що надання Україні Томосу є питанням незалежності, національної безпеки, державності і всієї світової геополітики.

“Це – падіння Третього Риму, як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світове панування”, – наголосив президент.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.