Осінній призов в Україні: кого заберуть в армію і що змінилося

Вже у жовтні в Україні стартує осінній призов. У цьому році він триватиме рекордні три місяці і завершиться лише 31 грудня. Кого заберуть служити, як шукатимуть призовників і що загрожує за саботаж військкомату – з’ясовував OBOZREVATEL.


Нові правила
Рішення про нові норми призову підписав президент України Петро Порошенко. Його указ опублікований 10 вересня на офіційному сайті. Згідно з правилами, призов цього року буде продовжений на цілий місяць.

Фактично забирати в армію строковиків будуть з 1 жовтня до 31 грудня. У Генштабі спробували заспокоїти військовозобов’язаних і заявили, що причини такого рішення криються в укомплектування Нацгвардії та Держприкордонслужби.

“З метою раціонального розподілу навантаження на призовні і військово-лікарські комісії, продовження терміну призову дозволить комісіям якісніше провести заходи вивчення, проходження медичного огляду, підбору і призначенням призовників до команд вищезазначених військових формувань”, – пояснили в ЗСУ.

Як розповів OBOZREVATEL генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко, стратегічно Україна прямує до створення контрактної армії, але найближчим часом через агресію з боку РФ змушена призивати строковиків. При цьому новоприбулих військовослужбовців не будуть відправляти в зону проведення військових операцій.

“Строковиків відправлять у ППД – пункт постійної дислокації. Їх не притягатимуть до місць проведення військових операцій. Туди (в зону бойових дій. – Ред.) заводять людей, які добровільно підписали контракт. В такому випадку рішенням командування їх відправляють у зону проведення ООС”, – сказав Романенко.

Кого призовуть і хто отримає відтермінування
Призовний вік в Україні встановлено з 20 по 27 років. Чоловіки цієї вікової категорії, придатні до служби, отримають від районних військкоматів повістку. Зазначимо, що її призовники повинні отримати особисто в руки і розписатися.

У відведений отриманим запрошенням термін чоловік має з’явитися до військового комісаріату. Там він пройде необхідні процедури – в першу чергу медичне обстеження. Якщо ж ніяких порушень зі здоров’ям у призовника немає, він буде направлений в одну з військових частин України для проходження служби.

Читайте також  Практика заробітчанства батьків за кордоном, є руйнiвною для пcихiки залишених дітей, – психoлoг

Згідно з законом, призовники без вищої освіти служать в армії – 1,5 року, з вищою – 1 рік. При цьому в законі прописані і ті категорії чоловіків, які можуть розраховувати на відтермінування від армії.

Йдеться про тих призовників, які: мають двох і більше дітей, вагітну дружину чи дитину інваліда; є єдиним годувальником у родині; виховують маленьку дитину віком до 3-х років. Також звільняються від армії правоохоронці, лікарі, вчителі, студенти та інші категорії.

Чи будуть “облави”?
Щороку в соціальних мережах, а також на форумах обговорюється можливість “облав” на молодиків, які потенційно можуть ухилятися від служби в армії. Як показує досвід, такі побоювання часто мають під собою реальні підстави.

У жовтні 2017 року у Києві представники Шевченківського районного військкомату разом із працівниками Нацполіції влаштували облаву в нічному клубі Jugendhub, оскільки шукали призовників, які ухиляються від призову на військову службу.

Щоправда, як пояснив у коментарі OBOZREVATEL військовий експерт Антон Михненко, працівники військкоматів можуть зупиняти молодиків виключно разом з працівниками поліції. Самостійно перевіряти молодиків вони не мають права.

“Щоразу в соціальних мережах відбувається паніка, особливо після 2014 року. Всі бояться хвиль мобілізації. Представники військового комісаріату не можуть підходити до першого зустрічного, ставити питання і вручати повістки. У військкоматі працюють з місцевими органами, зі школами і вони знають, коли і хто досягає певного віку”, – сказав Михненко.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.