Війна за інтернат: Працівники повстали проти директора, що погрожує і їм і вихованцям

Проблеми почалися після призначення нового керівництва. Тепер заклад можуть зовсім розформувати.

У Дніпропетровській області розгорівся скандал навколо дитячого інтернату №2 у місті Верхньодніпровськ, через який страждають не тільки співробітники закладу, які пропрацювали тут десятки років, а й вихованці – діти та молодь з вадами фізичного та розумового розвитку, передає Корупція.Інфо

На початку 2017 року у закладі змінилося керівництво. Колишнього директора Віталія Лінника звинувачують у розкраданні коштів дітей з їхніх пенсійних карток. Його викрив місцевий депутат Геннадій Феденко, який зайняв місце виконувача обов’язків директора інтернату.

Співробітники інтернату – як колишні, так і чинні – скаржаться, що зі зміною керівництва у колективі почалися репресії. Феденко нібито примушував до звільнення неугодних йому працівників, шляхом виписування доган та урізання премій. А кого не вдалося примусити написати заяву за власним бажанням, директор звільняв за статтею Трудового кодексу про систематичне невиконання обов’язків.

Однією з перших постраждалих стала Лідія Сидельникова, яка працювала інтернаті сестрою-господаркою. 8 лютого 2017 року директор викликав її до свого кабінету та звинуватив у крадіжці хліба. Доказів при цьому не навів. Під час розмови з директором Лідія намагалася подзвонити до поліції, проте директор став їй на заваді.

“Він викрутив мені руку, забрав телефон і три рази кинув мене на столи. Сказав: “Пиши заяву на звільнення”. Я відмовилася”, – пригадала жінка.

Вона так перехвилювалася, що їй стало зле. Лідії викликали швидку, лікарі діагностували широкий інфаркт. Після довготривалого лікування та відпустки для відновлення здоров’я жінка повернулася на роботу вже у вересні, й отримала там черговий сюрприз. Директор змусив її займатися іншою роботою – мити дітей. Після широкого інфаркту Лідія не могла займатися такою роботою, тож цього ж дня Феденко звільнив її за статтею про невиконання обов’язків.

Читайте також  Путін порозмірковував, чому не розпочав повномасштабне вторгнення у 2014 році

Лідія подала до суду, який визнав звільнення незаконним та постановив відновити її на роботі. Проте Феденко не став виконувати рішення суду та не допустив її до роботи. Сидельникова звернулася із заявою до поліції та прокуратури, проте результатів слідства немає і досі.

Схожа ситуація сталася з Валентиною Страшко, яка 26 років працювала начальницею відділу кадрів і також не потрапила до складу “нової команди” директора. 21 липня 2017 року Феденко звільнив її за статтею Трудового кодексу.

“Я подала до суду. Суд визнав незаконне звільнення та відновив мене на робочому місці. 14 травня 2018 року я повернулася на роботу, але зрозуміло, що там було те саме недобре ставлення до мене, тому врешті я звільнилася самостійно. Працювати там було неможливо. Ця людина (директор, – ред.) неадекватна. Він не те, щоб із нами, з дітьми не вміє спілкуватися”, – розповіла жінка.

Чинна співробітниця інтернату Леся Колбун розповіла, що діти також страждають від методів виховання нового директора. Зокрема, тим, хто не догоджає йому, він погрожує перевести до іншого закладу або взагалі виписати на вулицю. За повідомленнями співробітників, таке відбулося вже принаймні з трьома вихованцями.

Люди вже не приховують своїх імен, тому що за спілкування з місцевими журналістами їм вже погрожували звільненням.

“Все, що було зроблено доброго за півтора року, було перекреслене морально-етичною поведінкою директора та його “команди”. Такого хамства і приниження, такої неповаги до жіночого колективу я і всі працівники ніколи не бачили. Лунають постійні погрози про закриття інтернату. Постійні погрози – підете за паркан. Колектив весь піднявся”, – розповіла Леся.

Примітно, що інтернат уже відвідувала комісія Дніпропетровської обласної ради з питань соцполітики і праці, проте ситуацію це не покращило.

Читайте також  ПриватБанк заблокував півтори тисячі рахунків: дізнайтеся, що відбувається

Як розповів місцевий депутат Анатолій Гайворонський, який займається ситуацією з інтернатом, зараз тут працює чергова комісія, результати перевірки якої мають будуть відомі вже за тиждень. Зокрема, комісія перевіряє нарахування премій і зарплат працівникам, а також харчування у закладі, на яке цього року постійно скаржаться діти.

До речі, термін дії контракту самого Феденка збігає вже 17 липня, і, на думку депутата, він навряд чи зможе подовжити його.

Водночас, каже Гайворонський, інтернат можуть взагалі розформувати. Члени комісії обґрунтовують таку можливість новою державною програмою, згідно з якою до 2026 року усі інтернати в Україні мають зникнути, а дітей мають передати до прийомних родин або дитячих будинків сімейного типу. Проте зараз таке рішення може видатися поспішним, адже одночасно знайти домівку для більше ніж сотні дітей може бути проблематичним, тож у цій війні можуть постраждати вихованці закладу.

Зв’язатися з директором інтернату наразі не вдалося, проте, судячи з публікацій у місцевих ЗМІ, Феденко пояснює закиди своїх нинішніх і колишніх співробітників тим, що вони були задіяні у схемі розкрадання пенсійних коштів вихованців інте

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.