Кількість співробітників СБУ перевищує спецслужби Британії, Франції та Німеччини разом взяті, – Михальчишин

Найперше, Служба безпеки України повинна займатись контррозвідкою та антитерором, тож правоохоронний статус для неї є абсолютно зайвим. Тому й потрібно перебудовувати її, виходячи із цієї логіки. Окрім того, слід нарешті відмовитись від рудименту радянського КДБ, адже 30 тисяч співробітників нашої СБУ – більше, ніж кількість працівників у спецслужбах Великої Британії, Франції та Німеччини разом взятих.

Таку думку в ефірі програми «Спецпроект» із Наташею Влащенко (на телеканалі ZIK) висловив політичний аналітик Юрій Михальчишин.

Він наголосив: законопроект про нацбезпеку є вкрай важливим, тож його ухвалення було б запізнілим, однак правильним кроком.

«Та мені дивно, що поряд із цим законом у ВР чомусь не запропонували нові версії чи концепції законів про Службу безпеки України і про контррозвідувальну та оперативно-розшукову діяльність», – підкреслив Михальчишин.

За його словами, «у всіх розвинених державах» служба безпеки займається найперше контррозвідкою та антитерором. Правоохоронний статус їй «абсолютно зайвий» та навіть «шкідливий».

«У наших ж реаліях йдеться про необхідність перебудови національної спецслужби з точки зору пріоритетів саме контррозвідувальної діяльності. Тобто вона не бореться зі злочинами чи розкриває їх – як оперативна діяльність чи досудове слідство, а попереджає та своєчасно ліквідовує загрози», – переконаний аналітик.

Тому й, на його думку, зараз нам потрібна не реформа, а реорганізація та спецслужби.

«Однак сьогоднішні 30 тисяч працівників спецслужби – анахронізм та рудимент радянського КДБ. Врешті-решт це більше, ніж спецслужби Великої Британії, Франції та Німеччини разом взяті», – зауважив він.

Та все ж, на думку Михальчишина, у нас таки є «здорове оперативне ядро» – у департаментах контррозвідки чи захисту національної державності та навіть у деяких бойових підрозділах Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

«Якщо взяти за основу саме це здорове оперативне ядро та почати рішучу реорганізацію та реанімацію, думаю, що ми можемо виходити на терміни створення адекватної спецслужби від зовнішніх загроз – від півроку до року часу», – вважає експерт

Окрім того він наголосив: щодо понесення персональної відповідальності за усе, що останні чотири роки відбувається в державі – від анексії Криму до невдалих військових операцій – тут нова редакція закону про національну безпеку нічим не допоможе. Потрібно працювати над якісною зміною архітектури спецслужб та органів прокуратури.

«Вони мають бути повністю незалежними та інституційно будуватися за тими зразками, за якими, наприлад, розбудовували ФБР. Ця спецслужба була справді незалежною, вона б не зупинилась навіть перед тим, щоб порушити справи проти найвищого американського генералітету чи найвищих посадових осіб – якби це було потрібно», – переконаний Михальчишин.

Тож він підкреслив: у вирішенні цього питання є лише один шлях – повне позбавлення спецслужб від політичного впливу. Мовляв, навіть зараз начальників територіальних органів СБУ призначають указами Президента.

Нагадаємо, 5 квітня Народні депутати України підтримали у першому читанні президентський законопроект про нацбезпеку. За словами голови РНБО Олександра Турчинова, цей документ був опрацьований спільно із експертами НАТО та США. Сам ж Президент Петро Порошенко переконаний: новий закон про нацбезпеку має бути спрямований на приведення українських стандартів у цій сфері у відповідність до стандартів національної безпеки Європейського Союзу

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.