В їдальнях двох шкіл Івано-Франківська знайшли кишкову паличку

В їдальнях двох шкіл Івано-Франківська знайшли кишкову паличку. Про це йшлося на сьогоднішній прес-конференції ГО “МАМИ ПРИКАРПАТТЯ” на тему: Оголошення результатів дослідження харчування у школах №13 та 12, підведення підсумків моніторингу, передає кореспондент Фіртки.

За словами голови громадської організації Мар`яни Вершиніної, 12 і 13 школи були відібрані для досліджень, адже щодо них надходило найбільше скарг.

“Згідно з результатами досліджень по 13 і 12 школі було зроблено забори води, їжі та змиви. За результатами було виявлено бактерії кишкової палички. Це означає, що бактерії можуть бути на руках персоналу, отже і на посуді. Бактерії групи кишкової палички виявлені у одній зі шкіл на столі, у іншій – на вазі”, – розповідає Вершиніна.
Що стосується готової їжі, – то показники в межах норми.

“Проте, за нашими спостереженнями, близько 80 відсотків їжі діти залишали на тарілці”,- розповідає очільниця “Мам Прикарпаття”.

За словами активістів, показники кишкової палички свідчать про те, що у школах не дотримуються санітарно-гігієнічних норм. Зокрема, показники також вказують на те, що ні зранку ні звечора, перед початком готування їжі, санітарну обробку не проводили.

“Керівник школи №13 запевняла, що все у них добре. Проте на столах діти залишають масу їжі. Потрібно змінювати систему харчування, щоб приготована їжа йшла на користь дітям, а не у смітник”, – додає М.Вершиніна.

“Мене, як депутата міської ради, перш за все цікавить якість послуг, які надають підприємства щодо забезпечення харчування шкіл міста, стан шкільних їдалень та умови харчування. Це потрібно контролювати і шукати шляхи до якісних змін у цій системі”, – наголошує депутат міської ради Олександра Федорук.

“Я не говорю про те, що дітям потрібно роздавати лосось, червону ікру чи заморські продукти, потрібно просто смачно готувати із тих продуктів, які є. Досвід свідчить про те, що є школи у яких дітям готують смачно і вони їдять, то чому не можуть це робити й інші? Від того, що їдять наші діти залежить їх здоров`я”, – каже мама
Ольга Прокопів.

“Я, як мама хочу бути впевнена у тому, що моя дитина їсть у школі кожного дня свіжоприготовлені страви чистими руками кухарів з використанням чистого обладнання і звісно ж з якісних продуктів. На жаль, реалії на шкільних їдальнях такі, що я не можу бути в цьому впевнена. Тому такі раптові перевірки без попередження контролюючими органами тримають в тонусі працівників їдальні,” – каже мама двох дітей Наталія Амарі.

Дослідження здійснювали спеціалісти держпродспоживслужби 27 березня. Забір їжі проводили о 10.10 в школі №13 та 11:10 у школі №12.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.