Івано-Франківське міське озеро можуть засипати вже найближчим часом

Мешканці Івано-Франківська не могли не помітити, як заросло водорослями міське озеро за останній рік. Зарослі займають практично все плесо і озеро вже нагадує швидше болото. І зовнішнім виглядом, і запахом. Закрадається думка, що його, як й інші водойми, збираються засипати!?

IMG_5502

Втім, проблема виникла не сьогодні і не вчора. Основи її були закладені не один десяток років тому, коли почала зумисне руйнуватися система насичення озера проточною водою.

Все почалося зі знищення низки ставків, які створювали з міським озером одну суцільну водяну систему.

До 1986-го року ставки (чи як їх ще називають – «відстійники») були у користуванні Українського Товариства Мисливців та Рибалок (УТМР), але того ж таки року міськвиконком вилучив одне з озер (те, що ближче до міста)  і передав будівельній компанії під забудову. Якій саме, з’ясувати не вдалося. Цього озера вже нема. Забудовник повністю засипав його будівельним сміттям.

IMG_5501

Величезний відстійник на території Крихівців вже давно осушено, а територія між річкою Бистрицею та об’їздною дорогою віддана під житлову малоповерхову забудову, що теж не покращило екосистему. Сам же ставок, який зараз знаходиться у власності Крихівецької сільської ради, зданий в оренду й що там робить орендар сільську раду не обходить. Там вважають, що місто не має до того ставка ніякого відношення, то ж і не має права втручатися в дії керівництва сілької ради Крихівців.

Останній відстійник, вже безпосередньо перед озером (біля «Парк-готелю»), внаслідок руйнування системи озер і забруднення фекальними відходами потічків (тут знову згадуємо житлову малоповерхову забудову), які теж живили відстійники, перетворився на смердючу калюжу.

Система шлюзів між відстійниками та міським озером вже давно перебуває в неробочому стані й міське озеро на даний час живиться водою практично лише з одного джерела й дощовою водою, чого явно недостатньо для такого великого водного масиву. Вода в озері майже не оновлюється, що створює сприятливі умови для замулення дна, та розростання різноманітних водорослей.

Читайте також  З 1 листопада кубометр газу коштує 8,55 гривні — ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут»

IMG_5523

Втім, нічого несподіваного. Ще в 2013 році голова президії Івано-Франківської обласної організації УТМР, заслужений мисливецьМихайло Лущак попереджав про такі наслідки подібного господарювання.

Чи заплановані якісь міри по порятунку міського озера? З цим питанням «Версії» звернулися до директора “Центру розвитку міста та рекреації” (так тепер називається колишнє КП “Міський парк культури і відпочинку ім. Т.Шевченка”) Руслани Василюк.

ruslana vasyliuk

Руслана Василюк

Пані Руслана погодилася, що проблема існує, але зазначила, що існує вона вже не перший рік й залишилася місту у спадок від колишньої міської влади й колишнього керівництва парку. Для вирішення проблеми шукають різні шляхи, наразі ж, все що може зробити керівництво новоствореного “Центру розвитку міста та рекреації”, це на човнах посилати своїх працівників, щоб вони збирали з поверхні міського озера водорослі. Якщо ж осушити озеро, з метою очистки дна, то є небезпека, що, внаслідок зруйнованої системи водопостачання, міське озеро просто не вдасться наповнити водою.

«Треба залучати спеціалістів, вивчати питання. Зараз ми очищаємо озера в міському парку. Гадаємо цей досвід стане нам в пригоді в роботі з міським озером», – зазначила Руслана Василюк.

Як дивляться на проблему екологічні служби? З цим питанням «Версії» звернулися до головногодержавного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області Ігоря Стефурака.

http://styknews.info/sites/default/files/basic-foto/2016/03/16/dsc_03581.jpg

Ігор Стефурак

«Найпростішим вирішенням проблеми, було б зарибнення озера білим амуром, який їсть водорослі та товстолобиком, який фільтрує воду», – поділився своїм баченням пан Стефурак. Втім, він зазначив, що тут є одна проблема – таке зарибнення повинно проводитися щороку, адже в наших природних умовах білий амур низькорепродуктивний, а товстолобик не розмножується взагалі. А рибалки за рік практично виловлюють всю цю рибу. Тобто вирощувати рибу потрібно в штучних умовах, а потім випускати в озеро. І заборонити її вилов. А на це все потрібні кошти, чим би й повинно було займатися Управління екології та природних ресурсів ІФОДА.

Також Ігор Стефурак зазначив, що потрібно залучати до справи науковців, які б не лише розробили план порятунку озера, але й пояснили б міській владі, що потрібно припинити зараз й не допускати в подальшому забудови території навколо міського озера. І припинити вирубку дерев.

IMG_5520

Що ж до очисти озера працівниками на човнах, то тут головний інспектор висловив сумнів, що це принесе бажаний ефект.

«Адже з такими темпами водорослі розростуться настільки, що в червні там вже й на човнах не проїдеш», – чи то жартома, чи то серйозно сказав він.

IMG_5514

«Версії» теж не проти пожартувати й висловлюють припущення, що вся ситуація з міським озером зводиться до того, щоб перетворити його в непридатне, засипати будівельним сміттям і звести на його місці розважально-торгівельно-житловий комплекс. Жарт, насправді, гіркий, бо в наших містобудівних умовах, можливе все.

Якщо ж серйозно, то бачимо, що проблема існує і проблема не вирішується. Тому «Версії» просять вважати цю статтю запитом до Управління екології та природних ресурсів ІФОДА, а в разі потреби готові звернутися й з офіційним запитом, згідно з розпорядженням облдержадміністрації від 29.06.2011р. № 447 про порядок складення та подання запитів на інформацію.

 

передає versii.if.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: