ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКИХ ВІДНОСИН: МІФ ПРО “БРАТНІ НАРОДИ”

Нинiшня війна — двадцять друга… Історики підрахували, що саме стільки разів українці воювали з росіянами. І як при цьому можна стверджувати про те, що Україна та Росія – два споконвічно братні народи зі спільною історією, походженням, культурою, вірою та мовою?

Якою ж була хронологія цих воєн? Конфлікти розпочалися ще задовго до того, як сформувалися сучасні уявлення про держави та їх території.

Доба Київської Русі. Міжусобиці

Перші сутички виникли у 12 столітті й відбувалися в основному за право володіти Києвом. Це були класичні війни за владу епохи раннього Середньовіччя.

  • 1148 — 1154 — боротьба між ростовсько-суздальским князем Юрієм Довгоруким та волинським князем Ізяславом Мстиславичем за Київ.
  • 1169 — Зруйнування Києва Володимиро-суздальським князем Андрієм Боголюбським.
  • 19 грудня 1173 — Битва під Вишгородом між військом А. Боголюбського та військом Великого князя Київського та інших князів.

Велике князівство Литовське, Руське і Жемайтійське

Значна частина українських земель входила до складу Великого князівства Литовського, яке впродовж усього свого існування воювало з Московським царством. Історики налічують у цей період як мінімум 8 конфліктів. На стороні Литовської держави воювали українські загони з Київщини та Черкас. Пізніше, до протистояння було залучене українське козацтво.

  • 1487–1494 — Московсько—литовсько-руська війна. Війна Московського князівства та Кримського ханства проти Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського.
  • 1493 — спільний похід хана Менґлі-Ґірєя та військ московського князя Івана ІІІ на Київщину.
  • 1512–1522 — Війна Московського князівства та Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського.
  • 1514 — Перемога русько-литовської армії князя Костянтина Острозького над московським військом під Оршею.
  • 1561–1583 — Участь українських козаків у Лівонській війні.

Україна у складі Речі Посполитої

Читайте також  Самотні пенсіонери можуть оформити щомісячні доплати: хто саме та як це зробити

З самого моменту виникнення Речі Посполитої вона постійно вела прикордонні війни з Росією у які також були залучені українські козаки. Найзначніша перемога козацьких загонів сталася в битві при Клушино у 1610 році, де 7-тисячне військо гетьмана польного коронного Станіслава Жолкевського знищило 35-тисячну армію росіян.

  • 1609—1618 — українське козацтво взяло участь у черговій польсько-російській війні.
  • 1632—1634 — Військо Запорозьке бере участь у Смоленській війні.

Гетьманщина

Після українсько-польської війни під проводом Хмельницького завершилося формування  Української козацької республіки. Практично одразу розпочалися конфлікти з Московським царством, що переросли в численні війни, а українські землі стали театром військових дій між Росією та Польщею. Що у підсумку призвело до посилення протистояння між Правобережжям й Лівобережжям та занепаду Гетьманщини.

  • Російсько-українська війна (1658-1659) — війна між Козацькою державою гетьмана Івана Виговського та Московським царством, яке послало в Україну війська князів Трубецького та Ромодановського.
  • 1659 — Битва під Конотопом.
  • Російсько-українська війна (1660—1663) — війна Юрія Хмельницького в ході російсько-польської війни 1654–1667 років проти Московського царства.
  • 23 жовтня 1660 — капітуляція московської армії воєводи Шереметьєва після битві під Чудновим. Відмова воєводи від імені царя від України.
  • Серпень 1662 — Бужинська битва.
  • Російсько-українська війна (1665—1676) — війна Петра Дорошенка в ході російсько-польської війни 1654–1667 років і російсько-турецької війни 1676–1681
  • 1668 — похід військ П. Дорошенка на Лівобережну Україну. 8 червня 1668 – проголошення Дорошенка – гетьманом всієї України.
  • 1676 — 30-тисячна московська армія та полки Самойловича обложили Чигирин. Закінчення військової кампанії проти гетьмана Петра Дорошенка.
  • 1708—1712 — Північна війна в Україні
  • Російсько-українська війна (1708—1709) — війна Івана Мазепи в ході Північної війни
  • Оборона Батурина.
  • Полтавська битва.
  • 1711 — похід Пилипа Орлика з татарами на Київщину. Бій під Лисянкою.

Україна у складі Російської імперії

Читайте також  У Львові сталася страшна різанина, порізали хлопчика і жінку (фото)

Після перемоги у Північній війні Російська імперія взялася за вирішення “українського питання”. Було знищено гетьманську столицю Батурин, придушено Гайдамацьке повстання та ліквідовано Запорозьку Січ.

  • 1768 — Придушення гайдамацького повстання (Коліївщини).
  • 1775 — Ліквідація Запорозької Січі (1775)
  • 1855 — Російсько-турецька війна. Київська козаччина.

УНР

У 1918 році четвертим універсалом Центральної Ради була проголошена незалежність УНР. На це Росія відповіла створенням у Харкові маріонеткового Народного секретаріату, що дозволило їй трактувати протистояння в Україні як громадянську війну. Своїм ставленикам більшовики надавали усю можливу допомогу. Одразу напрошується аналогія з сучасними подіями на Сході України.

  • 1917 — 1922 — Українсько-більшовицька війна 1917—1921 та війна проти російської білогвардійської армії генерала Денікіна.

Україна у складі СРСР

Хоч у радянський період “дружба народів” вже була оформлена офіційно, кров продовжувала литися. Українська Повстанська Армія усіма силами боролася проти радянської окупації та створювала величезні проблеми тодішній владі. За даними істориків у лавах УПА воювали до 100 тисяч бійців, яких підтримували сотні тисяч місцевих жителів.

  • Радянсько-українська війна (1941–1953) — війна УПА проти радянської влади

Незалежна Україна

ХХІ століття також не принесло мир у стосунки між країнами. На весні 2014 року Росія провела ніким не визнаний “референдум” та анексувала Крим, а згодом через підпорядковані їй “республіки” розпочала війну на Сході України, в якій згідно з міжнародними оцінками загинуло вже понад 10 тисяч людей.

  • Російсько-українська війна (2014‒2018) — військова інтервенція Російської Федерації до України

Як бачимо, історія стосунків України та Росії – це історія постійної боротьби тривалістю у 8 століть. Навіть сьогодні нам доводиться воювати, щоб зберегти власну самостійність. То чи можемо ми називати два народи “братніми”? Очевидно, що ні.

Читайте також  "Зґвалтував за другим разом": з'явилися скандальні деталі про "слугу"-педофіла

Як підсумок наведемо слова українського журналіста та письменника Валерія Примоста:

“Хтось каже, що українцям незалежність “подарували”, що вона їм “впала з неба”. Однак будь-яка хоч трохи обізнана з історією нашої країни людина відповість на це, що Україні ніколи нічого не подарували б, якби за цю незалежність не було сплачено сотнями тисяч і мільйонами українських життів – і в епоху козацьких повстань, і під час УНР, махновщини і Холодного Яру, і в роки боротьби УПА, і пізніше – коли йшли на смерть і в табори наші дисиденти. У цьому світі ніхто нічого нікому не “дарує”, якщо за це не сплачено сповна. Просто Україна отримала свій “товар” з відстрочкою“.

 

http://vsviti.com.kwmU2^tW$U8j0ytjE$5PjXlWua/ukraine/86395

http://una-unso.com/korysno-znaty/rosijsko-ukrayinsjki-vijny-porazky-ta-peremogy.html

https://www.radiosvoboda.org/a/288428779.html

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: