Жінка з Коломийщини пішла в АТО слідом за синами

Часи, коли творилась історія, ніколи не були легкими. Уже п’ятий рік у військовому протистоянні з російським агресором боронять рідну землю захисники України. І тільки їхні матері знають як це – жити з мобільним телефоном у руці та щодня чекати на довгоочікуване синове: «Все нормально, мамо».

Нечуваний сплеск патріотизму зумовив не тільки потужний волонтерський рух, але й з’явилися приклади справжнього материнського героїзму. І про один із них вирішила розповісти газета Вільний голос. Далі текст Василини Кожушної.

Ганна Василик з Мишина – мама трьох дітей, бабуся трьох онуків. До Революції гідності вона не підозрювала, як карколомно може змінитись її життя. Пані Ганна вчителювала у місцевій школі, одружила синів Івана й Михайла, разом з чоловіком виховують меншеньку Василинку, тішились онукам.

Листопад 2013 року розділив їхнє життя, як і життя більшості українців, на «до» і «після». Її рідний брат Василь брав активну участь у Революції гідності, відстояв від початку до кінця, і вже тоді передбачав, що все йде до війни. Тож прямо з Майдану пішов добровольцем захищати східні кордони України.

Духовна спорідненість з братом позбавила пані Ганну спокою. Каже, найважче було дочекатись ранку, аби почути голос рідної людини. А потім виснажливе чекання вечірньої розмови – і так щодня. Найбільше боялась, аби телефон не обізвався вночі…

Тим часом сини Іван і Михайло терміново повернулись з закордонних заробітків, хоча мама всіма силами намагалась відгородити їх від страшної реальності. Рішення хлопців було непохитне: обидва зголосились до війська. На мамині благання відповіли: “Будемо чекати, поки ворог сюди прийде? Як потім своїм дітям в очі дивитися?”

Обидві “кровиночки” у березні 2015 року разом пішли добровольцями у 80 десантно-штурмову бригаду. Причому, один із хлопців за станом здоров’я не підлягав військовій службі, але бажання захищати рідну землю було сильніше.

Читайте також  Бойовики підігнали танки, БТР і "Гради" під Широкине

Коли мама дізналась, що вони разом ходять на завдання, разом ризикують – постійна тривога за рідних перетворила її життя у суцільний жах, підкріплений тотальним нерозумінням односельців, знайомих. Пані Ганна відчула гостру потребу щось міняти в житті. Вирішальним кроком у нове життя стало оголошення у газеті: військкомат запрошує на контрактну службу.

Вона цілий рік оббивала поріг військкомату. Пройшла купу співбесід. Її вмотивованість переконала найбільш закоренілих бюрократів. Останнім аргументом стали її слова: якщо там мають гинути мої діти, то буду гинути і я. Звісно, розуміла, що Василинці буде тяжко без мами, але її місце – серед військових.

У навчальному військовому центрі виявилась найстаршою, та перед жодними випробуваннями не відступила. Пліч-о-пліч з молодими побратимами долала смуги перешкод, премудрості сучасної науки військового зв’язківця, всі труднощі армійських буднів. На відмінно здала усі нормативи.

У військовій частині на питання: чи готова рушити у зону АТО? Відповідь пані Ганни була безапеляційною: «У мене в АТО вже троє рідних бійців, тож іншого шляху для себе не бачу»…

Сини і брат налаштовували її бути сильною. Казали:

“Мамо, у зоні АТО ви не маєте права розслабитись, ні на секунду. Постійно треба бути напоготові, адекватно оцінювати ситуацію, усвідомлювати, що відбувається – від цього залежить життя. Найбільший ворог там – паніка. Найстрашніше – їхати по так званій мирній території, розминатися з цивільним транспортом – ніколи не знаєш, що від кого чекати”.

Непрості військові будні, вражаючі приклади героїзму 20-річних бійців, тяжкі наслідки посттравматичних синдромів день за днем перетворювали Ганну Василик у мудрого порадника. Набагато молодші побратими звертались до неї, як до мами. В її великому материнському серці знайшлося місце для всіх. Заочно здобуває освіту психолога, самостійно обрала тему для наукової роботи: «Соціально-психологічна адаптація учасників АТО – захисників Батьківщини». Тож тепер вона – ТВП психолог 10 Окремої гірсько-штурмової бригади.

Читайте також  “Била по голові, бо голосно плакало”: матір жорстоко познущалася з немовля (відео)

У частині пані Ганну так і називають – мамою. Мабуть, це найвище визнання для жінки – і в житті, і в армії.

Зворушливим був момент, коли після шикування воїни карбували крок, аж раптом прозвучала команда взводного: “Рівняння на маму!” І стрій віддав шану Ганні Василівні, яка ледь стримувала сльози від розчулення.

Зізнається, що всі бесіди з побратимами веде справді з позиції матері. І ставиться до них, як до своїх дітей. Не раз переконалась, що це взаємно: вони бояться підвести маму. А вона хвилюється за всіх, просить телефонувати в будь-який час, з усіх питань. Молиться за своїх підопічних. Затерпає серце, як чує, що її діти – на передовій. А найбільше щастя для Ганни Василівни – коли вони всі живі-здорові повертаються додому, до своїх матусь, дружин, діточок. Мабуть, справжнє материнство не має меж. Українські матері не тільки народжують героїв, а й самі стають героями сучасної української історії.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.