Експерт пояснив, чому українці можуть втратити субсидії

За розрахунками субсидії мали отримувати не більше 10% українських сімей. На сьогодні їх вже 60. Тому кількість субсидіантів зменшуватимуть незалежно від того, хто буде при владі. Наступного року їх суттєво не скоротять. Це відбуватиметься поступово, розповів Gazeta.ua Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Експерт вважає, що субсидії необхідно замінити адресною соціальною допомогою. Така практика успішно працює в США, Європі, Японії, Південній Кореї.

Щоб врегулювати питання кількості субсидій, влада пропонує запровадити соціальних інспекторів.

“Впевнений, що підтримають таку ініціативу. Звісно будуть хабарі та зловживання. Не виключаю випадків, коли інспектори відбиратимуть субсидію у людей, які дійсно її потребують. Водночас вони відстежуватимуть тих, хто оформив субсидію і приховав реальні доходи. Підозрюю, що інспектори матимуть план, скільки сімей потрібно позбавити допомоги”, – каже експерт.

Субсидії необхідно замінити адресною соціальною допомогою. Така практика успішно працює в США, Європі, Японії, Південній Кореї.

“Монетизації субсидій наступного року чекати не варто. Уряд цього не хоче. Тоді доведеться з держбюджету перераховувати реальні гроші фізичним особам. На сьогодні запропонували субсидії в розмірі виплат на утримання будинків. Це близько 100-150 гривень. Для нарахування грошей необхідно буде відкрити спеціальну картку. Думаю, що частина українців просто не оформлятимуть допомогу”, – сказав Охріменко.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.