НБУ скасовує добовий ліміт на купівлю-продаж банками валюти

Національний банк з 30 березня скасовує добовий ліміт на купівлю-продаж банками валюти.

Національний банк України (НБУ), враховуючи сприятливу ситуацію на валютному ринку, ухвалив рішення про скасування низки неактуальних тимчасових адміністративних обмежень для банків і бізнесу при здійсненні операцій з валютою, повідомляється на веб-сайті центробанку, інформує новину Ukr.Media.

По-перше,Національний банк розширює можливості банків для проведення операцій з іноземною валютою на міжбанківському ринку.

“Раніше розмір дозволеного сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют та банківських металів протягом одного робочого дня склав 0,5%, а з 4 серпня 2017 року – 1% від розміру регулятивного капіталу. З 30 березня поточного року це вимога припинить діяти, а потім будуть скасовані і заходи впливу за її порушення”, – зазначено в повідомленні.

На думку правління НБУ, відповідне рішення сприяє підвищенню активності банків у торгівлі валютою на міжбанківському ринку протягом дня і, таким чином, підвищить ефективність управління валютною ліквідністю. На цьому тлі Національний банк зможе зменшити присутність на валютному ринку, а ринок зможе самостійно і більш ефективно шукати баланс.

По-друге,Національний банк змінив для банків ліміти відкритої валютної позиції.

“З 1 травня цього року ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) буде збільшено до 3% з 1% регулятивного капіталу, ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) – зменшено до 8% з 10% регулятивного капіталу”, – повідомив НБУ.

За оцінками центробанку, це дозволить банкам більш ефективно розподіляти валютні ризики.

По-третє,НБУ зняв деякі обмеження на дострокове погашення українськими компаніями зовнішніх кредитів і позик в іноземній валюті.

“Резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення кредитів і позик, якщо в їх реалізації (шляхом кредитування, страхування, забезпечення чи поруки) повністю або частково бере участь іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава або іноземний банк з акціонером – іноземною державою”, – відзначає Нацбанк.

Читайте також  Експерт розповів, що буде з курсом долара після травневих свят

По-четверте,регулятор розширив перелік операцій бізнесу, на які не поширюється вимога щодо обов’язкового продажу валютних надходжень.

“Надалі компанія-резидент не зможе здійснювати обов’язковий продаж коштів, що надійшли за кредитом або позикою, якщо в її реалізації (шляхом кредитування, страхування, гарантування) повністю або частково бере участь іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава. При цьому дане виняток поширюється тільки на випадки, коли зазначена іноземна держава має офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії “А”, підтверджений у бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard & poor’s, Moody’s)”, – прокоментував НБУ.

По-п’яте,Національний банк спростив для бізнесу порядок перерахування іноземної валюти закордон для здійснення платежів, пов’язаних з процесами судочинства.

“Резиденти-боржники, які мають індивідуальну ліцензію на переказування коштів закордон, зможуть без обмежень по сумі переказувати за межі України валюту на виконання судових рішень, рішень міжнародних комерційних арбітражів або задоволення вимог осіб щодо виконання судових або арбітражних рішень, вимог про стягнення судових, виконавчих або адміністративних зборів, а також витрат судового та виконавчого виробництв, покладених на особу боржника згідно законодавства іноземної держави. Іноземне держава, про яку йде мова в даному випадку, має належати до країн, які мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії “А”, підтверджений у бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard & poor’s, Moody’s)”, – повідомляє НБУ.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.