Як імперські пропагандисти намагаються дискредитувати дивізію СС «Галичина»

14-та гренадерська дивізія СС «Галичина» була створена 28 квітня 1943 року. Її укомплектували за рахунок українців греко-католицького віросповідання, фактично, виключно галичан. За час свого існування провела всього кілька боїв, та все ж досі не дає спокою шовіністам як зі сходу, так і з заходу. Вони і сформували навколо дивізії безліч міфів, які абсолютно не відповідають реальності.

Українська дивізія ні де та ніким не визнана злочинною організацією чи угрупованням, жодним судом. А поширені закиди стосовно того, що Нюрнбергський трибунал визнав дивізію “Галичина” та війська СС, до яких вона належала, злочинними організаціями, як виявилось, не відповідають дійсності. Також, жоден її вояк не був звинувачений та засуджений за злочини здійснені під час служби в дивізії.

Не дивлячись на ці очевидні факти, звинувачення дивізії “Галичина” у воєнних злочинах в Польщі вже стало традицією. Можна навіть сказати, що вони стали однією з певних складових, на яких сьогодні базується польська історична пам’ять. Причому висуваються ці обвинувачення не лише польськими (такий приклад я розглядав в своїй згаданій вище статті), але і західними істориками, що відразу додає їм ваги в очах польського істеблішменту.

Наприклад, шведський історик П. Рудлінг присвятив свої наукові пошуки історії співпраці українців з Третім Райхом. Звісно, така гаряча тема, як дивізія “Галичина” та військові злочини, що їй приписують, не могли пройти повз його уваги.

У своїй відомій статті They Defended Ukraine: The 14.Waffen-Grenadier-Division der SS (Galizische Nr. 1), що в 2012 році була надрукована відомим історичним журналом The Journal of Slavic Military Studies, Рудлінг навів цілу низку нібито скоєних дивізійниками злочинів проти поляків. Сьогодні його дані уособлюють найостанніші звинувачення “Галичини” у військових злочинах в так званій академічній науці, тому слід розглянути їх детальніше.

Читайте також  Двоє пацієнтів померли, семеро позбулися очей: наслідки фатальної лікарської ін'єкції

Мова йде про вбивства цивільного населення та повне винищення кількох польських сіл в Галичині (наприклад, села Завонє, Ясениця Польська, Будка Незнановська та Павлув) в першій половині 1944 року. Відразу зауважимо, що дивізія “Галичина” до цього не має відношення, оскільки в цих подіях був задіяний 4-й галицький добровольчий полк СС, який існував окремо і до дивізії не відносився (хоча, прямо скажемо, що в Україні та на Заході цей полк нерідко помилково ототожнюють з дивізією “Галичина”).

Далі, прискіпливий розбір наведених Рудлінгом даних показує, що абсолютно в усіх перелічених випадках жодних воєнних злочинів українськими вояками скоєно не було. Кожний із цих епізодів ми детально проаналізували в своїй книзі “Галицькі добровольчі полки СС” (Тернопіль: Мандрівець, 2017), тому не будемо в цій статті відхилятися на глибоку історичну розвідку.

Лише зауважимо, що весною 1944 року 4-й галицький полк СС був задіяний німецьким командуванням у евакуації цивільного населення в тилові райони в зв’язку з наближенням лінії фронту. І навіть наявні польські джерела повністю спростовують заяви про масові винищення населення та пацифікації цих сіл (ці дані можна у вільному доступі подивитися тут). Отже, всі звинувачення Рудлінга розбиваються вщент при більш-менш об’єктивному аналізі.

Ще однією улюбленою розвагою поляків є інкримінація дивізії “Галичина” здійснення злочинів під час придушення Варшавського повстання 1944 року. Проте, істориками вже давно доведено, що жоден з підрозділів української дивізії військ СС не був задіяний у боях з повстанцями в Варшаві. Причому, про це пишуть не лише українські автори, яких поляки могли б звинуватити у тенденційності, але і американські, іспанські, німецькі та навіть польські дослідники.

Зокрема, в найбільш авторитетному польському дослідженні присвяченому німецьким силам, які брали участь у придушені Варшавського повстання (книга Sawicki T. Rozkaz zdławić powstanie. Niemcy i ich sojusznicy w walce z powstaniem warszawskim. Warszawa: Bellona, 2010), дивізія “Галичина” не згадується взагалі. Тим не менш, ці звинувачення періодично лунають, оскільки перебуваючи в полоні міфів, польська громадськість зовсім не поспішає з нього звільнитися.

Читайте також  На Тернопільщині 3-річній дитині відрубало пальчик

Уцілому, можна констатувати, що більшість звинувачень українців в воєнних злочинах проти поляків беруть початок ще з часів війни та ґрунтуються на сумнівних джерелах та свідченнях, а нерідко, і взагалі на чутках. Це стосується більшості тогочасних звітів польської Армії Крайової, що спрямовувались в Лондон, так само, як і звітів УПА та радянських партизанів.

 

Джерела:

http://www.istpravda.com.ua/columns/2017/11/6/151421/

https://uk.wikipedia.org/wiki/14-та_гренадерська_дивізія_Ваффен_СС_«Галичина»#Бойові_дії_на_східному_фронті,_бій_під_Бродами

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: