Це ще не межа! На українців чекає різке подорожчення ціни на бензин

В Україні з початку літа середня вартість бензину А-95 зросла на 2,2 грн за літр. Так, якщо ще в червні середня ціна становила 30,2 грн, нині ціни підскочили до 32,49 грн. І це ще далеко не межа. Якщо нафта продовжить дорожчати, а гривня — дешевшати, українці вже цьогорік купуватимуть бензин по 35-36 грн за літр.

При цьому зростання цін не завжди відображається на якості продукції. Союз споживачів України, який перевірив ряд великих авто-заправних станцій (АЗС), виявив серйозні порушення.

Нафта марки Brent із початку року подорожчала з $68.8 до майже $86 за барель. Це чотирирічний рекорд. До вартості “чорного золота” прив’язані ціни й на світлі нафтопродукти. Слідом за нафтою дорожчає й імпортний бензин. Україна з 10 літрів бензину, що продається на АЗС, 8 літрів закуповує за кордоном. Як розповів експерт енергетичних ринків Геннадій Рябцев, подорожчання імпорту на 1% може призвести до зростання ціни на бензин марки А-95 на 10 коп.

Але й це не межа. Експорт нафти скорочується через американські санкції проти Ірану. Зниження пропозиції призводить до зростання цін. За оцінками однієї із найбільших у світі енергетичних компаній Mercuria Energy Group Ltd., уже до кінця цього року барель може подорожчати до $100. А це може призвести до подорожчання літра А-95 в Україні ще мінімум на 2 грн.

“Загальний тренд іде на зростання. Це означає, що будуть дорожчати нафтопродукти на кордоні з тієї пропорції, яку я назвав. Кожен відсоток на кордоні — плюс 10 копійок на заправках приблизно через 2 тижні”, — додав експерт.

Крім того, якщо влітку курс долара був на рівні 25,5 грн/$, нині вартість валюти переступила психологічну позначку в 28 грн/$. За словами екс-президента Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леоніда Косянчука, подорожчання долара на 1 грн призводить до зростання цін на бензин — на 85 коп. В кінці цього року, згідно з прогнозом уряду, курс національної валюти може бути на рівні 29,4 грн/$. У результаті А-95 може вирости в ціні ще на 1,2 грн.

Читайте також  Розбірки між першокласниками закінчилися тpaвмами і заявою в прокуратуру

Таким чином, уже в кінці 2018-го бензин може коштувати 35,7 грн за літр. Правда, як пояснює Косянчук, оператори дуже акуратно переглядають ціни — бояться втратити. Є умовно постійні витрати, такі як зміст самих мереж, зарплати працівникам, податки, транспортування і т.д. Усі ці витрати закладаються у кінцеву вартість бензину. А чим менше палива вдається продати, тим більшими будуть ціни.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.